Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen toimintakertomus 2020: Yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja valtakunnallista kasvua

Jaa

Vuonna 2020 Diakonissalaitos otti merkittäviä kasvun ja valtakunnallistumisen askeleita ja osoitti kykynsä reagoida nopeasti yhteiskunnan muuttuneeseen tilanteeseen. Poikkeusoloissakin kykenimme huolehtimaan asiakkaiden hyvästä arjesta ja vastaamaan kasvavaan hätään, yksinäisyyteen ja syrjäytymiseen niin kotimaassa kuin maailmalla.

Diakonissalaitoksen D-aseman oven tunnuksena on logo. Kuva Vesa Koivunen / T-media.
Diakonissalaitoksen D-aseman oven tunnuksena on logo. Kuva Vesa Koivunen / T-media.

Kulunutta vuotta leimasi koko maailmaa ravistellut Covid-19 pandemia, joka vaikutti monin eri tavoin myös Diakonissalaitoksen ja sen asiakkaiden elämään. Henkilöstön kyky mukautua toimintaympäristön nopeasti muuttuviin vaatimuksiin vaikutti ratkaisevasti siihen, että haasteista selvittiin pelättyä pienemmin vastoinkäymisin.  

Koronapandemia toi esiin oman henkilökuntamme hienon sitoutumisen. Henkilöstön ja asiakkaiden hyvinvointi säilyi hyvällä tasolla poikkeusoloista huolimatta. En voisi olla ylpeämpi henkilökunnastamme”, Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström sanoo. 

Pandemia vaikutti myös konsernin talouteen. Liikevaihtoa menetettiin mm. toiminnan keskeytysten vuoksi. Kustannuksia kasvattivat karanteenit, tehostettuun hygieniaan satsaaminen sekä suojainten laajamittainen käyttö. Pandemia lisäsi Diakonissalaitoksen tarjoamien yleishyödyllisten palveluiden tarvetta. Diakonissalaitos sijoitti itse vuonna 2020 neljä miljoonaa euroa yleishyödylliseen diakoniatyöhön. Esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn käytettiin 1,5 miljoona euroa. 

”Yhteiskunnallisena yrityksenä ensisijainen tavoitteemme on yhteiskunnallisen hyvän tuottaminen. Olen iloinen, että vahvan taseen ja kannattavan kasvun johdosta meillä on edelleen hyvät mahdollisuudet tukea heikoimmassa asemassa olevia ja rakentaa oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa”, Holmström kertoo. 

Vuosi 2020 oli kasvun vuosi 

Vuonna 2020 Diakonissalaitos otti merkittäviä askeleita sekä laajentumisessa että valtakunnallistumisessa. Kehitysvammaisille palveluita tuottava Rinnekoti yhdistyi Diakonissalaitokseen ja sen toiminta laajeni kasvustrategian mukaisesti yhä useampiin kaupunkeihin Suomessa.  Lisäksi Pohjois-Suomen toiminta laajeni merkittävästi, kun Diakonissalaitos osti oululaiselta Caritas-Säätiöltä Oulussa ja Rovaniemellä toimivan Caritas Palvelut Oy:n.  

Huolimatta haastavasta markkinatilanteesta ja koronaepidemian pitkittymisestämeillä on valmiuksia vastata tulossa oleviin sote-alan muutoksiin. Vahvan taseen ja osaavan henkilöstön turvin meillä on hyvät edellytykset selvitä turbulentissa markkinaympäristössäJatkamme edelleen panostamista henkilöstöön. Tavoitteenamme on olla sote-alan rohkein työpaikka ihmisille, jotka ottavat ammattitaidon ohella sydämensä mukaan töihin.”, Holmström sanoo. 

 

Talouden tulos oli ylijäämäinen 

  • Konsernin varsinaisen toiminnan tuotot vuonna 2020 olivat 179 M€ (116 M€ vuonna 2019)Vuodet 2020 ja 2019 eivät ole vertailukelpoisia, koska Rinnekodin tuotot sisältyvät fuusion jälkeen vuoden 2020 konsernin tuottoihin. 
  • Konsernin tilikauden ylijäämä oli 7,3 M€ (ylijäämä 96 M€ vuonna 2019). Ylijäämä 2019 johtui Terveystalo Oyj:n osakkeiden myyntivoitosta (55 M€) sekä Rinnekodin yhdistymisen laskennallisesta fuusiovoitosta (40 M€). Ilman edellä mainittuja kertaluontoisia eriä tilikauden ylijäämä olisi ollut hieman yli 1 M€ vuonna 2019. 
  • Varsinaisen toiminnan tulos oli 4,8 M€ (36 M€ vuonna 2019). Ilman laskennallista fuusiovoittoa varsinainen toiminta olisi jäänyt noin 4 M€ alijäämäiseksi vuonna 2019.
  • Konsernin sijoitusarvopapereiden markkina-arvo oli vuoden 2020 lopussa noin 190 M€ (noin 175 M€ vuonna 2019). Konsernin kiinteistöomaisuuden markkina-arvo ylitti 150 M vuoden 2020 lopussa. 
  • Konsernin omavaraisuus vuoden 2020 päättyessä oli 82 % (83 % vuonna 2019). 
  • Saadut avustukset yleishyödylliseen toimintaan 8,4 M€ (7,6 M€ vuonna 2019)

    Diakonissalaitoksen hallituksen toimintakertomus sisältäen tilinpäätöksen ja tilintarkastuskertomuksen e-julkaisuna.

     

Katsoaksesi videon lähteestä dreambroker.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Toimitusjohtaja Olli Holmström kertoo Diakonissalaitoksen vuodesta 2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Olli Holmström, olli.holmstrom@hdl.fi, puh. 050 483 6313
Talousjohtaja Jukka Rautavalta, jukka.rautavalta@hdl.fi, puh. 040 753 2166
Viestintäjohtaja Laura Niemi, laura.niemi@hdl.fi, puh. 050 373 8602

Kuvat

Diakonissalaitoksen D-aseman oven tunnuksena on logo. Kuva Vesa Koivunen / T-media.
Diakonissalaitoksen D-aseman oven tunnuksena on logo. Kuva Vesa Koivunen / T-media.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Tutkimus: Kiireetön kohtaaminen on vaikuttava keino saada nuoret takaisin koulu- ja työpoluille15.9.2021 00:01:00 EEST | Tiedote

Itla tutki Diakonissalaitoksen Vamos-palvelun vaikuttavuutta. Tutkimus osoittaa, että Vamos on vaikuttava keino saada nuoret takaisin koulu- ja työpoluille. Vamos-nuoret siirtyvät useammin opiskelemaan kuin vastaavassa tilanteessa olevat nuoret ilman tukea. Nuoret jäävät myös harvemmin kokonaan työelämän ulkopuolelle tai pitkäaikaistyöttömiksi. Samoin osuus toimeentulotuella olevista laskee enemmän kuin vastaavassa tilanteessa olevien nuorten. Yhteiskunnallinen hyöty lasketaan miljoonissa euroissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme