Taideyliopisto

Eija Ahvo, Markku Kaikkonen ja Outi Pieski Taideyliopiston Vuoden alumneiksi

Jaa

Tänä vuonna tunnustus myönnettiin kolmelle taiteilijalle, jotka ovat vahvistaneet monimuotoista ja yhdenvertaista yhteiskuntaa taiteen keinoin.

Taideyliopiston Vuoden alumnit 2021 Markku Kaikkonen, Outi Pieski ja Eija Ahvo. Kuva: Resonaarin kuva-arkisto, Heikki Tuuli, Ari Talusén
Taideyliopiston Vuoden alumnit 2021 Markku Kaikkonen, Outi Pieski ja Eija Ahvo. Kuva: Resonaarin kuva-arkisto, Heikki Tuuli, Ari Talusén

Teatterikorkeakoulusta vuonna 1977 valmistunut näyttelijä-laulaja Eija Ahvo tunnetaan yhtenä suomalaisen teatterin kaikkien aikojen valovoimaisimmista esiintyjistä. Ahvo on työskennellyt kulttuuriyhdistämö Kassandra ry.:ssä yhdessä eri puolilta maailmaa Suomeen tulleiden taiteilijoiden kanssa sekä vetänyt yli 14 vuotta Veikkolan kartanoteatteria, jossa harrastajat ja ammattilaiset yhdessä nousevat estradille antamaan äänen kotiseudulleen. Ahvo on myös toiminut Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 1986 alkaen. 

Sibelius-Akatemian kasvatti, vuonna 2007 valmistunut musiikkipedagogi ja säveltäjä Markku Kaikkonen on tehnyt pitkän uran osallistavan musiikkikoulutuksen ja -toiminnan parissa. Kaikkonen työskentelee HelsinkiMission alaisuudessa toimivan Musiikkikeskus Resonaarin johtajana ja Resonaarin musiikkiopiston rehtorina. Musiikkiopisto opettaa musiikkia tavoitteellisesti kehitysvammaisille ja muille erilaisille oppijoille. Kaikkonen kokeekin elämäntyökseen erilaisten oppijoiden ja kuulijoiden saattamisen musiikin pariin.

Kuvataideakatemiasta vuonna 2000 valmistunut saamelainen kuvataiteilija Outi Pieski käsittelee taiteessaan alkuperäiskansojen oikeuksia, luontosuhdetta, tasa-arvoa ja kestävää kehitystä. Pieskin taiteessa keskeistä on saamelaisten historia ja tulevaisuus, ja hän on myös saamelaiskulttuurin aktiivinen puolustaja. Pieskin maalauksissa, kollaaseissa ja installaatioissa luonto ja kulttuuri näyttelevät suurta osaa mestarillisen kädentaidon lisäksi. Pieski on yksi Helsinki Biennaalin vuoden 2021 taiteilijoista.

Taideyliopisto on Suomen suurin taiteilijoiden korkeakouluttaja ja sieltä valmistuneilla taiteilijoilla ja taiteen asiantuntijoilla on suuri vaikutus suomalaiseen taidekenttään ja koko yhteiskuntaan. Vuoden alumnien valinta on vuosittain jaettava tunnustus Taideyliopiston kasvateille, jotka ovat toiminnallaan vahvistaneet esikuvallisesti taiteen ja taiteilijakoulutuksen ainutlaatuista arvoa ja merkitystä. Alumnien urapolut tarjoavat innostavia näköaloja myös parhaillaan taiteilijaksi opiskeleville tai taiteilijaksi haluaville. 

”Taiteella on kyky auttaa meitä ymmärtämään mennyttä ja kuvittelemaan tulevaa monesta eri näkökulmasta. Koronapandemian kulttuurialalle aiheuttaman kriisin keskellä on tärkeää nostaa esille tekoja, jotka osoittavat taiteen merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa ja luovat uskoa taiteen tulevaisuuteen. Vuoden alumnit 2021 ovat esimerkkejä taiteilijoista, jotka ovat työllään ja taiteellaan muuttaneet maailmaa ja nostaneet esiin monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta tärkeinä toimintaa ohjaavina yhteiskunnallisina arvoina. Jokainen valituista on omalla tavallaan tuonut hyvin erilaisia ääniä ja ihmisiä taiteen piiriin sekä nostanut esiin sellaisia näkökulmia, jotka eivät aina saa yhteiskunnallisessa keskustelussa riittävästi tilaa,” toteaa Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén. 

Vuoden alumneja valitaan vuosittain kolme, yksi kustakin Taideyliopiston akatemiasta. Vuoden alumnit 2021 julkistettiin Taideyliopiston avajaisissa 2.9.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Taideyliopiston Vuoden alumnit 2021 Markku Kaikkonen, Outi Pieski ja Eija Ahvo. Kuva: Resonaarin kuva-arkisto, Heikki Tuuli, Ari Talusén
Taideyliopiston Vuoden alumnit 2021 Markku Kaikkonen, Outi Pieski ja Eija Ahvo. Kuva: Resonaarin kuva-arkisto, Heikki Tuuli, Ari Talusén
Lataa
Eija Ahvo. Kuva: Taideyliopisto
Eija Ahvo. Kuva: Taideyliopisto
Lataa
Markku Kaikkonen. Kuva: Taideyliopisto
Markku Kaikkonen. Kuva: Taideyliopisto
Lataa
Outi Pieski. Kuva: Taideyliopisto
Outi Pieski. Kuva: Taideyliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Tohtorintutkinto: Kulttuurienvälinen yhteistyö synnyttää uusia musiikillisia löytöjä ja tunteen globaalista kansalaisuudesta15.9.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Nathan Riki Thomson on tarkastellut tohtorintutkinnossaan, kuinka kulttuurienvälinen vuoropuhelu ja yhteistyö voi toimia katalysaattorina uusille musiikillisille löydöille, muusikkouden laajentamiselle ja syventämiselle sekä taiteellisen identiteetin muodostumiselle. Thomsonin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 1.10.2021. Australialaissyntyinen Thomson on ensimmäinen Sibelius-Akatemian Global Music -koulutuksesta valmistunut tohtorikandidaatti MuTri-tohtorikoulussa.

Dana Hall jazzmusiikin vierailevaksi professoriksi Sibelius-Akatemiaan10.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Yhdysvaltalainen jazzrumpali, säveltäjä, yhtyejohtaja ja etnomusikologi Dana Hall on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vierailevaksi professoriksi. Professuurin tarkoituksena on muun muassa vahvistaa afroamerikkalaisen kulttuuriperinteen ymmärrystä jazzmusiikin aineryhmässä ja kehittää yhteistyötä amerikkalaisten yliopistojen kanssa. Hall on aloittanut kaksi vuotta kestävän vierailukautensa elokuussa 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme