DNA Oyj

DNA:lla ja Ericssonilla 5G-verkko testikäytössä Kirkkonummella

Jaa

DNA ja Ericsson testaavat 5G-verkon kyvykkyyksiä Kirkkonummella. Meneillään olevat testit ovat jatkoa vuoden 2017 helmikuun 5G-testille, ja niiden päätavoitteena on testata muun muassa 5G:n mahdollistamia palveluita sekä tukiasemakohtakohtaista kuuluvuusaluetta. Testeissä on mitattu 3,5 Gigahertsin taajuuden huippunopeuslukemat 1,5 Gbps.

3,5 GHz -taajuuden nopeuslukemia DNA:n ja Ericssonin 5G-testissä.
3,5 GHz -taajuuden nopeuslukemia DNA:n ja Ericssonin 5G-testissä.

Nyt tehtävät testit tehdään Viestintäviraston väliaikaiseen testikäyttöön myöntämällä 3,5 Gigahertsin 5G-taajuudella. 5G-tukiasema toimii Ericssonin Kirkkonummen toimipisteen lähialueella.

Testeissä keskitytään huippunopeuksien lisäksi esimerkiksi 5G-tukiaseman kantamaan ja uusiin 5G-teknologioihin, kuten beamformingiin ja beam trackingiin. Beamforming kohdistaa tukiaseman radiokeilan juuri tiettyyn vastaanottimeen parantaen merkittävästi vastaanotetun signaalin laatua. Beamtracking mahdollistaa liikkuvan vastaanottimen seuraamisen radiokeilalla. Käytännössä teknologian avulla voidaan tuottaa esimerkiksi kustannustehokas nopea laajakaista kotitalouksiin tai liikkuviin ajoneuvoihin.

”Uusien kehitysaskelien ottaminen ja teknologian sekä uusien palveluiden testaaminen on välttämätöntä, jotta Suomesta tulee 5G-teknologian kärkimaa. On hienoa, että DNA testaa 5G:n käyttöä, tämä tuo tulevaisuuden palvelut yhden askeleen lähemmäs kuluttajaa”, toteaa Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

Viime vuoden helmikuussa DNA ja Ericsson julkistivat korkealla eli 28 Gigahertsin taajuudella tehtyjen 5G-testien tuloksia, ja nyt testausta jatketaan alemmalla taajuudella. Nyt saavutetut uudet 3,5 GHz:n taajuusalueen huippulukemat ovat radioyhteyden 1,5 Gbps:n siirtonopeus ja alle 3 ms viive. Testi on merkittävä myös sen vuoksi, että 5G-verkkojen käyttöönotto aloitetaan juuri kyseisellä taajuudella.

”Mobiilidatan käyttö jatkaa kasvuaan Suomessa, ja vaikka 4G on pääroolissa vielä lähivuodet, valmistaudutaan DNA:lla jo 5G:n ja seuraavan teknologiasukupolven markkinoille tuloon. Uuden 5G-tekniikan kenttätestit yhdessä Ericssonin kanssa on taas askel kohti ensi vuonna käynnistyviä 5G-palveluita”, sanoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

”Suomi on 5G käyttöönotossa maailman ensimmäisten joukossa ja syystäkin: suomalaiset ovat maailman innokkaimpia mobiilidatan käyttäjiä. Olemme erityisen ylpeitä tästä sekä yhteistyöstämme DNA:n kanssa, jonka mobiiliverkossa dataliikenteen määrä per käyttäjä on maailman suurin. 5G nostaa juuri tällaisten edelläkävijäoperaattoreiden jatkuvan palvelukehittämisen aivan uudelle tasolle”, sanoo Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkka.

5G-testit jatkuvat vielä muun muassa kenttätestauksilla ja teknisillä verifioinneilla. DNA:n 5G-verkon valmistelutyöt etenevät suunnitelmien mukaisesti: 5G-testien lisäksi meneillään osana 5G-valmistautumista on runkoverkon ohjelmoitavuuden ja vähimmäisnopeuksien merkittävä päivitys. DNA tulee tarjoamaan kaupallisia 5G-palveluita heti kun se on toimilupien ja päätelaitteiden saatavuuden puolesta mahdollista.

Lisätietoja:
radioverkkojohtaja Jarkko Laari, DNA Oyj, puh. +358 044 044 4949, jarkko.laari@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Ericssonin viestintä: puh. 044 299 2556, milla.nummenpaa@ericsson.com

Ericssonin Olli Sirkka, DNA:n Pekka Väisänen ja DNA:n Jarkko Laari 3,5 GHz -taajuuden 5G-verkkotestiä seuraamassa.

Kuvat

3,5 GHz -taajuuden nopeuslukemia DNA:n ja Ericssonin 5G-testissä.
3,5 GHz -taajuuden nopeuslukemia DNA:n ja Ericssonin 5G-testissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA Oyj on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yhteydenpitoon, viihtymiseen ja työntekoon laadukkaita puhe, data- ja tv-palveluita. DNA on Suomen suurin kaapelioperaattori ja johtava maksu-tv-toimija sekä kaapeli- että antenniverkossa. Yritysten osalta DNA näkee keskeisenä kasvualueena ajasta ja paikasta riippumattoman uuden työn, joka mahdollistuu älykkäillä päätelaitteilla, monipuolisilla viestintäpalveluilla ja nopeilla yhteyksillä. DNA:n liikevaihto vuonna 2017 oli 886 miljoonaa euroa ja liiketulos 124 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 3,9 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Konserniin kuuluu myös DNA Kauppa, Suomen laajin matkapuhelimia myyvä myymäläketju. DNA:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA:lle kaikkiaan 90 miljoonan rahoitussopimus Euroopan investointipankilta 5G-verkon rakentamiseksi7.2.2019 11:30:00Tiedote

DNA on sopinut syksyn ja talven aikana Euroopan investointipankin (EIP) kanssa kaikkiaan 90 miljoonan euron rahoitussopimuksesta. Sopimus koostuu kahdesta osasta, jo syksyllä sovitusta 50 miljoonasta, sekä 40 miljoonan lisälainasta, mikä vahvistettiin tänään. Sopimuksen allekirjoittivat Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb ja DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen. Lainaa käytetään erityisesti DNA:n 5G-verkon investointeihin.

EUR 90 million funding agreement in total to DNA from European Investment Bank for building a 5G network7.2.2019 11:30:00Tiedote

DNA has agreed during the autumn and winter on funding agreement for a total investment of EUR 90 million with the European Investment Bank (EIB). The agreement consists of two parts, the EUR 50 million instalment agreed already on autumn, and a supplementary instalment of EUR 40 million confirmed today. The agreement was signed by Vice President Alexander Stubb of the EIB and CEO Jukka Leinonen of DNA. The loan will principally be used for DNA’s investments in the 5G network.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme