Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Den hyllade akvarellkonstnären Lars Lerin ställer för första gången ut i Finland

Dela

En av Sveriges mest uppskattade nulevande konstnärer, Lars Lerin, ställer för första gången ut i Finland.

Lars Lerin. Fotograf: Trond Isaksen.
Lars Lerin. Fotograf: Trond Isaksen.

Lerin ställer ut på Hanaholmen i Esbo hela sommaren och på Galleri Henriksberg i Hangö från den 19 maj till den 23 juni. 

”Lerin är en av de verkligt stora nordiska akvarellkonstnärerna. Han är oerhört populär i Sverige och jag är övertygad om att även finländarna nu kommer att få upp ögonen för honom”, berättar Hanaholmens konstexpert Aino Kostiainen.

När Lerin ställde ut på Liljevalchs i Stockholm ifjol sågs utställningen av närmare 190 000 personer, ett nytt besöksrekord för den populära konsthallen på Djurgården.

”Lars Lerin är en mästerlig akvarellist. Han är så pass bra att man framför hans verk kan tala om trolleri. Hur gör karln egentligen? Lars Lerin har en obegriplig förmåga att fånga stämningar, sordinerade byggnader och landskap och han sätter med vatten och pigment ett exakt finger på livet bortom storstaden, i landet Sverige”, berättar chefen för Liljevalchs konsthall, Mårten Castenfors.

Castenfors jämför Lerin med de riktigt stora svenska sekelskifteskonstnärerna Carl Larsson och Anders Zorn.

”Lars har all deras tekniska briljans, men också en existentiell botten, en grundpuls som berättar om vår tid”, säger Castenfors.

En del av Lerins popularitet i Sverige bottnar i hans personlighet, som Castenfors beskriver som blyg, varm och trevlig. Lerin har också skrivit ett flertal böcker och medverkat i de omtyckta TV-serierna Vänligen Lars Lerin och Lerins lärlingar, som producerats av SVT.

Det är ändå ateljén som är Lerins verkliga hemvist.

”Den finska publiken får via Hanaholmen och Galleri Henriksberg möta en av svensk samtidskonsts absolut främsta konstnärer”, konstaterar Castenfors.

I Galleri Henriksberg i Hangö ställer Lerin ut tillsammans med Manoel Marques medan utställningen på Hanaholmen endast visar Lerins konst. I Hangö presenteras främst fågelmotiv medan Galleri Hanaholmen fokuserar på miljöer och landskap, inte minst från Lerins egna hemtrakter i Värmland.  

”Jag vet inte om det är något speciellt med det värmländska landskapet - men det är här jag är född och uppväxt. Nu bor jag på Hammarö i söder, ett kustlandskap, vid horisonten, nakna klipphällar där man kan läsa geologin under fötterna. Tidigare bodde jag längre norrut och hade granskogen inpå knutarna. Jag tycker lika mycket om allt”, berättar Lars Lerin.

Utställningen på Hanaholmen pågår från den 24 maj till den 25 augusti medan utställningen i Galleri Henriksberg pågår från den 19 maj till den 23 juni 2019. Hanaholmens galleri är öppet alla dagar från 10 till 20 medan Galleri Henriksberg endast är öppet på helgerna (se bifogade dokument). Inträdet är gratis till båda utställningarna.  

Läs mera om Lars Lerin här: http://sandgrund.org/

Galleri Hanaholmen: https://www.hanaholmen.fi/sv/event/lars-lerin/

Galleri Henriksberg: https://isabellacabral.org/about-the-gallery

Ytterligare information: Hanaholmens kommunikationsdirektör Håkan Forsgård: hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, tel.: 040 767 7373

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lars Lerin. Fotograf: Trond Isaksen.
Lars Lerin. Fotograf: Trond Isaksen.
Ladda ned bild
Lars Lerin
Lars Lerin
Ladda ned bild
Lars Lerin
Lars Lerin
Ladda ned bild

Dokument

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum