HUS

Den regionala samordningsgruppen i Nyland rekommenderar att beslutet om stängning av motions- och rekreationslokaler hävs

Dela

Den regionala samordningsgruppen i Nyland rekommenderar Regionförvaltningsverket i Södra Finland att helt och hållet upphäva stängningsordern om motions- och rekreationslokaler. Även om belastningen inom social- och hälsovården fortfarande är hög, uppfylls inte längre förutsättningarna för begränsningen.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland fattade 21.1.2022 ett beslut enligt 58 g § i lagen om smittsamma sjukdomar om att förlänga stängningsordern för motions- och rekreationslokaler som gäller inom HUS område till 7.2.2022. Den regionala samordningsgruppen i Nyland beslutade på sitt möte 27.1 att rekommendera Regionförvaltningsverket i Södra Finland att beslutet hävs i sin helhet från och med 1.2, om belastningen på hälso- och sjukvården fortsätter att minska långsamt.

Belastningen på social- och hälsovårdstjänsterna i Nyland på grund av coronaviruspandemin har fortfarande hållit sig på en hög nivå, men för närvarande ser det ut som om belastningen har stannat upp och till och med börjat minska. ”Därför bedömer vi i den regionala samordningsgruppen att de förutsättningar för förlängning av begränsningarna som anges i lagen inte längre uppfylls, även om det stora antalet infektioner i betydande grad belastar social- och hälsovårdstjänsterna”, säger gruppens ordförande, HUS tf. överläkare Veli-Matti Ulander.

Nya begränsningar rekommenderas för offentliga tillställningar inomhus

Dessutom rekommenderar Nylands samordningsgrupp Regionförvaltningsverket i Södra Finland att fortsätta med det gällande begränsningsbeslutet om offentliga tillställningar enligt 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar efter 31.1.2022 så att tillställningar med sittplatser inomhus tillåts för högst 50 personer 1-15.2.2022.

Utöver det rekommenderar samordningsgruppen Regionförvaltningsverket att fortsätta med det gällande begränsningsbeslutet om offentliga tillställningar enligt 58 d § i lagen om smittsamma sjukdomar efter 31.1.2022 under två veckor 1-15.2.2022.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland informerar om sitt beslut om begränsningarna.

Fortsatt hög smittrisk

Antalet coronavirussmittor i Nyland är förfarande högt. ”Det är därför mycket viktigt att var och en bär sitt ansvar: tar coronavaccin, alltid använder munskydd i offentliga inomhusutrymmen och i trafikmedel samt undviker möten med andra om man har symtom. Det vore tråkigt att nu gå bakåt och återinföra begränsningarna”, säger Ulander.


Mera information för media:
Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum