Aluehallintovirasto

Ei moitittavaa Oulun kaupunginsairaalan koronaepidemian hoidossa

Jaa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ei löytänyt moitittavaa Oulun kaupunginsairaalan koronaepidemian hoidossa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on 30.6.2021 antanut valvontapäätöksen, joka koskee Oulun kaupunginsairaalan koronaepidemiaa keväällä 2021.

Aluehallintovirastolla oli syytä epäillä potilasturvallisuuden vaarantuneen Oulun kaupunginsairaalassa, joten aluehallintovirasto otti oma-aloitteisesti asian selvitettäväkseen maaliskuussa 2021. Tämän jälkeen aluehallintovirastoon tuli kaupunginsairaalan koronaepidemiaan liittyen useita epäkohtailmoituksia. Aluehallintovirasto selvitti valvonta-asiana, oliko Oulun kaupunginsairaalassa menetelty virheellisesti tai epäasianmukaisesti siten, että potilasturvallisuus olisi vaarantunut.

Aluehallintoviraston pyynnöstä Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut antoi asiassa selvitykset, ja aluehallintovirasto teki toukokuussa tarkastuskäynnin Oulun kaupunginsairaalaan.

Oulun kaupunginsairaalan koronaepidemia oli tapahtumana äärimmäisen vakava. Se koski erityisesti saattohoito-osastoa, jossa lievitetään erityisen haavoittuvassa asemassa olevien potilaiden oireita heidän elämänsä loppuvaiheessa. Sairaalan koronaepidemiassa oli kaksi eri jaksoa, ja kevään aikana näissä epidemioissa todettiin yhteensä 23 potilaan kuolleen koronavirukseen liittyen. Lukuisia potilaita ja sairaalan työntekijöitä sekä altistui että sairastui koronavirukseen.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ei löytänyt moitittavaa Oulun kaupunginsairaalan koronaepidemian hoidossa. Aluehallintoviraston saaman selvityksen perusteella epidemian kulku kaupunginsairaalassa selvitettiin asianmukaisesti Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden ja Oulun yliopistollisen sairaalan yhteistyönä. Aluehallintovirasto katsoi Oulun kaupunginsairaalan varautumisen koronaviruspandemian hoitoon olevan käytettävissä olevien terveydenhuollon voimavarojen puitteissa asianmukaista.

Koronaviruksen aiheuttaman pandemian seurauksena tullut sairaalaepidemia on äärimmäisen huolestuttava ja terveydenhuollon kantokykyä rasittava tekijä. Aluehallintoviraston tekemän selvityksen perusteella Oulun kaupunginsairaalassa ei todettu sellaisia laiminlyöntejä tai epäasianmukaista toimintaa, joka olisi aiheuttanut yksittäisenä tapahtumana viruksen leviämisen. Selvityksen mukaan kaupunginsairaala toimi epidemian hoidossa asianmukaisesti siitä huolimatta, että epidemia oli seurauksiltaan hyvin vakava.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski, p. 0295 017 598, etunimi.sukunimi@avi.fi, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Työntekijä loukkaantui laskiessaan alas sähkölinjaa – sakot työnjohtajalle ja yhtiölle22.7.2021 11:44:26 EEST | Tiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 22.6.2021 tuominnut sähkönjakelu- ja voimansiirtoverkkojen palveluita tarjoavan yhtiön 17 500 euron suuruiseen yhteisösakkoon ja yhtiön työnjohtajan 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Työntekijä loukkaantui laskiessaan sähköjohtoa alas kahden sähköpylvään väliltä. Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli jäänyt noin 10-15 minuutiksi roikkumaan pää alaspäin oikean jalan pylväskengän varaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme