Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto jatkaa pitkäjänteistä työtä sujuvan Suomen eteen Janne Viskarin johdolla

Jaa

Valtioneuvosto on tänään nimittänyt Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskarin jatkamaan tehtävässään seuraavat viisi vuotta.

Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari
Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari

– On erittäin motivoivaa jatkaa viraston johdossa tilanteessa, jossa Suomi on EU:n digivertailun kärkimaa. Tehtävänämme on pitää Suomi kehityksen kärjessä myös jatkossa, Janne Viskari kertoo.

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota ja tarjoaa palveluja eri elämäntilanteisiin. Virasto toimii valtakunnallisesti ja työllistää 1012 henkilöä. Virasto aloitti toimintansa vuoden 2020 alussa Väestörekisterikeskuksen ja maistraattien yhdistyessä.

– Koko yhteiskunnan digitalisaatiota edistämme tarjoamalla palveluja muun muassa digitaalisen turvallisuuden ja digituen kehittämiseen. Kehitämme ja tarjoamme myös Suomi.fi-palveluja, joita yhteiskunnan eri toimijat voivat laajasti hyödyntää omassa toiminnassaan, Janne Viskari jatkaa.

Ensi vuonna on tarkoitus julkaista uusi puhelinsovelluksena toimiva Suomi.fi-palvelu, jonka kautta voi käyttää digitaalista henkilöllisyystodistusta käynti- ja verkkoasioinnissa. Palvelu on laajennettavissa myös muiden lupa- ja henkilötietojen käyttämiseen Suomessa ja Euroopassa.

Digitalisaatio sujuvoittaa asiointia viranomaisten kanssa

Digitalisaatio tarjoaa keinoja myös Digi- ja väestötietoviraston oman toiminnan kehittämiseen. Virasto on jo saanut kehitettyä palveluja, prosesseja, ohjeita ja toimintatapoja valtakunnallisesti toimiviksi. Seuraavaksi virastossa panostetaan asioinnin, asianhallinnan ja palvelutuotannon modernisointiin. Tavoitteena on, että asioiden hoitaminen viranomaisten kanssa olisi mahdollisimman sujuvaa riippumatta siitä, missä päin Suomea asuu tai asioi.

– Digitalisaation keinoin pystymme kehittämään myös viraston omia palveluita laajemmiksi ja elämäntapahtumalähtöisemmiksi kokonaisuuksiksi. Meille tärkeitä digitalisaation soveltamiskohteita ovat luonteeltaan monimutkaiset edunvalvonta, läheisen kuolemaan liittyvät omaisille tarjottavat palvelut sekä maahanmuuttajien palvelut. Näissä kaikissa palveluketjut ylittävät usein organisaatioiden rajoja ja palvelutarpeeseen nivoutuu asiakkaiden elämäntilanteesta riippuen useiden eri toimijoiden palveluita. Digitalisaation hyödyntämisellä ja eri viranomaisten ja muiden toimijoiden yhteistyöllä palvelukokonaisuutta pystytään tulevaisuudessa sujuvoittamaan, Janne Viskari kertoo.

Digipalveluja käytetään jo laajasti, mutta paperipakko hidastaa viranomaisten toimintaa

Sekä organisaatiot että kansalaiset hoitavat jo suuren osan asioistaan digitaalisten kanavien kautta. Digitaalisten palvelujen käyttö perustuu Suomessa vapaaehtoisuuteen.

– Tulevaisuudessa olisi tärkeää avata keskustelua siitä, voisiko Tanskan hyvistä kokemuksista asioinnin yleisessä sähköistämisessä olla opittavaa Suomessa. Viranomaisilla tulisi olla mahdollisuus käsitellä ja ratkaista asioita vain sähköisesti niiden henkilöiden osalta, jotka todennetusti pystyvät sähköiseen asiointiin. Tällä hetkellähän meillä Suomessa on paperipakko, eli viranomaisten on pakko lähettää ratkaisut asiakkaille postitse paperilla, vaikka asiakas itse olisi asioinut sähköisessä asiointipalvelussa, jos hän ei erikseen ole antanut suostumusta sähköiseen viranomaisviestintään, Janne Viskari kertoo.

Digi- ja väestötietovirastossa tahdottaisiin digin olevan ensisijainen asiointitapa, jos asiakas digitaalisesti pystyy asioimaan. Tämä tarkoittaisi samalla digituen kattavaan tarjontaan panostamista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Janne Viskari
janne.viskari@dvv.fi
puh. 0295 536 000 (vaihde)

Kuvat

Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari
Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari
Lataa
Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari
Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari
Lataa
Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari
Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi ja Viro sopivat väestötietojen sähköisestä vaihtamisesta – uudistus sujuvoittaa erityisesti maasta toiseen muuttavien henkilöiden tietojen päivittämistä22.9.2022 15:02:47 EEST | Tiedote

Kuntaministeri Sirpa Paatero ja Viron sisäministeri Lauri Läänemets allekirjoittivat Helsingissä 21. syyskuuta 2022 maiden välisen valtiosopimuksen väestötietojen vaihtamisesta. Suomessa sopimuksen käytännön toimeenpanosta vastaa väestötietojärjestelmää pitävä Digi- ja väestötietovirasto.

Utvecklingen av den digitala identitetshandlingen har redan kommit långt – testanvändarnas återkoppling styr när mobilappen färdigställs15.9.2022 14:51:30 EEST | Tiedote

I dag har en regeringsproposition om lagstiftning som möjliggör användning av en digital identitetshandling överlämnats till riksdagen. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata utvecklar en ny mobilapp med vilken man kan använda en digital identitetshandling. Enligt planerna ska appen börja användas 2023. Organisationer som kontrollerar identiteten kan redan testa appen så att de kan förbereda sig för införandet i god tid. Utifrån testarnas observationer finslipas appen kontinuerligt så att den blir bättre.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittäminen on jo pitkällä – testikäyttäjien palaute ohjaa mobiilisovelluksen viimeistelyä15.9.2022 13:51:06 EEST | Tiedote

Tänään eduskunnalle on annettu hallituksen esitys digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käytön mahdollistavasta lainsäädännöstä. Digi- ja väestötietovirasto kehittää uutta mobiilisovellusta, jolla digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää. Sovellus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023. Henkilöllisyyttä tarkastavat organisaatiot voivat jo testata sovellusta, jotta ne pystyvät valmistautumaan käyttöönottoon hyvissä ajoin. Testaajien havaintojen perusteella sovellusta hiotaan jatkuvasti paremmaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme