Demos Helsinki

Demos Helsinki tarjoaa uusia avauksia hallitusneuvotteluihin – “Seuraavat 12 vuotta ovat ratkaisevia, kestävää politiikkaa tulee nyt tehdä yli hallituskausien”

Jaa

Ajatushautomo Demos Helsingin vastauksissa korostuvat pitkän aikajänteen tulevaisuuden näkökulmat. Vastaukset on muotoiltu viime vuosien aikana tuotettujen julkaisujen pohjalta.

Kuva: Julius Jansson / Unsplash
Kuva: Julius Jansson / Unsplash

Suomi on sitoutunut YK:n Agenda2030:n yhteisiin kestävän kehityksen tavoitteisiin. Seuraavien 12 vuoden aikana ilmastopäästöt on vietävä lähelle nollaa. Tämän on tapahduttava siten, että lähes jokaista yhteiskunnan osa-aluetta kohtaava muutos tapahtuu kaikkien kannalta oikeudenmukaisesti.

– Tuleva hallituskausi on ensimmäinen kolmesta, jonka aikana tarvittavat muutokset täytyy toteuttaa. Samalla se on näistä kolmesta tärkein, koska tekojen lykkääminen tekee tulevien hallituskausien muutoksista entistä dramaattisempia. Kestävää politiikkaa tulee nyt tehdä yli hallituskausien, sanoo Demos Helsingin toiminnanjohtaja Juha Leppänen.

Tavoitteeksi tulee vastausten mukaan asettaa, että suomalaisen yhteiskunnan tuotanto ja kulutus ovat Pariisin ilmastosopimuksessa sovittujen raja-arvojen puitteissa hallituskauden päätteeksi.

– Muutos koskee koko yhteiskuntaa eikä vain suoraan fossiilisiin polttoaineisiin perustuvia aloja. Koko järjestelmämme perustuu luonnonresurssien ylikulutukseen, Leppänen sanoo.

Työn tekeminen on määriteltävä uudelleen, työttömän kategoria korvattava oppijan kategorialla

Työ ja työtä vailla oleminen tulee vastausten mukaan määritellä suomalaisessa yhteiskunnassa uudelleen.

Lupaus pysyvästä työsuhteesta on päivitettävä, sillä tulevaisuuden Suomi ei voi pitää tällaista lupausta kaikille suomalaisille. Sen tilalle on annettava uskottava lupaus siitä, että jokaisella on aidosti kyky ja mahdollisuus osallistua kestävämmäksi ja mielekkäämmäksi kehittyvän yhteiskunnan rakentamiseen.

– Erityisen tärkeään rooliin uuden lupauksen pitämisessä nousee toimivan jatkuvan oppimisen järjestelmän rakentaminen. Yhä useampi aikuinen joutuu oppimaan uutta koko elämänsä aikana, joten mikä enää erottaa työttömän oppijasta? Työttömän kategoriasta voisi jopa kokonaan luopua ja korvata sen oppijan kategorialla, Leppänen sanoo.

Demos Helsingin vastaukset Antti Rinteen kysymyksiin:
https://www.demoshelsinki.fi/2019/04/30/demos-helsinki-vastaa-antti-rinteen-kysymyksiin/  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Julius Jansson / Unsplash
Kuva: Julius Jansson / Unsplash
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Demos Helsinki
Demos Helsinki
Mechelininkatu 3d
00100 HELSINKI

040 748 0000http://www.demoshelsinki.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demos Helsinki

OmaStadi innosti osallistumaan mutta syrjään jääneisiin tulisi panostaa14.11.2019 10:31:07 EETTiedote

Helsingin osallistuvan budjetoinnin hanke OmaStadi innosti kaupunkilaisia vaikuttamaan. Hankkeen yhteydessä tehdyn kyselyn perusteella lähes 90 % vastaajista aikoo osallistua osallistuvaan budjetointiin jatkossakin. Samalla kuitenkin osa kaupunkilaisista jäi sivuun. Tulokset selviävät OmaStadin tuoreesta väliarvioinnista, jonka toteutti Helsingin yliopistossa toimiva Kansalaisuuden kuilut ja kuplat -hanke.

Suomen päästövähennysten aikataulu aikaistui kymmenellä vuodella – nuoret ilmastoaktivistit matkustivat maailmalta kysymään: “miten aiotte onnistua?”11.9.2019 12:40:04 EESTTiedote

Lasipalatsin Bio Rexissa 11.9. järjestettävä Helsinki Climate kytkeytyy hallituksen tuoreen “Hiilineutraali Suomi 2035” -tavoitteen ympärille. Nuoret ilmastoaktivistit Puolasta, Kroatiasta, Islannista ja Venäjältä matkustivat kysymään päättäjiltä, miten Suomi aikoo onnistua tavoitteessa.

Julkaisu yliopistoista: kriittistä ajattelua opetettava koko kansalle, sivistystä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan12.3.2019 09:21:13 EETTiedote

Ajatushautomo Demos Helsinki laati keskustelupaperin yliopistojen roolista 2020-luvun Suomessa. Sen mukaan kriittistä ajattelua tulee opettaa niillekin, jotka eivät päädy korkeakouluun. Yliopisto on sivistymisen paikka kaikenikäisille kaikkialla yhteiskunnassa ja yliopistojen tulee lujittaa suhdettaan paitsi opiskeluiän ohittaneisiin, myös lapsiin ja nuoriin.

Neljä skenaariota Suomen kaupungistumisen tulevaisuudesta 203913.12.2018 10:06:49 EETTiedote

“Kaupungistumisen käännekohdat – skenaarioita Suomen kaupungistumisen tulevaisuudesta 2039” on ajatushautomo Demos Helsingin tuore julkaisu, joka johdattelee neljään erilaiseen Suomeen vuonna 2039. Jotta kaupungistumiseen liittyvä päätöksenteko olisi mahdollisimman tasavertaista ja avointa, tarvitaan sen taustalle tutkittua tietoa. Mikäli kaupungistumiseen halutaan vaikuttaa, on muutosprosessien ymmärtäminen välttämätöntä.

Kutsu: Kasvun rajoista jo vuosikymmeniä varoittanut Rooman Klubi täyttää 50 vuotta – “Ihmiset tarvitsevat kaksi planeettaa selvitäkseen, kun vain yksi on saatavilla”13.9.2018 11:45:08 EESTKutsu

Rooman klubi (The Club of Rome) täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Rooman Klubin Suomen yhdistys ry, Demos Helsinki ja Sitra kutsuvat toimittajat juhlavuoden korkean tason seminaariin, jonka puhujiin lukeutuu muun muassa klubin jäsen, presidentti Tarja Halonen. Tilaisuus järjestetään Sitran auditoriossa torstaina 20.9. klo 14-17. Tilaisuuden kieli on englanti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme