Ehdotus Helsingin ja Espoon rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi vuosille 2022–2027 valmistunut
Helsinki-Espoon rannikkoalue on nimetty maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä yhdeksi merkittävistä tulvariskialueista. Tulvariskien hallintasuunnittelua varten perustettu tulvaryhmä on hyväksynyt suunnitelmaehdotuksen kuulemista varten. Ehdotus sisältää tavoitteet ja toimenpiteet pääkaupunkiseudun ranta-alueiden sekä lähisaariston tulvariskien minimoimiseksi. Suunnitelman valmistelua varten nimetyssä tulvaryhmässä ovat olleet edustettuna Uudenmaan liitto, Helsingin ja Espoon kaupungit, Helsingin ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokset sekä Uudenmaan ELY-keskus. Lisäksi työssä on ollut mukana asiantuntijaroolissa Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY.
Helsingin ja Espoon rannikkoalueet ovat monimuotoisia vaihdellen jyrkistä kalliorannoista aina ruovikkoisiin ja mataliin merenlahtiin. Osa alavista mereen laskevista puroista ulottuu pitkälle sisämaahan laajentaen meritulvan vaikutusaluetta jopa useita kilometrejä rannikosta. Rannikon läheisyydessä sijaitsee asutuksen lisäksi mm. useita teollisuuden ja yhdyskuntatekniikan kohteita, alavia teitä ja katuja sekä satamia. Erityispiirteenä ovat lisäksi maanalaiset tilat ja tunnelit, mm. viime vuosina laajentunut metroverkosto.
Tulvariskien hallinnan tavoitteena on mm. asuinrakennusten, vaikeasti evakuoitavien kohteiden, yhdyskuntatekniikan rakenteiden, merkittävien liikenneyhteyksien, satamien, ympäristölle vahingollisten kohteiden, kulttuuriperintökohteiden sekä muun rakennuskannan turvaaminen merenpinnan noustessa. Lisäksi tavoitteena ovat mm. omaisuusvahinkojen minimoiminen, ilmastonmuutoksen huomioon ottaminen tulvaturvallisessa rakentamisessa sekä tulvatietoisuuden lisääminen. Tavoitteisiin pyritään varautumisen lisäksi sekä tulvan aikana että tulvan jälkeen tehtävillä toimenpiteillä.
Helsingin ja Espoon rannikkoalueella eräs keskeisimmistä tulvariskiä vähentävistä toimenpiteistä on tulva-alueiden ja ilmastonmuutoksen huomioon ottaminen maankäytön suunnittelussa ja rakentamisessa. Alavien alueiden maanpintaa korottamalla ja muilla teknisillä keinoilla rakennukset, kadut, infrastruktuuri ja kaupunkitoiminnot voidaan järjestää tulvankestävällä tavalla. Kaikessa suunnittelussa ja rakentamisessa otetaan huomioon suositukset alimmista rakentamiskorkeuksista sekä hankkeiden monimuotoiset vaikutukset mm. ympäristöön. Olemassa olevien riskikohteiden osalta tulee varmistua ajantasaisista ja toimivista varautumissuunnitelmista; tunnistaen myös alueelliset ja paikalliset suojaustarpeet. Keskeisiä edistettäviä tulvasuojeluhankkeita ovat Helsingin kauppatorin tilapäisen tulvasuojauksen suunnittelu ja toteutus, Töölönlahden tulvaporttien toteutus sekä Espoon Perkkaan ja Lasilaakson alueiden tulvariskien selvitys ja mahdolliset jatkotoimenpiteet.
Tulvariskien hallintasuunnitelmasta toivotaan kaikilta tulva-asioiden kanssa toimivilta tahoilta ja alueen asukkailta palautetta. Kuulutus ja suunnitelma liitteineen on nähtävillä osoitteessa www.ymparisto.fi/trhs/Helsinki-Espoo
Yhteyshenkilöt
Johtava vesitalousasiantuntija Kari Rantakokko, 0295 021 453, s-posti kari.rantakokko(at)ely-keskus.fi
Suunnitteluinsinööri Olli Jaakonaho, 0295 021 398, s-posti olli.jaakonaho(at)ely-keskus.fi
Tietoja julkaisijasta

Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki
0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus
Vägen stängdes för trafik vid beläggningsobjektet på landsväg 3173 Sairakkala-Viitaila1.7.2025 16:00:39 EEST | Pressmeddelande
Vägen stängdes för trafik vid beläggningsobjektet på landsväg 3173 Sairakkala-Viitaila för ett konstruktionsförbättringsarbete: beläggningsobjekt 1046 Lv 3173 Lahdenpohja. Vägen stängdes på avsnittet riksväg 12 Tammerforsvägen och Kastarintie. Omväg Lv 14067 via Kastarintie. Uppskattad tidtabell 25 juli, preciseras senare.
Maantien 3173 Sairakkala-Viitaila päällystyskohteella joudutaan sulkemaan tie liikenteeltä tänään 30.6.2025 klo 17.0030.6.2025 15:48:18 EEST | Tiedote
Maantien 3173 Sairakkala-Viitaila päällystyskohteella joudutaan sulkemaan tie liikenteeltä rakenteenparantamistyön vuoksi: päällystyskohde 1046 Mt 3173 Lahdenpohja. Tie suljetaan välillä Vt12 Tampereentie-Kastarintie. Kiertotie Mt 14067 Kastarintie kautta. Aikatauluarvio 25.7. tarkentuu myöhemmin.
Peltovalvonnat alkavat Uudellamaalla30.6.2025 12:21:00 EEST | Tiedote
Uudenmaan peltovalvonnat aloitetaan 1.7.2025. Valvonnasta ilmoitetaan aina tilalle etukäteen ja sovitellaan hyvä ajankohta yhteistyössä tukea hakeneen viljelijän kanssa.
Harjula bro i Janakkala förnyas, trafiken dirigeras till en omväg tisdagen den 8 juli kl. 12.0030.6.2025 12:16:00 EEST | Pressmeddelande
Löyttymäentie (väg 13857) i Janakkala stängs för trafik medan Harjula bro förnyas. Under arbetet dirigeras trafiken till en omväg.
Harjulan silta Janakkalassa uusitaan, liikenne kiertotielle tiistaina 8.7. klo 12.0030.6.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Löyttymäentie (tie 13857) Janakkalassa katkaistaan liikenteeltä Harjulan sillan uusimisen ajaksi. Työn ajaksi liikenne ohjataan kiertotielle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme