MessukeskusMessukeskus

Educa-messuilla yli 100 ajankohtaista ohjelmanumeroa

Jaa

Suomen johtava opetus- ja varhaiskasvatusalan tapahtuma, Educa, tarjoaa kahden päivän aikana yli 100 opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille suunnattua ohjelmanumeroa, joiden aiheet vaihtelevat varhaiskasvatuksesta yliopisto-opetukseen. Tapahtuman teemana on tänä vuonna ”Opettaja opettaa”. Educa järjestetään Messukeskuksessa, Helsingissä 26.–27.1.2018.

Educan avajaisissa puhutaan hyvästä elämästä, turvallisesta arjesta ja henkisestä kriisinsietokyvystä. Paneelikeskustelussa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, sisäministeriön vt. kansliapäällikkö Jukka Aalto, Valviran ylijohtaja Markus Henriksson ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen keskustelevat aiheesta ”Hyvää elämää ja henkistä pääomaa – kaikille”. Paneelikeskustelun jälkeen presidentti Martti Ahtisaari kertoo erilaisista vuorovaikutustaidoista ja pohtii, millaisia taitoja nykynuoret tarvitsevat. Messujen Opettaja opettaa -teeman ympärille rakennettu sisältö nostaa keskusteluun koulutuksen merkityksen ja pohdinnan siitä, minkälaista sivistystä tarvitsemme.

Pitääkö olla huolissaan?

PISAn lukutaitotutkimuksen mukaan 11 prosentilla suomalaisnuorista lukutaito on peruskoulun päättyessä niin huono, että se rajoittaa heidän elämäänsä ja vaikeuttaa pääsyä sekä jatko-opintoihin että työelämään. Heikko sosioekonominen asema korreloi kehnon lukutaidon kanssa, ja ero tyttöjen ja poikien lukutaidon välillä on kasvanut. ”Pitääkö lasten lukemisesta olla huolissaan?”, kysyy messuilla Suomen kulttuurirahaston ja Kopioston yhteishankeLukuklaani, jonka järjestämässä keskustelussa ovat muun muassa päätoimittaja Jaakko Heinimäki, professori Jouni Välijärvi sekä kirjailijat Salla Simukka ja Siri Kolu.

Hyvä lukutaitokaan ei auta, jos ei erota faktaa fiktiosta tai ei ymmärrä lähdekritiikkiä. YLE:n toimittajat Matti Rönkä ja Hanna Visala vinkkaavat puheenvuorossaan keinoja erottaa valeuutinen ja tosiasia toisistaan. Ruotsiksi samasta aiheesta puhuvat Hufvudstadsbladetin entinen päätoimittaja Jens Berg ja rehtori Joakim Bonns otsikolla ”Kolla källan”, ja aihe on esillä myös Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun medialukutaitoprojektissa. Siinä oppilaat seuraavat tulevia presidentinvaaleja käyttäen Faktabaarin asiantuntijoiden faktantarkistuskeinoja. Monilukutaidon kehittämisestä kertoo lehtori Merja Kauppinen Jyväskylän yliopistosta ja tulevaisuuslukutaidon kehittämisestä tulevaisuuden tutkimuksen Unesco-professori Markku Wilenius.

Liikkumisesta potkua oppimiseen

Koululaiset istuvat paikoillaan koulupäivän aikana neljästä viiteen tuntia. Tutkimusten mukaan fyysinen aktiivisuus kuitenkin kehittää oppimista ja oppimisvalmiuksia. Sen vaikutukset näkyvät muistia ja toiminnanohjausta tarvitsevissa tehtävissä, ja se edistää luokkahuonetyöskentelyä, keskittymistä ja osallistumista. Liikkuva koulu -hankkeen parissa työskentelevä FT Marko Kantomaa kertoo puheenvuorossaan, miten koulussa istumista voi tauottaa ja hyödyntää toiminnallista pedagogiikkaa.

Liikunta ei ole ainoa oppimista tukeva asia, vaan oppilaita voi kannustaa myös itsenäiseen tiedonhankintaan. Ruotsalaisen Micael Hermanssonin kehittämän Grej of the day -menetelmän mikrotarinat herättävät oppilaiden uteliaisuuden, aktivoivat oppilaita omaehtoiseen tiedonhankintaan sekä kytkevät ”päivän tehtävän” oppilaan omaan elämään.

Suomen suurin opetus- ja kasvatusalan ammattilaisten koulutustapahtuma Educa järjestetään Messukeskuksessa 26.–27.1.2018. Viime vuonna tapahtumassa vieraili 16 500 kasvatus- ja opetusalan ammattilaista. Educan järjestävät yhteistyössä Messukeskus ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ. Ohjelmasta vastaa OAJ yhteistyökumppaneinaan Opetushallitus, Suomen Rehtorit ry, Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijat Opsia ry, Pedagogiset opettajajärjestöt, Finlands Svenska Lärarförbund FSL ja Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry.

 

Messujen koko ohjelmaan voi tutustua verkossa www.educamessut.fi

Lisätiedot:
Messukeskus, tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus, puh. 050 385 5482, taira.sjoblom-tallus@messukeskus.com

OAJ, järjestöasiamies Riitta Silvonen, p. 020 748 9629, riitta.silvonen@oaj.fi 

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messukeskuksessa järjestetään vuosittain liki sata messutapahtumaa ja 2000 kokousta ja kongressia. Tapahtumiin osallistuu joka vuosi noin 9400 näytteilleasettajaa ja 1,2 miljoonaa kävijää. | Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. In 2017, 75 exhibitions and 2000 meetings and congresses were held at Messukeskus Helsinki. 9 400 exhibitors and 1.2 million visitors took part in the events.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Kirjamessut onnittelee opiskelupaikan saaneita ja kutsuu 9000 fuksia kirjamessuille28.6.2018 01:00Tiedote

Helsingin Kirjamessut kutsuu Helsingin yliopistosta, Aalto-yliopistosta ja Helsingin Taideyliopistosta opiskelupaikan saaneet uudet opiskelijat, fuksit ja mursut, kirjamessuille ja jakaa heille yliopistojen kautta veloituksettomat kutsukortit. Tavoitteena on saada pääkaupunkiseutulaiset ja seudulle muuttavat uudet opiskelijat tulemaan Suomen suurimpaan kirjallisuustapahtumaan ja löytämään sen rikkaan tarjonnan. Helsingin Kirjamessut järjestetään 25. – 28.10.2018 Messukeskuksessa Helsingissä.

11 uutta sisustusratkaisua ja tuoteideaa Habitaressa26.6.2018 13:01Tiedote

Habitare esittelee 11 uutta tuoteideaa valmistajille ja yleisölle Protoshop-näyttelyssä. Nuorten suunnittelijoiden alueelle sijoittuvassa Protoshopissa esiteltävät prototyypit vastaavat hyvin tämän hetken kodin sisustamisen trendeihin. Fiksut, pienten tilojen säilytysratkaisut näkyvät tämän vuoden kokonaisuudessa. Tuotteet ovat teemoiltaan ajankohtaisia, mutta muotokieleltään ja materiaaleiltaan ajattomia. Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 12.-16.9.2018

Helsingin Kirjamessuilla kahdeksan lukupiiriä18.6.2018 12:19Tiedote

Helsingin Kirjamessujen lukupiirit on julkaistu. Tarjolla on kahdeksan lukupiiriä kiinnostavista vuoden 2018 kirjauutuuksista. Lukupiiriin osallistuu messuvieraiden lisäksi kirjailija ja kustantajan edustaja. Lukupiirikirjailijoita ovat Rafael Donner, Antti Heikkinen, Kari Hotakainen, Risto Isomäki, Riikka Pulkkinen, Sisko Savonlahti, Katariina Souri ja Saara Turunen. Helsingin Kirjamessut järjestetään torstaista sunnuntaihin 25. – 28.10.2018 Messukeskuksessa Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme