Finanssiala ry

Digitalisaation on palveltava kansalaisia ja yrityksiä – digitaalinen kompassi osoittaa oikeaan suuntaan

Jaa
Valtion digitaalinen kompassi -projekti etsii erilaisia tapahtumia, joiden digitalisointia olisi tarpeen edistää. Vakuutusala ajaa yhdeksi digikompassin tapahtumaksi työtapaturmassa tai liikenneonnettomuudessa loukkaantumisen jälkiselvittelyn digitalisointia. Toinen digisujuvoittamista kaipaava asia on omaisen kuoleman jälkeinen paperisota. Julkisen ja yksityisen sektorin on kyettävä tarvittaessa rakentamaan kansalaisten digitaalista palveluinfraa yhdessä.

Finanssiala ry (FA) tarjoaa digikompassiin yhdessä Liikennevakuutuskeskuksen ja Tapaturmavakuutuskeskuksen kanssa aloitetta, joka sujuvoittaisi työtapaturmassa tai liikenneonnettomuudessa loukkaantumista seuraavaa prosessia.

”Loukkaantumisesta alkaa pitkä paperisota, jossa tieto erityisesti julkisten hoitolaitosten ja vakuutusyhtiöiden välillä ei tällä hetkellä kulje kovin jouhevasti. Samaan prosessiin kuuluvat esimerkiksi apteekkilaskut, työnantajan toimet, mahdollinen kuntoutus ja eläke. Koko tämä ketju tulisi digitalisoida niin, että tieto kulkisi sähköisesti, tehokkaasti ja asiakasta mahdollisimman vähän kuormittavasti”, avaa FA:njohtava asiantuntija Timo Tuominen.

Aloite liittyy Suomen digitalisaatiokehitystä ohjaavaan digikompassiin, johon paraikaa haetaan digitalisoitavia tapahtumia. Haku on päällä tammikuun loppuun saakka.

”Tapahtumat voivat liittyä paitsi elämäntapahtumiin, myös liiketoimintatapahtumiin, jotka aloittavat jonkinlaisen toimintaketjun. Tällaisia voivat olla esimerkiksi työntekijän rekrytointi, osaamisen kehittäminen tai yrityskauppa.”

Digitalisaatio on kaikin keinoin saatava valjastettua palvelemaan kansalaisia ja yrityksiä. Tämä vaatii saumatonta kumppanuutta julkisen ja yksityisen sektorin välillä.

Suomen digitaalinen kompassi perustuu vuonna 2021 esitettyyn EU:n digitaaliseen kompassiin ja sitä koskevaan ohjelmaehdotukseen. Suomi haluaa olla ensimmäinen kansallisen strategisen tiekartan laatinut jäsenmaa. Suomen digikompassiin on EU-tavoitteiden lisäksi koottu myös kansallisia, EU-kompassia täydentäviä tavoitteita ja teemoja.

Päättäjiltä laaja tuki omaisten taakan keventämiselle

Toinen finanssialan keskeinen digitalisaatioteema on järjestelmä, joka kokoaisi tietoja automaattisesti yhteen kuoleman jälkeen. Iso osa tarvittavista tiedoista on jo olemassa sähköisessä muodossa, mutta ne ovat hajallaan eri järjestelmissä. Tällaista kokoavaa järjestelmää kutsutaan kuoleman ekosysteemiksi.

”Valtion tulisi tarjota turvallinen, Suomi.fi-tyyppinen palvelualusta, josta omaiset saisivat kaikki olennaiset tiedot vainajan sukulaissuhteista ja omaisuudesta heti, kun tieto kuolemasta on kirjattu”, Tuominen kertoo FA:n tavoitteista.

Kuoleman ekosysteemille on vahva tuki päättäjien keskuudessa. FA:n syksyllä 2022 Aula Researchilla teettämässä vaikuttajakyselyssä 85 prosenttia poliittisista vaikuttajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä, että järjestelmä pitäisi luoda.

”Sekä käytännön kokemukset että kyselyn tulokset osoittavat, että järjestelmälle on suuri tarve. Nyt jos koskaan pitää siirtyä sanoista tekoihin ja ottaa kuoleman ekosysteemi mukaan tulevaan hallitusohjelmaan”, Tuominen summaa.

Miten digitalisaatiota tulisi edistää?

Finanssiala ry on kirjannut hallitusohjelmatavoitteisiinsa, kuinka digitalisaatio pystyy paremmin palvelemaan kansalaisia ja yrityksiä ja tarjoamaan saumatonta kumppanuutta julkisen ja yksityisen sektorin välillä.

  • Digitalisaatiota on säänneltävä vain silloin, kun se on yhteiskunnallisen turvallisuuden tai vakauden kannalta tarpeen.
  • Finanssialan osaamista on hyödynnettävä säädösvalmistelussa. Suomen yhteinen digitaalinen tahtotila on määriteltävä.
  • Finanssitoimialan digitalisaatio edistyy parhaiten, kun viranomaisten toiminta on ennustettavaa.
  • Julkisen ja yksityisen sektorin on kyettävä tarvittaessa rakentamaan kansalaisten digitaalista palveluinfraa yhdessä.
  • Kaikessa kansalaisten ja yritysten viranomaisasioinnissa on tarjottava digitaalinen palvelumuoto.

Digikompassi on vuoteen 2030 ulottuva kansallinen strateginen etenemissuunnitelma, joka luo kokonaiskuvan Suomen digitalisaatiokehityksestä ja ohjaa kansallisen kehitystyön suuntaa. Digikompassi asettaa kansalliset tavoitteet digitalisaation hyödyntämiselle, jotta Suomi menestyy meneillään olevassa murroksessa. Kompassi vahvistaa yhteistä ymmärrystä digitalisaation ja datatalouden hyödyistä, käsitteistä ja suunnasta.

Lue lisää

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote: Digitaalisen kompassin selonteko asettaa suunnan Suomen digitalisaatiokehitykselle

Valtioneuvoston selonteko: Digitaalinen kompassi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Kymmenen kysymystä pankkisektorin turbulenssista20.3.2023 15:10:55 EET | Tiedote

Finanssiala ry:n johtava lakimies Olli Salmi, johtaja Veli-Matti Mattila ja asiantuntija Jussi Kettunen ovat laatineet kymmenen kohdan paketin kysymyksiä, joita pankkisektorin viime päivien turbulenssi herättää. Asiantuntijamme ovat perehtyneet pankkisääntelyyn sekä pankkien vakavaraisuuteen ja kriisinratkaisuun ja ovat mielellään käytettävissä haastatteluihin ja asiantuntija-analyyseihin. Yhteystiedot tiedotteen lopussa.

Olisiko eurooppalainen sääntely auttanut yhdysvaltalaista Silicon Valley Bankia?17.3.2023 10:09:08 EET | Tiedote

Finanssikriisin jälkeen pankkien sääntelyä on Euroopassa lisätty lähes tukahduttavalla tahdilla. Tavoitteet ovat sinänsä olleet perusteltuja, ja paljon hyvääkin on saatu aikaiseksi. EU-pankkien varautuminen kriiseihin nousi ajankohtaiseksi kysymykseksi perjantaina 10.3.2023, kun yhdysvaltalainen Silicon Valley Bank (SVB) ajautui vaikeuksiin ja viranomaiset ottivat sen haltuun. Yksittäisten pankkien ongelmiin on varauduttu Euroopassa monin eri tavoin. Tässä kirjoituksessa käydään läpi, miten ja miksi SVB:n tapaus ei osoittanut varsinaisia puutteita tai aukkoja eurooppalaisessa sääntelyssä. Kirjoittaja Olli Salmi työskentelee Finanssiala ry:ssä johtavana lakimiehenä, vastuualueinaan mm. pankkien vakavaraisuus ja kriisinratkaisu. Salmi on median käytettävissä haastatteluihin tai asiantuntija-analyyseihin. Lisäksi mediaa pankkisääntelyaiheissa palvelevat johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila ja asiantuntija Jussi Kettunen.

Suomen pankkisektori on turvassa Atlantin yli lyöviltä tyrskyiltä – suomalaisten pankkien liiketoiminta ja rakenteet poikkeavat Yhdysvaltain kriisipankeista15.3.2023 12:23:18 EET | Tiedote

Yhdysvaltalaisten pankkien kaatumisilla ei odoteta olevan merkittäviä vaikutuksia Suomen pankkisektoriin, toteavat Finanssiala ry (FA) ja Finanssivalvonta (Fiva). Suomalaisilla pankeilla on vain pieniä suoria kytköksiä Yhdysvaltain rahoitussektorille. Suomalaisilla pankeilla ei ole vastaavia haavoittuvuuksia, jotka aiheuttivat pankkien kaatumiset Yhdysvalloissa. Suomalaispankkien liiketoimintamallit, saamiset ja rahoitusrakenne ovat paremmin hajautettuja.

Korot ja hintojen nousu huolettavat erityisesti nuoria – finanssialan kiristyvä sääntely ja lisärasitteet vaikeuttaisivat kuluttajien ja yritysten investointeja14.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Kuluttajat lykkäävät suunnitelmiaan tehdä suuria hankintoja, kuten asunnon ja mökin ostamista tai remontoimista nousevien korkojen ja hintojen takia, ilmenee Finanssialan teettämästä kansalaiskyselystä. Huoli nousevista koroista ja hinnoista on saanut 23 prosenttia vastaajista luopumaan hankinnoistaan. 35 prosentilla harkinta-aika on pidentynyt. Epävarmassa taloustilanteessa on ensiarvoisen tärkeää, että lainansaantia ei vaikeuteta entisestään esimerkiksi sääntelyllä. Korkojen ja hintojen nousu vaikuttaa erityisesti nuorten aikuisten suunnitelmiin. Sijoittajat ovat valmiita tyytymään maltillisempaan tuottoon lyhyellä aikavälillä, jos vähäpäästöisistä sijoituksista voi odottaa parempia tuottoja vaikkapa 10 vuoden päästä.

Tule linjoille tänään 14.3. klo 10: Finanssialan toimintakyvystä on huolehdittava epävakaina aikoina14.3.2023 06:36:50 EET | Kutsu

Yli vuoden jatkunut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, koronapandemian jälkimainingit, kiihtyvä inflaatio, nousevat korot ja viimeisimpänä yhdysvaltalaispankkien ongelmat. Miten nämä heijastuvat Suomen finanssimarkkinoille? Miten turvataan Suomen säilyminen houkuttelevana investointi- ja sijoituskohteena? Miten varmistetaan finanssialan kyky rahoittaa kotitalouksien ja yritysten investointeja? Miten Suomen ja Euroopan pankkisektorin häiriönsietokykyä on vahvistettu viimeisimmän pankkikriisin jälkeen?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme