Finnvera Oyj

EK ja Finnvera selvittivät: Investointien ja yrityskauppojen rahoitukselle ja rahoitusneuvonnalle kysyntää

Jaa

Pk-yritysten rahoituspalvelujen tarve kohdistuu tällä hetkellä ennen kaikkea investointeihin ja yrityskauppoihin. Tämä ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tekemästä Yrittäjäpaneelin kyselytutkimuksesta. Tutkimuksen tulos tukee syksyn Pk-yritysbarometrin tietoja, jonka mukaan kasvuhakuiset ja kansainvälistyvät pk-yritykset pyrkivät viemään toimintaansa voimakkaasti eteenpäin ja aikovat hakea kehityshankkeisiin ulkoista rahoitusta. Pk-yritysten kasvunäkymät ovat siis hyvällä tolalla.

EK:n kyselyssä noin kolmannes yrittäjistä tarvitsisi tällä hetkellä rahoituspalveluja kone- ja laiteinvestointeihin. Tarvetta rahoituspalveluille on myös rakennusinvestoinneissa ja liiketilojen ostossa.

Kyselyn mukaan rahoituksen tarve liittyy hyvin usein myös yrityksen muutostilanteisiin. Vastaajista 26 prosenttia oli kiinnostunut yrityskauppoihin ja 17 prosenttia sukupolvenvaihdoksiin liittyvästä rahoituksesta.

–Tulokset kertovat taloudessa tapahtuneesta positiivisesta käänteestä ja yrityksissä sen myötä virinneestä investointihalukkuudesta. Lisäksi Suomessa on EK:n suuntaa-antavan arvion mukaan jopa 16 000 työnantajayritystä, joille omistajanvaihdos on tällä hetkellä ajankohtainen. Tämä näkyy nyt myös lisääntyneenä kiinnostuksena Finnveran tarjoamaa yrityskauppojen rahoitusta kohtaan, sanoo EK:n Yrittäjyys-ryhmän vetäjä Jari Huovinen EK:sta.

Finnvera on vuosittain mukana noin tuhannen pk-yrityksen omistajanvaihdoksen rahoittamisessa. Yrityskaupoissa on edelleen paljon potentiaalia, sillä omistajanvaihdos nostaa tutkitusti yrityksen kasvupolulle.

–Arvioimme, että liki kolmannes yltää omistajanvaihdosta seuraavien kolmen vuoden aikana vähintään 10 prosentin vuotuiseen kasvuun, jota voi pitää toimintansa jo vakiinnuttaneille pk-yrityksille varsin hyvänä saavutuksena, sanoo Katja Keitaanniemi.

Finnveran yleiselle rahoitusneuvonnalle kysyntää

Pk-yritysten investointihalukkuuteen näyttää vaikuttavan varovaisuus. Tästä kertoo se, että kyselyn mukaan yrityksissä on suuri tarve rahoitusneuvonnalle. Yli 40 prosenttia työnantajayrityksistä on kiinnostunut yleisestä rahoitusneuvonnasta, kiinnostuneimpia ovat kasvuhakuiset yrittäjät. Tutkimuksessa neuvontapalveluiden tarvetta selvitettiin yhdessä Finnveran kanssa.

Finnveran neuvontaa käytettäisiin nimenomaan investointirahoituksessa, jota hyödyntäisi 74 prosenttia neuvonnasta kiinnostuneista yrityksistä. 64 prosenttia käyttäisi neuvontaa omistajanvaihdoksiin ja yritysjärjestelyihin. Jopa yli puolet haluaisi neuvontaa eri rahoittajien rahoitustuotteista ja vaihtoehdoista. Toisaalta vain joka viides yrittäjä katsoo tarpeelliseksi vientiin ja vientikauppoihin liittyvän neuvonnan. Tuloksissa näkyy selvästi rahoitusmarkkinoiden tarjonnan monipuolistuminen sekä myös EU:n kautta tulevan riskinjaon lisääntyminen.

– Rahoitusneuvonnan tarve on tiedostettu, ja mietimme parhaillamme, miten palvella yrityksiä entistä vahvemmin. Tarvetta on selvästi myös viennin rahoituksen neuvonnassa. Vain 3 prosenttia vastaajista pitää tarpeellisena viennin tai vientikauppojen rahoitusta ja vakuuttamista. Tiedämme myös Pk-barometrin pohjalta, että suuri joukko pk-yrityksistä ei suojaa vientikauppojaan. Kasvu ja kansainvälistyminen jää mahdollisesti tekemättä tai tehdään kauppaa, mutta laskua vastaan ja otetaan pahimmillaan kohtuutonta liiketoimintariskiä, joka voi vaarantaa koko yrityksen tulevaisuuden.Tämän vuoksi panostammekin vientikaupan neuvontaan erityisesti tulevana vuonna, sanoo Katja Keitaanniemi.

Lisätietoja:

EK:n Yrittäjäpaneelille kohdistettuun kyselyyn vastasi loka-marraskuussa 2017 yhteensä 318 työnantajayrittäjää, joiden yhteenlaskettu työntekijämäärä oli lähes 8 000 henkilöä. Aineiston analysoimisessa käytettiin yrityskoon, päätoimialan ja yrittäjäryhmien mukaan laskettuja painokertoimia, joiden ansiosta tulokset ovat yleistettävissä työnantajayrittäjien kokonaispopulaatioon.

Pk-yritysbarometri on Finnveran, Suomen Yrittäjien ja työ- ja elinkeinoministeriön kaksi kertaa vuodessa teettämä tutkimus, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katja Keitaanniemi, liiketoimintajohtaja, Finnvera, 029 460 2888

Jari Huovinen, johtava asiantuntija, EK, 040 861 4582

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Pohjois-Pohjanmaan vientiyritykset tähyävät uusille markkinoille, mutta pelko luottotappioista saattaa jarruttaa vientiä7.11.2018 09:03Tiedote

Pohjoispohjalaiset vientiyritykset pyrkivät rohkeasti uusille markkinoille: useampi kuin kaksi kolmesta maakunnan vientiyrityksistä (71 %) suunnittelee vientikaupan aloittamista uusiin maihin, kertoo Finnveran vt. aluejohtaja Kari Tuominen Finnveran ja Kauppakamarin Vientikaupan rahoitusbarometrin tuloksista. Vientikaupan rahoitusbarometrin tuloksiin perustuva Vientikaupan rahoituskiertue saapuu Ouluun 9.11.2018. Kiertueella halutaan vahvistaa pk-yritysten rahoitusosaamista.

Kymenlaakson pk-yrityksissä vahva usko viennin kasvuun ja innovaatioihin – vientikaupan riskit paremmin hallintaan8.10.2018 09:15Tiedote

Kymenlaaksolaisten pk-vientiyritysten usko kasvuun ja kansainvälistymiseen on edelleen varsin vahvaa. Maakunnan pk-vientiyrityksistä joka viides kertoo olevansa voimakkaasti kasvuhakuisia, ja lisäksi noin neljännes kertoo kasvavansa mahdollisuuksien mukaan. Tämä selviää Finnveran, Suomen Yrittäjien ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä syksyn Pk-yritysbarometrista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme