Helsingin yliopisto

Diabetes ja suun sairaudet vaikuttavat toisiinsa ja vaikeuttavat hoitoa

Jaa
Yleisillä kroonisilla sairauksilla ja suun terveyden ongelmilla on tutkimuksen mukaan haitallinen ja pitkäaikainen vaikutus toisiinsa. Potilaiden yleis- ja suunterveyttä tulisi tarkastella kokonaisuutena parhaan mahdollisen hoitotuloksen saavuttamiseksi.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin suun terveyden ennustearvoa eri kroonisten tautien synnylle 10 vuoden seurannassa. Tutkimuksen keskeinen löydös oli erityisesti parodontiitin eli hampaan kiinnityskudosten sairauden yhteys diabetekseen.

– Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että parodontiitti on yhteydessä moniin kroonisiin sairauksiin. Poikkeuksellisen pitkäaikaisen aineistomme pohjalta meidän oli mahdollista arvioida syy-seuraussuhteita ja kaksisuuntaisia vaikutuksia näiden tekijöiden välillä, kertoo yliopistonlehtori Pia Heikkilä.

– Tutkimuksen aineisto oli harvinaisen laaja, 70 000 tutkittavaa, mikä lisää tutkimuksen luotettavuutta ja painoarvoa, hän täydentää.  

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Suomessa yleinen suun kansansairaus, parodontiitti, ja apikaalinen parodontiitti eli hampaan juurenpään tulehdusliittyvät yleisiin aineenvaihduntasairauksiin kuten hoitoa vaativaan metaboliseen oireyhtymään, tyypin 1 ja 2 diabetekseen sekä raskausdiabetekseen. 

Yhtä vahvaa yhteyttä muihin yleisiin kroonisiin sairauksiin kuten sidekudossairauksiin, nivelreumaan, tulehduksellisiin suolistosairauksiin tai vakaviin mielenterveyden sairauksiin ei tutkimuksessa havaittu.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Frontiers in Oral Health -tiedejulkaisussa.

Kaksisuuntainen vaikutus – moninkertaiset kulut

Diabetes ja muut aineenvaihduntasairaudet ja parodontiitti vaikuttavat tulosten perusteella toisiinsa kaksisuuntaisesti. Diabetes nopeuttaa parodontiitin etenemistä ja vaikeuttaa sen diagnoosia sekä hoitoa, varsinkin jos diabetesta ei ole diagnosoitu tai sen hoito ei ole tasapainossa. 

Vastaavasti parodontiitti alkavana tai piilevänä kroonistaa diabetesta, vaikeuttaa sen diagnoosia, hoitotasapainon saavuttamista ja ylläpitohoitoa. 

Näiden sairauksien keskinäinen vaikutus aiheuttaa myös kustannusten nousua. Vaikutus on merkittävä sekä kansanterveydellisesti että kansantaloudellisesti.  

– Tulostemme perusteella voidaan todeta, että parodontiitin onnistunut hoito vaikuttaa myönteisesti diabeteksen hoitotuloksiin ja laskee hoidon kustannuksia. Samoin diabeteksen onnistunut hoito hidastaa parodontiitin etenemistä ja pienentää samalla hoidon aiheuttamia kuluja, professori Timo Sorsa toteaa. 

Terveys on monen tekijän summa

Tutkijat arvioivat, että tällaisia molempisuuntaisia vaikutuksia sairauksien välillä tunnistetaan tulevaisuudessa todennäköisesti lisää.

– Terveydenhuollossa tulisi huomioida potilaiden yleis- ja suunterveys kokonaisuutena, koska tutkimuksemme osoittaa, että sairauksilla on piilevänäkin haitallinen ja pitkäaikainen vaikutus toisiinsa, Sorsa painottaa.

– Toivottavasti alan ammattilaisten koulutus ja sote-uudistuksen mukainen terveydenhuollon palvelujärjestelmä mahdollistavat tähän vaadittavan yhteistyön. Se on potilaan ja veronmaksajien etu, hän jatkaa. 

Alkuperäinen artikkeli: Heikkilä Pia, Niskanen Leo, But Anna, Sorsa Timo, Haukka Jari, Oral health associated with incident diabetes but not other chronic diseases: A register-based cohort study. Frontiers in Oral Health 3/2022. DOI: 10.3389/froh.2022.956072.  

Lisätietoja

Pia Heikkilä, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto
pia.heikkila@helsinki.fi

Timo Sorsa, professori, Helsingin yliopisto
timo.sorsa@helsinki.fi
p. 050 415 1327

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye