Tampereen yliopisto

Digitaalisesta kaksosesta apuväline yksilölliseen ja ennaltaehkäisevään akuutin myeloidisen leukemian lääkehoitoon

Jaa
Tampereen yliopiston professorit Olli Yli-Harja ja Frank Emmert-Streib työskentelevät tutkimushankkeessa, jonka tavoitteena on luoda ensimmäinen akuutin myeloidisen leukemian digitaalinen kaksonen (engl. Acute Myeloid Leukaemia Digital Twin, lyhennettynä AML-DT). Kyseessä on potilaan sairauden virtuaalinen ja yksilöllinen mallinnos, jonka avulla potilaat ja heidän lääkärinsä voivat yhdessä selvittää hoitomahdollisuuksia. Hankkeen löydöksiä voi olla tulevaisuudessa mahdollista hyödyntää muiden sairauksien hoidossa ja yleisterveyden ylläpitämisessä sekä monilla eri sovellusaloilla, kuten tuotantotekniikassa ja ilmastontutkimuksessa.
Kuvassa professori Olli Yli-Harja ja professori Frank Emmert-Straub yhdessä tohtori Jerome Chandraseelan ja tohtori Amer Farean kanssa. Chandraseelan ja Farean tukevat tutkimusprojektia. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Kuvassa professori Olli Yli-Harja ja professori Frank Emmert-Straub yhdessä tohtori Jerome Chandraseelan ja tohtori Amer Farean kanssa. Chandraseelan ja Farean tukevat tutkimusprojektia. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Frank Emmert-Streib ja Olli Yli-Harja tutkimusryhmineen kehittävät akuutin myeloidisen leukemian (AML) digitaalista kaksosta. Se on vuorovaikutteinen järjestelmä, jota lääkärit voivat käyttää potilaiden kanssa. Siinä potilaan luuydinaspiraateista ja ääreisverenkierrosta kerätään kliinisiä ja molekyylitason tietoja, joita käytetään potilaan sairauden digitaalisen kaksosen luomiseen.

Projektiin osallistuu tutkijoita sekä kliiniseltä että laskennalliselta puolelta. Tampereen yliopiston Emmert-Streibin ja Yli-Harjan lisäksi mukana ovat Ilya Shmulevich Yhdysvalloista, systeemibiologian instituutista (Institute for Systems Biology, Seattle), sekä Caroline Heckman ja Mika Kontro Helsinginyliopiston molekulaarisen lääketieteen instituutista (FIMM). Kontro työskentelee myös Helsingin seudun yliopistollisessa keskussairaalassa (HUS).

Ennaltaehkäisevä versus reaktiivinen lääketiede

Digitaalista kaksosta voidaan käyttää terveyden ylläpitämiseen hyödyntämällä sen kykyä tuottaa henkilökohtaisia ennusteita. Varhaisella puuttumisella eteneminen sairaudeksi voidaan mahdollisesti välttää. Digitaalinen kaksonen voi ennustaa taudin kehittymisen aikana tapahtuvia muutoksia.

– Esimerkiksi diabeteksessa tapahtuu merkittäviä muutoksia esidiabeteksen ja diabeteksen välillä sekä diabeteksen ja munuaissairauden välillä. Näitä ja muita negatiivisia siirtymiä voidaan ennustaa digitaalisen kaksosen avulla, ja mahdollisesti välttää oikea-aikaisella puuttumisella, Yli-Harja sanoo.

Metabolisessa sairaudessa, kuten diabeteksessa, onnistunut hoito riippuu vahvasti potilaan osallistumisesta, toiminnasta ja motivaatiosta.

– Digitaalisen kaksosen avulla lääkäri voi vahvistaa potilaan osallistumista hoitoprosessiin. AML-DT-prototyyppimme vaikuttaa hyvin lupaavalta. Se voi toimia esimerkkinä siitä, miten parantaa tapaa, jolla muitakin sairauksia hoidetaan, Yli-Harja jatkaa.

Digitaalinen kaksonen helpottaa potilaiden osallistumista hoitoprosessiin

Digitaalisen kaksosen avulla lääkäri ja potilas voivat yhdessä tutkia yksilöllistettyjä, mallipohjaisia ennusteita lääkevasteesta.

– Taustatietona käytetään akuuttia myeloidista leukemiaa sairastavien potilaiden julkisesti saatavilla olevia ja mitattavia tuloksia, jotka on saatu molekyylitietojen perusteella. AML-DT-järjestelmä kehittyy jatkuvasti oppimalla potilaiden kokemuksista ja heidän digitaalisista kaksosistaan, Emmert-Streib kertoo.

Digitaalinen kaksonen tukee potilaiden vahvempaa osallistumista hoitoihin, esimerkiksi terveyspäätösten tekemiseen. Yli-Harjan mukaan tämä johtaa potilaan vahvempaan sitoutumiseen:

– Tietokantojen sisältämät tiedot yhdistettynä yksilöityihin malleihin antavat mahdollisuuden saada potilaille henkilökohtaisia ennusteita. Tämä poikkeaa perinteisistä lähestymistavoista, jotka perustuvat usein potilasjoukkoon, jota hoidetaan yhdenmukaisella tavalla.

Henkilökohtaisen lääketieteen perusajatus sisältyy digitaaliseen kaksoseen. Sen avulla mallit ovat hienosäädettävissä yksittäisille potilaille.

AML:n lääkehoidossa tavanomaiset keinot ovat rajallisia

AML on yleisin leukemia aikuisilla. Monilla potilailla, jotka saavat intensiivistä syövän lääkehoitoa ja terveitä soluja luovuttajalta, sairaus silti uusiutuu lopulta. Heille hoidon tulokset eivät ole lupaavia. Intensiivinen kemoterapia ei myöskään usein sovellu vanhemmille, yleiskunnoltaan heikoille potilaille.

Tuloksia parantavia uusia hoitovaihtoehtoja on löydetty, mutta niiden vasteet ovat hajanaisia. Lisäksi menetelmät, joilla tunnistetaan kemoterapiasta hyötyviä potilaita, ovat puutteellisia. AML-DT:n on tarkoitus vastata potilaan tarpeisiin tarkemmin.

– Kehittämämme AML-DT-prototyyppijärjestelmä havainnollistaa potilashistoriaa visuaalisesti sekä laatii ennusteita taudin etenemisestä ja lääkevasteesta. Nämä voidaan todentaa kliinisissä tutkimuksissa. Prototyyppi tarjoaa kaivattua ennakointia, jonka avulla lääkärit ja potilaat voivat tehdä parempia hoitosuunnitelmia, Emmert-Streib sanoo.

Tutkimuksessaan Emmert-Streib ja Yli-Harja yhdistävät yksityiskohtaisia tietämysverkkoja pahanlaatuisuutta kuvaaviin hierarkisiin dynaamisiin malleihin. Tämä tarkoittaa, että yleinen tieto taudista yhdistetään potilaan molekyylitietoihin, jotta hänelle voidaan luoda henkilökohtainen laskennallinen malli. Tämä tarjoaa pohjan AML:n digitaalisen kaksosen kehittämiselle.

– Odotamme, että tuloksiamme voidaan hyödyntää laajemmin myös muiden sellaisten sairauksien hoidossa, joissa tarvitaan tukijärjestelmiä päätöksenteon avuksi. Datatieteen ja tekoälyn näkökulmasta hanke voi myös toimia simulaatiopohjaisen päättelyn todentamisessa. Tällä voi olla merkitystä myös monilla muilla sovellusaloilla, kuten tuotantotekniikassa ja ilmastontutkimuksessa, Emmert-Streib sanoo.

Tutkimusprojekti on osa marraskuussa 2020 aloitettua AKA-NIH-kumppanuusohjelmaa. Hanke on saanut rahoitusta Suomesta ja Yhdysvalloista. Suomessa osapuolena on Suomen Akatemia (AKA) ja Yhdysvalloissa National Institutes of Health (NIH). AKA-NIH-kumppanuusohjelman yleistavoitteena on lisätä Suomen ja Yhdysvaltojen välistä tutkimusyhteistyötä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

professori Frank Emmert-Streib (in English)
frank.emmert-streib@tuni.fi
+358503015353


professori Olli Yli-Harja
olli.yli-harja@tuni.fi
+358408490778

Kuvat

Kuvassa professori Olli Yli-Harja ja professori Frank Emmert-Straub yhdessä tohtori Jerome Chandraseelan ja tohtori Amer Farean kanssa. Chandraseelan ja Farean tukevat tutkimusprojektia. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Kuvassa professori Olli Yli-Harja ja professori Frank Emmert-Straub yhdessä tohtori Jerome Chandraseelan ja tohtori Amer Farean kanssa. Chandraseelan ja Farean tukevat tutkimusprojektia. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopistossa kehitetään syöpään uudenlaisia täsmälääkkeitä, jotka kohdistuvat RNA:n rakenteeseen22.4.2024 11:15:00 EEST | Tiedote

Tenure track -professori Minna-Liisa Änkö johtaa uutta hanketta, jossa tutkitaan solujen RNA:n laskostumiseen vaikuttavia tekijöitä paksusuolen syövässä. Tavoitteena on selvittää, voivatko syöpäsoluille tyypilliset RNA-rakenteet toimia perustana uusille kohdennetuille syöpähoidoille. Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi hankkeelle 932 000 euron rahoituksen.

Väitös: Toksikogenomiikka mahdollistaa turvallisemmat kemikaalit ilman eläinkokeita16.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Elämme jatkuvasti kasvavan kemikaalimäärän ympäröimänä. FM Laura Saarimäki tarttui tilanteen luomaan haasteeseen ja paneutui väitöstutkimuksessaan kemikaalien turvallisuusarviointiin. Hän selvitti, kuinka toksikogenomiikkaa voitaisiin hyödyntää kemikaalien terveyshaittojen perusteellisessa selvittämisessä ilman perinteisiä eläinkokeita. Tämä luo reitin kohti nopeampaa ja kestävämpää kemikaalien turvallisuusarviontia.

Väitös: Muuttaako netti tietokäsityksiämme?15.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

"Kato vaikka googlesta" oli yleinen vastaus noin vuosikymmen sitten, kun nuorelta kysyttiin jotain. Googlen puoleen kääntyminen kaikenlaisissa tiedon tarpeissa tuntui nousevan uudeksi tietokäytännöksi. Väitöskirjassaan KM Tore Ståhl tutki, ilmaiseeko googlaaminen taustalla olevaa luottamusta internetpohjaiseen tietoon ja liittyykö tämä muuttuneeseen näkemykseen tiedosta ja tietämisestä, eli muuttuneisiin episteemisiin uskomuksiin.

Väitös: Tekonivelinfektioiden hoitotuloksissa on vaihtelua leikkaustekniikoiden välillä11.4.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

Tekonivelinfektio on vakava tekonivelleikkauksen jälkeinen komplikaatio, joka kehittyy arviolta 1–2 prosentille potilaista. Tekonivelinfektioiden tehokas hoito perustuu uusintaleikkaukseen sekä mikrobilääkehoitoon. Lääketieteen kandidaatti Rasmus Liukkonen selvitti väitöstutkimuksessaan tekonivelinfektioiden epidemiologiaa ja hoitomenetelmien käyttöä. Lisäksi hän vertaili, miten hoidon ennuste eroaa eri leikkausmenetelmien välillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye