Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Det varma vädret har gjort att blågröna alger ökat särskilt längs den österbottniska kusten

Dela

Under vecka 28 har det observerats blågröna alger eller cyanobakterier vid tre av de österbottniska observationsplatserna inom den nationella alguppföljningen. Lite blågröna alger observerades vid observationsplatserna i Kaskö, Storbådan i Vörå och Sillankorva i Evijärvi. Utöver den nationella alguppföljningen har utomstående sakkunniga gjort algobservationer i Pjelaxfjärden i Närpes, utanför Kaskö, i Köklot skärgård i Korsholm samt vid Mickelsörarna och i norra delen av Oravaisfjärden i Vörå. Vid de nämnda platserna observerades en aning alger som i huvudsak var blandade i vattenmassan.

Medborgarobservationer om små mängder blågröna lager har gjorts under vecka 28 i de österbottniska landskapen i Kaskö, Pitkämö konstgjorda sjö i Kurikka och Ulappaniemi i Ähtärinjärvi i Etseri. Dessutom rapporterades rikligt med blågröna alger vid Getskäret i Kaskö enligt en medborgarobservation.

På Finlands miljöcentrals webbtjänst TARKKA framgår det att det i Bottenhavet har utvecklats ett stort algbälte, vars konsekvenser kan sträcka sig till Bottenhavets skärgård och ända till de sydliga delarna av kusten i Österbotten. Havsströmmarna och de rådande väderförhållandena kan ha snabb inverkan på hur algbältet rör sig och mängden alger som observeras. Vädret har länge varit mycket varmt och vindstilla, vilket gör det möjligt för algbälten att bildas på vattenytan. Även i sjöarna och i de skyddade vikarna i kustområdena råder förhållanden som är gynnsamma för blågröna alger, särskilt i näringsrika vatten.

Innan man tar sig ett dopp eller använder sjö- eller havsvatten är det skäl att granska vattnet med tanke på eventuella blågröna alger. Om det i vattnet ser ut att finnas grönaktiga korn eller grönfärgat vatten, är det bra att göra ett dricksglastest. Då vattnet står stilla i t.ex. ett dricksglas, flyter blågröna alger upp till ytan på ungefär en timme. Om man försöker lyfta algerna med en käpp och de hänger kvar i käppen, är det frågan om någon annan alg än blågröna alger. Om du misstänker att det kan finnas blågröna alger i vattnet, är det bra att iaktta särskild försiktighet och inte använda vattnet som bastu-, tvätt- eller bevattningsvatten. Speciellt viktigt är det att hålla små barn och husdjur borta från vatten där det finns cyanobakterier.

Under den gångna veckan har vattentemperaturen uppmätts till 24 grader vid de officiella mätplatserna i Hinjärvträsket i Närpes och Halkosaari i Lappajärvi.

För in din algobservation i Järviwiki: www.jarviwiki.fi.

Mer information om blågröna alger finns på Institutet för hälsa och välfärds (THL) webbplats: https://thl.fi/sv/web/miljohalsa/vatten/vatten-pa-badstrander/blagrona-alger-alltsa-cyanobakterier

Nyckelord

Kontakter

Alguppföljningstelefonen: 0295 027 990

Länkar

Om

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Blågröna alger har observerats i de Österbottniska vattendragen (landskapen i Österbotten)29.7.2021 14:30:00 EEST | Tiedote

Under vecka 30 har det observerats blågröna alger (cyanobakterier) vid sex av de österbottniska observationsplatserna inom den nationella alguppföljningen. Rikligt med blågröna alger observerades i Kuortaneenjärvi och utanför Kaskö. Små mängder blågröna alger observerades i Larsmosjön, vid Sillankorva campingplats i Evijärvi, vid Kylmälahti observationsplats i Ähtärinjärvi och vid Peränne båthamn i Ähtäri.

Sinilevää havaittu Pohjalaisvesistöissä (Pohjalaismaakunnat)29.7.2021 14:30:00 EEST | Tiedote

Viikolla 30 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella on havaittu sinilevää kuuden valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Levää havaittiin runsaasti Kuortaneenjärvellä ja Kaskisten edustalla. Hieman levää havaittiin Luodonjärvellä, Evijärvellä Sillankorvan leirintäalueella, Ähtärinjärvellä Kylmälahden havaintopisteellä ja Peränteen venevalkaman havaintopisteellä Ähtärissä.

Algläget i NTM-centralen i Södra Österbottens område tämligen lugnt22.7.2021 14:58:15 EEST | Tiedote

Under den senaste veckan har det på NTM-centralen i Södra Österbottens område observerats blågröna alger (cyanobakterier) vid fem av observationsplatserna som ingår i den riksomfattande uppföljningen. I insjöarna observerades lite alger i Ähtärinjärvi vid observationsplatsen intill Ähtärinrannan koulu och i Evijärvi vid observationsplatsen i Sillankorva. Längs kustområdet observerades lite alger blandade i vattenmassan vid Tankar i Karleby, Storbådan i Vörå och utanför Bergö i Malax. Utöver den riksomfattande alguppföljningen kom också en myndighetsobservation från Etseri kommuns miljöskyddsbyrå, som rapporterade alger vid Ähtärinsalmi i Ähtärinjärvi. Även här uppgavs det vara frågan om en del alger.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella levätilanne suhteellisen rauhallinen22.7.2021 14:58:14 EEST | Tiedote

Kuluneen viikon aikana Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella havaittiin viidellä valtakunnallisen leväseurannan havaintopisteillä sinilevää. Sisävesillä levää esiintyi hieman Ähtärinjärvellä Ähtärinrannan koulun havaintopisteellä ja Evijärvellä Sillankorvan havaintopisteellä. Rannikkoalueilla levää havaittiin hieman veteen sekoittuneena Kokkolan Tankarilla, Vöyrin Storbådanilla ja Maalahden Bergön edustalla. Valtakunnallisen leväseurannan ulkopuolinen viranomaishavainto saatiin Ähtärinjärven Ähtärinsalmelta kunnan ympäristösuojelutoimiston ilmoituksesta. Kohteessa levää raportoitiin olevan hieman.

Lämmin sää on lisännyt sinilevien kasvua etenkin rannikkoalueilla pohjalaismaakunnissa15.7.2021 14:44:41 EEST | Tiedote

Viikolla 28 sinilevää on havaittu kolmella valtakunnallisen leväseurannan havaintopisteellä pohjalaismaakunnissa. Hieman sinilevää havaittiin Kaskisten, Vöyrin Storbådanin ja Evijärven Sillankorvan havaintopisteillä. Lisäksi valtakunnallisen leväseurannan ulkopuolisia asiantuntijahavaintoja tehtiin Närpiön Pjelaxfjärdenissä, Kaskisten edustalla, Mustasaaren Köklotin saaristossa sekä Vöyrin Mikkelinsaarilla ja Oravaistenlahden pohjoisosassa. Mainituissa kohteissa levää havaittiin hieman pääosin veteen sekoittuneena.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum