Helsingin yliopisto

Eksoplaneetta etsii nimeä! Suomen nimiehdokkaissa tulta ja kuumuutta

Jaa

Nyt voit äänestää suosikkiasi! Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin IAU:n järjestämässä maailmanlaajuisessa IAU100 NameExoWorlds -nimikilpailussa eri maat saavat nimetä kukin yhden eksoplaneetan ja tähden, jota se kiertää. Suomen ohella lähes sata maata on ilmoittautunut mukaan järjestämään kilpailun kansallisella tasolla.

Nimikilpailun logo. (Leiden University STRW EPO (STRW Astro&Comm))
Nimikilpailun logo. (Leiden University STRW EPO (STRW Astro&Comm))

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa yleisö sai ehdottaa nimipareja. Ehdotuksia kertyi 2080. Suomen NameExoWorlds -kansalliskomitea on nyt valinnut toiselle kierrokselle kahdeksan nimiparia. Näistä ehdokkaista äänestetään nimet Suomen eksoplaneetalle ja sen emotähdelle:

Löyly & Sauna
Sumu & Helle
Tulikko & Päivätär
Norppa & Kuutti
Lievla & Áhcagastin (”Höyry” & ”Hehku”)
Naava & Kääpä
Pätsi & Ahjo
Hiisi & Horna

Äänestyksen voittanut nimipari lähetetään IAU:lle tarkastettavaksi ja hyväksyttäväksi. IAU julkaisee hyväksytyt virallistetut nimet yhdessä perustelujen ja ehdotuksen tekijän nimen tai tekijöiden nimien kanssa joulukuun loppupuolella 2019.

Nimiparien suosikkiasi voit äänestää 22.10. – 14.11.2019 Observatorion sivuilla.

NameExoWorlds -kansalliskomiteassa mukana ovat Thomas Hackman (Helsingin yliopisto), Anne Liljeström (Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry), Minna Saarelma-Paukkala (Helsingin yliopiston almanakkatoimisto), Riku Järvinen (Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos), Pasi Nurmi (Turun yliopisto) ja Päivi Harjunpää (Helsingin observatorio/Helsingin yliopisto).

Suomi saa nimetä Kolmion tähdistön suunnassa sijaitsevan Auringon kaltaisen tähden HAT-P-38 ja sitä kiertävän kaasuplaneetan HAT-P-38b. Kyseessä on ns. “kuuma jupiter” eli hyvin lähellä tähteään kiertävä kaasuplaneetta, jonka yksi vuosi eli kierros tähtensä ympäri kestää vain viisi Maan päivää.

Eksoplaneetta tarkoittaa planeettaa, joka kiertää jotakin muuta tähteä kuin omaa Aurinkoamme. Ensimmäinen tällainen Aurinkokunnan ulkopuolinen planeetta löydettiin vuonna 1995, ja nykyään kaukaisia eksomaailmoja tunnetaan yli 4000 kappaletta. Nykykäsityksen mukaan suurimmalla osalla tähdistä on ympärillään planeettoja, joista osalla saattaa olla Maan kaltaisia ominaisuuksia. Tähtien suuri määrä avaruudessa ja eksoplaneettojen yleisyys viittaavat myös siihen, että Maan ulkopuolellakin voi olla elämää.

IAU on ammattitähtitieteilijöiden yhteistyöjärjestö, joka mm. antaa taivaankappaleille viralliset nimet. Kilpailu juhlistaa samalla IAU:n 100-vuotisjuhlavuotta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Observatorion päällikkö Päivi Harjunpää, paivi.harjunpaa@helsinki.fi, p. 050 318 2422

Kansainvälinen NameExoWorlds -sivusto

Kuvat

Nimikilpailun logo. (Leiden University STRW EPO (STRW Astro&Comm))
Nimikilpailun logo. (Leiden University STRW EPO (STRW Astro&Comm))
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme