Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den nyutexaminerade bildkonstnären målar med eld - Elina Helkalas utställning öppnas i Vasa konsthall

Dela

I Vasa konsthall öppnas en ung konstnärs mörka konstutställning. Elina Helkala målar sina verk med eld, dvs. karboniserar ytan på träfaner med en låga för att få till stånd en svart kolyta. Hon har utvecklat eldmålningstekniken under sina studier. Utställningen pågår 12.8–3.10.2021.

Elina Helkala: Jääkarhujen jälkeen, 2017
Elina Helkala: Jääkarhujen jälkeen, 2017

Elina Helkala har utexaminerats från Åbo konstakademi som bildkonstnär och hon behandlar i sina verk det problematiska förhållandet mellan människan och naturen. Det sjätte massutdöendet, klimatförändringen och förstöringen av livsmiljöer är starkt närvarande i hennes motiv.

Helkala målar sina tavlor med eld, som ger en stark symbolik i arbetet och verken. Det huvudsakliga materialet i verken är trä i olika former. De massiva svarta verken med yta i kol gnistrar levande i ljuset. Konstnären har utvecklat tekniken under sina studier och skrivit sitt lärdomsprov om det här.

Med den teknik som konstnären utvecklat karvar hon först ur fanerytan i lager och efter det karboniserar hon ytan med en låga. Fanerets lager med sina olikriktade fibrer kommer fram, och visar på ett kraftfullt sätt hur de ligger på varandra. På ytan lägger konstnären till olika slags material såsom bladguld eller pigmentmålning. Metoderna är på konstnärens språk eldmåleri och att måla med eld.

Ett mytiskt element

Elden är ett verktyg som i all sin skönhet och destruktivitet är en viktig del av uppkomsten av hennes verk. Egna erfarenheter av torra somrar med terräng- och skogsbränder samt de stora skogsbränderna under de senaste åren runt om i världen ger material åt konstnären. Utställningen har fått namnet In memoriam.

-Elden är formligen ett mytiskt element, som skapar förödelse och i sin aska föder nytt liv. Eldmåleriet kan man inte behärska helt, vilket gör det till en utmanande, särpräglad och tilltalande teknik, säger Elina Helkala.

Viktiga teman för konstnären är utöver naturen ett förenande av forntiden och nutiden samt mytologier. Till arbetet med verken hör också för sin del ett undersökande perspektiv.

Helkalas verk blir nu för första gången utställda i stor omfattning på Vasa konsthall. Gallerilokalen är ett före detta brandstationsstall och lokalens historia förenas på ett naturligt sätt med konstnärens verk. Sättet att genomföra verken är inte konstnärens enda koppling till brandbekämpning, eftersom Helkala också själv är brandkårist på Åbo frivilliga brandkårs larmavdelning.

Elina Helkala (f. 1987) bor och arbetar i Reso. Hon har nyligen utexaminerats som bildkonstnär vid Åbo yrkeshögskola. Helkala har också en bildartesanexamen från Kouvolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitos och hon har omfattande kunnande om många slöjdtekniker och material i egenskap av fornteknikartesan.

Elina Helkala – In memoriam pågår i Vasa konsthall 12.8–3.10.2021.

Informationsbilder: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/CkHY6vb5chxJsiAU/fo

Nyckelord

Kontakter

Tf amanuens Sonja Koivisto, Vasa stads museer, tfn 040 4824253, sonja.koivisto@vaasa.fi

Konstnär Elina Helkala, +358 40 824 6134, info@elinahelkala.com

Bilder

Elina Helkala: Jääkarhujen jälkeen, 2017
Elina Helkala: Jääkarhujen jälkeen, 2017
Ladda ned bild

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum