Digitaalista terveysvalmennusta ja vertaistukea odottaville äideille raskausdiabeteksen hoitoon

– Haluamme edistää äitien motivaatiota ja sitoutumista raskausdiabeteksen omahoitoon vahvistamalla heidän digiosaamistaan ja tarjoamalla elintapavalmennusta. Aihe on ajankohtainen, sillä raskausdiabetes on lisääntynyt viime vuosina, kertoo projektipäällikkö Erika Kukkonen Diakonia-ammattikorkeakoulusta.
Digillä terveysvalmennusta -hankkeessa järjestetään äideille yksilö- ja ryhmävalmennusta, ohjattua vertaisryhmätoimintaa sekä keskustelualusta verkossa. Lisäksi tarjotaan muun muassa webinaareja, videoita ja podcasteja. Tarkoituksena on myös hyödyntää hyvinvointisovelluksia sekä aktiivisuutta ja palautumista arvioivia mittareita.
– Valmennusten ja vertaistuen tavoitteena on, että äitien elämänlaatu ja hyvinvointi paranevat, jolloin myös heidän valmiutensa siirtyä työelämään paranevat. Pitkällä aikavälillä saadaan kustannussäästöjä, kun palvelujen painopiste siirtyy erikoissairaanhoidosta perustasolle ja ehkäisevään työhön, sanoo projektikoordinaattori Saija Tiiro-Tulppo ODL Liikuntaklinikalta.
Ensisijaisena kohderyhmänä hankkeessa ovat Oulun, Kempeleen, Limingan, Tyrnävän alueella asuvat, raskausdiabetesta sairastavat naiset ja ne naiset, joilla on kohonnut riski sairastua raskausdiabetekseen.
– Toiminnassa huomioidaan kuitenkin koko perheyhteisö. Raskaus koskettaa paitsi äitiä myös hänen puolisoaan erityisesti silloin, kun raskauteen liittyy äidin ja lapsen terveyttä ja hyvinvointia vaarantavia tekijöitä, Tiiro-Tulppo kertoo.
Hankkeessa edistetään myös terveydenhuoltohenkilöstön digitaalisia valmiuksia ja osaamista, jolloin digitaalisten välineiden ja sovellusten hyödyntäminen terveysvalmennuksessa monipuolistuu.
Tarkoituksena on koota äitejä ja terveydenhuollon ammattilaisia tukevia digitaalisia sisältöjä, materiaaleja ja palveluita hankkeen verkkosivustolle, ”digitaaliseksi raskauspakkaukseksi” kaikkien hyödynnettäväksi.
Digillä terveysvalmennusta -hankkeen päätoteuttaja on Diakonia-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana on ODL Liikuntaklinikka. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta (ESR). Hankkeen toiminta-aika on 1.3.2022–31.8.2023. Hankkeen kotisivut avataan kesäkuussa 2022. Hanketta voi seurata Facebookissa ja Instagramissa "Digillä Terveysvalmennusta" sekä tunnisteella #digitaalinenraskauspakkaus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme