MessukeskusMessukeskus

Educa-messuilla yli 100 ajankohtaista ohjelmanumeroa

Jaa

Suomen johtava opetus- ja varhaiskasvatusalan tapahtuma, Educa, tarjoaa kahden päivän aikana yli 100 opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille suunnattua ohjelmanumeroa, joiden aiheet vaihtelevat varhaiskasvatuksesta yliopisto-opetukseen. Tapahtuman teemana on tänä vuonna ”Opettaja opettaa”. Educa järjestetään Messukeskuksessa, Helsingissä 26.–27.1.2018.

Educan avajaisissa puhutaan hyvästä elämästä, turvallisesta arjesta ja henkisestä kriisinsietokyvystä. Paneelikeskustelussa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, sisäministeriön vt. kansliapäällikkö Jukka Aalto, Valviran ylijohtaja Markus Henriksson ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen keskustelevat aiheesta ”Hyvää elämää ja henkistä pääomaa – kaikille”. Paneelikeskustelun jälkeen presidentti Martti Ahtisaari kertoo erilaisista vuorovaikutustaidoista ja pohtii, millaisia taitoja nykynuoret tarvitsevat. Messujen Opettaja opettaa -teeman ympärille rakennettu sisältö nostaa keskusteluun koulutuksen merkityksen ja pohdinnan siitä, minkälaista sivistystä tarvitsemme.

Pitääkö olla huolissaan?

PISAn lukutaitotutkimuksen mukaan 11 prosentilla suomalaisnuorista lukutaito on peruskoulun päättyessä niin huono, että se rajoittaa heidän elämäänsä ja vaikeuttaa pääsyä sekä jatko-opintoihin että työelämään. Heikko sosioekonominen asema korreloi kehnon lukutaidon kanssa, ja ero tyttöjen ja poikien lukutaidon välillä on kasvanut. ”Pitääkö lasten lukemisesta olla huolissaan?”, kysyy messuilla Suomen kulttuurirahaston ja Kopioston yhteishankeLukuklaani, jonka järjestämässä keskustelussa ovat muun muassa päätoimittaja Jaakko Heinimäki, professori Jouni Välijärvi sekä kirjailijat Salla Simukka ja Siri Kolu.

Hyvä lukutaitokaan ei auta, jos ei erota faktaa fiktiosta tai ei ymmärrä lähdekritiikkiä. YLE:n toimittajat Matti Rönkä ja Hanna Visala vinkkaavat puheenvuorossaan keinoja erottaa valeuutinen ja tosiasia toisistaan. Ruotsiksi samasta aiheesta puhuvat Hufvudstadsbladetin entinen päätoimittaja Jens Berg ja rehtori Joakim Bonns otsikolla ”Kolla källan”, ja aihe on esillä myös Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun medialukutaitoprojektissa. Siinä oppilaat seuraavat tulevia presidentinvaaleja käyttäen Faktabaarin asiantuntijoiden faktantarkistuskeinoja. Monilukutaidon kehittämisestä kertoo lehtori Merja Kauppinen Jyväskylän yliopistosta ja tulevaisuuslukutaidon kehittämisestä tulevaisuuden tutkimuksen Unesco-professori Markku Wilenius.

Liikkumisesta potkua oppimiseen

Koululaiset istuvat paikoillaan koulupäivän aikana neljästä viiteen tuntia. Tutkimusten mukaan fyysinen aktiivisuus kuitenkin kehittää oppimista ja oppimisvalmiuksia. Sen vaikutukset näkyvät muistia ja toiminnanohjausta tarvitsevissa tehtävissä, ja se edistää luokkahuonetyöskentelyä, keskittymistä ja osallistumista. Liikkuva koulu -hankkeen parissa työskentelevä FT Marko Kantomaa kertoo puheenvuorossaan, miten koulussa istumista voi tauottaa ja hyödyntää toiminnallista pedagogiikkaa.

Liikunta ei ole ainoa oppimista tukeva asia, vaan oppilaita voi kannustaa myös itsenäiseen tiedonhankintaan. Ruotsalaisen Micael Hermanssonin kehittämän Grej of the day -menetelmän mikrotarinat herättävät oppilaiden uteliaisuuden, aktivoivat oppilaita omaehtoiseen tiedonhankintaan sekä kytkevät ”päivän tehtävän” oppilaan omaan elämään.

Suomen suurin opetus- ja kasvatusalan ammattilaisten koulutustapahtuma Educa järjestetään Messukeskuksessa 26.–27.1.2018. Viime vuonna tapahtumassa vieraili 16 500 kasvatus- ja opetusalan ammattilaista. Educan järjestävät yhteistyössä Messukeskus ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ. Ohjelmasta vastaa OAJ yhteistyökumppaneinaan Opetushallitus, Suomen Rehtorit ry, Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijat Opsia ry, Pedagogiset opettajajärjestöt, Finlands Svenska Lärarförbund FSL ja Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry.

 

Messujen koko ohjelmaan voi tutustua verkossa www.educamessut.fi

Lisätiedot:
Messukeskus, tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus, puh. 050 385 5482, taira.sjoblom-tallus@messukeskus.com

OAJ, järjestöasiamies Riitta Silvonen, p. 020 748 9629, riitta.silvonen@oaj.fi 

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messukeskuksessa järjestetään vuosittain liki sata messutapahtumaa ja 2000 kokousta ja kongressia. Tapahtumiin osallistuu joka vuosi noin 9400 näytteilleasettajaa ja 1,2 miljoonaa kävijää. | Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. In 2017, 75 exhibitions and 2000 meetings and congresses were held at Messukeskus Helsinki. 9 400 exhibitors and 1.2 million visitors took part in the events.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

I love me nosti esiin vastuullista kuluttamista21.10.2018 19:16Tiedote

Tänään päättyneillä I love me -messuilla oli vahva painotus vastuulliseen kuluttamiseen. Luonnonkosmetiikan ja ekomuodin osastojen lisäksi kuluttajille oli tarjolla kotimaista muotia ja vastuullisesti tuotettua ruokaa. 450 messuilla mukana olleen yrityksen tarjontaan kävi tutustumassa noin 56 000 kuluttajaa. Messuilla tehdyn kävijätutkimuksen mukaan ostopäätöksiin vaikuttavat entistä vahvemmin tuotteen alkuperään liittyvät asiat.

Maatalouskonemessuilla hurjasti koneuutuuksia ja koeajoalue18.10.2018 12:40Tiedote

Ensimmäistä kertaa Helsingissä järjestettävät MaatalousKonemessut esittelee maatalouskoneuutuudet ja maatalouden tuotantopanokset. Tapahtumaan osallistuu yli 250 yritystä. Konekeskon ilmoittauduttua messuille, kaikki suuret konekauppiaat ovat mukana tapahtumassa. Suurimmassa alan sisänäyttelyssä voi tutustua uusiin maatalouskoneisiin ja ulkona koeajoalueella voi ottaa tuntumaa uusiin traktoreihin. MaatalousKonemessut järjestetään 15. – 17.11.2018 Messukeskuksessa Helsingissä.

Autokorjaamo-messuilla Marilyn, Nuuskija ja Formula Student -autot16.10.2018 15:30Tiedote

Autokorjaamo-messujen demoalueella kurkistetaan tulevaisuuteen ja tutustutaan robottiauto Marilyniin, liikenteenkin päästöjä mittaavaan Nuuskijaan ja alan oppilaitosten kehittämiin upeisiin Formula Student -autoihin. Tietovarikon tietoiskut päivittävät korjaamo-alan ammattilaisten tiedot ja tubettaja Lakko ottaa nuorison haltuunsa. Autokorjaamo-messut järjestetään perjantaista lauantaihin 9. – 10.11. Messukeskuksessa Helsingissä. Käytössä on Messukeskuksen kolme hallia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme