HUS

Den nya operationsroboten Hugo RAS stärker den robotassisterade kirurgins roll vid HUS   

Dela
HUS har länge varit en föregångare inom denhögteknologiska robotkirurgin. Nu inleder HUS operationsverksamhet med den nya operationsroboten Hugo RAS som första sjukhus i Finland och som ett av de första sjukhusen i Europa. I inledningsskedet utförs urologiska prostatacanceroperationer med den nya robottypen. Den första operationen med Hugo RAS-roboten utfördes torsdagen den 12.1.2022.

Sedan 2009 har omkring 5 000 robotassisterade operationerutförts inom urologin. I dem har en DaVinci-operationsrobot använts. I och med den nya roboten kan fler operationer utföras. I fortsättningen utförs även operationer av njurar, urinblåsor och urinledare med Hugo RAS-roboten", berättar Esko Kemppainen, direktör för Gastrocentrum 

Fördelen är snabbare återhämtning för patienten 

"I takt med att antalet robotassisterade operationer ökar förkortas operationspatienternas vårdperioder på vårdavdelningen betydligt jämfört med vid öppna operationer. Vid en minimalinvasivendoskopioperation är operationssåret litet, vävnadshanteringen noggrann och blödningen mer kontrollerad, vilket möjliggör snabb återhämtning och utskrivning", berättar Mika Matikainen, överläkare i urologi.   

Med roboten Hugo RAS ser man operationsområdet tredimensionellt, operationsställningen är ergonomisk och tack vare robotens öppna styrkonsol blirkommunikationen med operationsteamet lättare än tidigare. De lättstyrda instrumenten vars spetsar kan vridas i 360 grader möjliggör ett exakt kirurgiskt arbete som garanterar goda operationsresultat. 

Robotassisterad kirurgi utvecklar operationsskötarnas kompetens och innehållet i arbetet  

Vid Pejas sjukhus har man under drygt 10 års tid utvecklat en gedigen kompetens inom robotassisterad kirurgi hos operationssalsskötarna. Två av operationssalsskötarna har redan tidigare utbildats till sjukskötare som assisterar vid operationerna och till ersättare för den biträdande läkaren, och har fått tilläggsutbildning och specialinskolning i robotassisterad kirurgi. I och med den andra roboten ökar antalet operationssalsskötare som utbildats för robotassisterad kirurgi ytterligare vidPejas sjukhus.   

Vid HUS används sammanlagt fem operationsrobotar, en på Mejlans sjukhus, en på Jorvs sjukhus, en på Kvinnokliniken och två påPejas sjukhus. 

För mer information:  

HUS Gastrocentrum
Direktör Esko Kemppainen 
tfn 050 427 0640, esko.kemppainen@hus.fi 

HUS Gastrocentrum, linjenför urologi  
Överläkare Mika Matikainen 
Tfn 050 428 8680, mika.matikainen@hus.fi 

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum