DiakonissalaitosDiakonissalaitos

Diakonissalaitoksen vuosi oli vaikuttamista ja valtakunnallista laajenemista

Jaa

Helsingin Diakonissalaitoksen toimintavuotta 2018 leimasi aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttamistyö ja toiminnan laajeneminen uusille paikkakunnille Suomessa.

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén

Säätiö toteuttaa perustehtäväänsä yleishyödyllisenä diakoniatyönä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon liiketoimintana.

”Olemme yhteiskunnallinen yritys. Se tarkoittaa, että toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autamme niitä ihmisiä, jotka ovat vaarassa jäädä syrjään”, toimitusjohtaja Olli Holmström sanoo.

Vuonna 2018 säätiökonsernin varsinaisen toiminnan tuotot olivat 76,8 M€, kun edellisenä vuonna ne olivat 99,3 M€. Ero viime vuoteen johtuu Diacor Oy:n myynnistä Terveystalo Oyj:lle vuonna 2017. Varsinaisen toiminnan tulos oli 5,2 M€ alijäämäinen (3,5 M€ alijäämäinen 2017). Konsernin tilikauden tulos oli -0,4M€ (86,7 M€ vuonna 2017).

Toimintavuoden lopussa säätiön sijoitusomaisuuden markkina-arvon arvioitiin olevan 268 M€. Omaisuudesta kiinteistöjä oli 48 %, osakesijoitusten osuus oli 46 % ja korkosijoituksia oli 6 %. Tämä varallisuus tuotti vuokrina ja muina sijoitustuottoina 4,8 M€. Säätiökonsernin omavaraisuus oli 88 % (89 %).

”Toimintamme laajuus ei olisi mahdollista ilman merkittävää sijoitusomaisuutta ja siitä saatavia tuottoja. Strategiamme ytimessä on edelleen toiminnan uudistaminen ja liiketoiminnan kannattavuuden parantaminen. Tavoitteemme on, että konsernin tilikauden tulos kuluvana vuonna on hieman positiivinen”, Holmström sanoo.

Merkittäviä yhteiskunnallisia panostuksia

Vuonna 2018 säätiö käytti yli 3 M€ yleishyödyllisen diakoniatyöhön. Esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn sijoitettiin yli 1 M€. Kahdeksalla paikkakunnalla toimivalla Vamos-palvelulla tavoitettiin vuoden aikana runsaat 2 300 nuorta. Heistä yli puolet siirtyi koulutus- tai työelämään.

”Kehitämme jatkuvasti uusia ratkaisuja. Tarvitsemme positiivisia muutosvoimia, joilla voimme lisätä kansalaisten luottamusta, toimijuutta ja osallisuutta”, Holmström kertoo.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa haasteita

Sote-toimialaan kuuluivat vuonna 2018 sekä Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n harjoittama liiketoiminta että säätiössä tapahtuva lapsi- ja perhetyö. Pääosin kuntien kilpailuttamien palvelujen piirissä oli noin 2 300 asiakasta. Lastensuojelupalvelujen ohella toimiala tuotti asumispalveluja, ikääntyneiden palveluja ja päihdepalveluja. Sote-toimialan tuotot 2018 olivat 36,7 M€ (37,4 M€) ja tulos heikkeni -1,6 M€:on (-1,0 M€).

”Sote-toimialamme palveluissa kilpailutilanne on kova. Tiukasta hintakilpailusta huolimatta haluamme pitää kiinni hyvästä ja laadukkaasta hoidosta ja panostaa asiakkaiden sekä henkilöstön hyvinvointiin. Sote-toimialan tervehdyttäminen on kuitenkin välttämätöntä ja odotamme toimialueen tuloksen nousevan positiiviseksi kuluvan vuoden aikana”, Holmström sanoo.

Tavoitteena valtakunnallisuus ja kansainvälisyys

Diakonissalaitoksen säätiön ja sen tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n toiminta keskittyy ensisijaisesti pääkaupunkiseudulle. Lisäksi säätiöllä on toimintaa Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa, Hoivalla Järvenpäässä, Lahdessa ja Tampereella.

”Kuluvan vuoden tavoitteenamme on laajentaa palveluitamme muualla Suomessa. Menestyminen vaatii asiakaslähtöisyyttä, perinteisten toimintamallien voimakasta uudistumista ja vahvoja kumppanuuksia. Näissä kaikissa me aiomme kasvaa ja vahvistua”, Holmström sanoo.

Helsingin Diakonissalaitos on myös kansainvälinen toimija ja tekee kehitysyhteistyötä Kosovossa, Moldovassa, Namibiassa, Somaliassa, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä. Lisäksi Diakonissalaitoksella on hanketoimintaa Bulgariassa ja Romaniassa.

Toimitusjohtaja Olli Holmströmin vuosikatsaus 2018 – katso video tästä

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Helsingin Diakonissalaitos

Olli Holmström, toimitusjohtaja
p. 050 483 6313
olli.holmstrom@hdl.fi

Jukka Rautavalta, talousjohtaja
p. 040 753 2166
jukka.rautavalta@hdl.fi

Kuvat

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén
Lataa
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Yhdessä tytäryrityksemme Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n kanssa tuotamme vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Tavoitteenamme on, että jokaisella on mahdollisuus arvokkaaseen elämään.

Yhteiskunnallisessa konsernissamme työskentelee noin 800 ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autamme niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Tiedote/kutsu: Porttiteoriasta realismiin eli faktaa ja fiktiota päihteistä ja niiden käytöstä - Huumeet puhuttavat Helsingin Kontulan Asunnottomien yössä16.10.2019 09:41:06 EESTKutsu

Kontulan ostoskeskuksessa Helsingissä keskustellaan Asunnottomien yönä torstaina 17.10.2019 päihteistä ja niiden käytöstä. Porttiteoriasta realismiin -keskustelutilaisuudessa pohditaan kuinka yhteiselo kaupunkilaisten – asukkaiden, toimijoiden, yrittäjien ja päihteitä käyttävien välillä voisi sujua lähiössä entistä paremmin. Tarkoituksena on avata keskustelu eri näkökulmista käsin – naisnäkökulmaa unohtamatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme