Aluehallintovirasto

Egentliga Finland befinner sig på coronaepidemins basnivå, restriktionerna för sammankomster hävs

Dela

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har fattat ett beslut som innebär att deltagarantalet i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Egentliga Finland inte längre begränsas. Landskapet har övergått till coronaepidemins basnivå, vilket innebär att man inom kommunerna i landskapet från och med den 16 juni kan ordna evenemang och tillställningar inomhus och utomhus utan deltagarbegränsningar.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland upphäver sitt beslut som meddelades den 4 juni och som gällde sammankomstbegränsningar för pandemins samhällsspridningsfas i Egentliga Finland. Egentliga Finland har återgått till epidemins basnivå och därmed finns inte längre några grunder för att begränsa sammankomster. Andelen personer med ett positivt testresultat är endast 0,7 %, incidensen per 100 000 invånare har sjunkit till 18,6 och inom sjukvårdsdistriktet finns endast en patient som behöver sjukhusvård. Vaccinationstäckningen ökar bra i alla åldersgrupper.

Evenemangsarrangörerna måste fortsättningsvis följa hygienbestämmelserna i paragraf 58 c i lagen om smittsamma sjukdomar som är i kraft till och med årets slut. Trots att det maximala deltagarantalet i sammankomster inte längre begränsas och det inte längre heller krävs att ett specifikt meteravstånd ska hållas måste man fortfarande i områden som befinner sig på basnivån sörja för att evenemang kan ordnas på ett hälsosäkert sätt.

Undvik resor, fortsätt använda munskydd

Man bör fortsätta med de förfaringssätt som man tillämpat under epidemin gällande hand- och andningshygien, distansarbete, socialt avstånd och att ta andra i beaktande. Användning av munskydd rekommenderas fortfarande i offentliga inomhusutrymmen där det uppstår mer långvariga kontakter, exempelvis i affärer och på bibliotek.

Två tredjedelar av smittorna kommer nu från utlandet och en tredjedel i huvudsak från inom familjen. Man bör alltså fortsättningsvis mycket noga överväga om man ska resa utomlands. De obligatoriska hälsokontrollerna vid inresa i landet fortsätter vid gränsövergångarna i Egentliga Finland till och med den 30 juni 2021.

Ytterligare information:

För media:

  • jurist Tuomo Ollula, tfn 0295 018 014
  • överdirektörens ställföreträdare, direktör Ilkka Horelli, tfn 0295 018 061

Regionförvaltningsverkets e-postadresser skrivs i formatet fornamn.efternamn(at)rfv.fi.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Beslut om offentliga tillställningar och allmänna sammankomster träder i kraft inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt den 5 augusti 202128.7.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat ett beslut som innebär att den för närvarande gällande begränsningen av sammankomster i huvudstadsregionen utökas till att gälla hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt från och med den 5 augusti 2021. Beslutet är i kraft till och med den 26 augusti 2021.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland utökar begränsningarna av sammankomster till att gälla hela Egentliga Finland28.7.2021 14:06:53 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har beslutat att utöka de nuvarande coronabegränsningarna enligt 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar till att gälla alla kommuner i Egentliga Finland 9.7.–15.8.2021. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster kan fortfarande ordnas inomhus och i avgränsade utomhusområden förutsatt att deltagarna i realiteten har möjlighet att hålla tillräckliga avstånd till varandra och att säkerheten kan garanteras för att förhindra covid-19-smitta. Begränsningen gäller tillställningar med fler än 10 deltagare inomhus och tillställningar med fler än 50 deltagare i avgränsade utomhusområden.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto laajentaa kokoontumisrajoitukset koko Varsinais-Suomeen28.7.2021 14:02:03 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt laajentaa tällä hetkellä voimassa olevat tartuntatautilain 58 §:n mukaiset koronarajoitukset koskemaan kaikkia Varsinais-Suomen kuntia. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla on tosiasiallisesti mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa Covid-19 tartuntojen ehkäisemiseksi. Rajoitus koskee yli 10 sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 29.7.–15.8.2021.

Kiihtymisvaiheessa olevien alueiden epidemiatilannetta selvitetään Itä-Suomessa – päätökset mahdollisista rajoituksista voimaan aikaisintaan ensi viikon alussa26.7.2021 16:07:48 EEST | Tiedote

Osassa Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen sairaanhoitopiireissä koronatilanne on muuttunut nopeasti. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ilmoitti torstaina 22.7.2021 siirtyneensä kiihtymisvaiheeseen ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri totesi olevansa kiihtymisvaiheessa tänään 26.7.2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum