Eläketurvakeskus (ETK)

Eläkebarometri: Kaksi kolmesta suomalaisesta luottaa eläkejärjestelmään

Jaa

Luottamus kasvoi edellisestä vuodesta. Jos eläkejärjestelmän taloudellista kestävyyttä jouduttaisiin vahvistamaan, hyväksytyin vaihtoehto olisi eläkemaksujen nosto. Tulevia tai maksussa olevia eläkkeitä ei haluta leikata.

Kuva: iStock
Kuva: iStock

Kaksi kolmesta (67 %) suomalaisesta luottaa eläkejärjestelmään, kertoo Eläketurvakeskuksen (ETK) Eläkebarometri. Kyselytutkimus mittaa suomalaisten eläketurvaan ja eläkkeisiin liittyviä käsityksiä vuosittain.

Luottamus kasvoi seitsemän prosenttiyksikköä edellisestä vuodesta. Eniten eläkejärjestelmään luottavat eläkeikäiset (87 %) ja eläkeikää lähestyvät 50–64-vuotiaat (74 %). Nuorista ja keski-ikäisistä reilu puolet pitää eläkejärjestelmää täysin tai osittain luotettavana. Viidenneksellä suomalaisista luottamusta on vähän tai ei lainkaan.

Eläkemielipiteet ovat nyt kauttaaltaan edellisvuotta positiivisempia. Kaksi kolmesta uskoo, että ansaittu eläke on turvattu ja eläkkeet pystytään maksamaan myös tulevaisuudessa. Kuusi kymmenestä uskoo, että eläke takaa kohtuullisen toimeentulon vanhuudessa.

– Luottamuksen kasvu liittyy ainakin osittain myönteiseen talous- ja työllisyystilanteeseen. Näillä tekijöillä on todettu olevan yhteys luottamukseen, kertoo tutkimusosaston päällikkö Susan Kuivalainen Eläketurvakeskuksesta.

Eläkkeitä ei haluta leikata

Eläkebarometrissa kysyttiin myös kansalaisten mielipidettä toimenpiteistä tilanteessa, jossa eläkejärjestelmän kestävyyttä pitäisi vahvistaa. Toimenpiteet olivat eläkemaksujen nostaminen, eläkeiän korottaminen ja eläkkeiden leikkaaminen.

Yksikään vaihtoehdoista ei ollut suosittu. Sekä nykyisten että tulevien eläkeläisten eläkkeiden leikkausta vastustetaan laajasti kaikissa ikäryhmissä ja sosioekonomisissa luokissa.

Hyväksytyin toimenpiteistä olisi työeläkemaksun nostaminen (42 %). Täysin tai osittain samaa mieltä eläkeiän nostamisesta olisi joka kolmas (32 %) vastaaja. Nykyisten eläkkeiden leikkaamisen hyväksyisi vain harva (7 %) ja tulevien eläkkeiden 11 prosenttia vastaajista.

Puolet kokee nuorten maksutaakan liian suureksi

Tänä vuonna barometrissä kysyttiin ensimmäistä kertaa myös sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta.

Puolet suomalaisista kokee, että nuoret sukupolvet joutuvat ainakin jossain määrin liikaa eläkkeiden maksumiehiksi. Joka neljäs on nuorten taakasta jossain määrin eri mieltä.

– Nuorten maksutaakasta huolestuneita on kaikenikäisissä. Noin viidennes on väitteen kanssa täysin samaa mieltä. Eniten väitteen kanssa eri mieltä ovat eläkeikäiset, joista kolmannes ei pidä taakkaa liian suurena, kertoo ekonomisti Sanna Tenhunen Eläketurvakeskuksesta.

ETK:n eläkebarometrin toteutti Kantar TNS Oy. Kysely tehtiin puhelinhaastatteluin toukokuussa 2019 ja siihen osallistui 1 003 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä.

Julkaisu:
Eläkebarometri 2019

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusosaston päällikkö Susan Kuivalainen, puh. 029 411 2184, susan.kuivalainen(at)etk.fi
Ekonomisti Sanna Tenhunen, puh. 029 411 2492, sanna.tenhunen(at)etk.fi

Kuvat

Kuva: iStock
Kuva: iStock
Lataa
Luotan suomalaiseen eläkejärjestelmään
Luotan suomalaiseen eläkejärjestelmään
Lataa
Jos eläkejärjestelmää pitäisi rahoituksen vuoksi muuttaa, miten ajattelette seuraavista toimenpiteistä? Kertokaa, kuinka samaa tai eri mieltä olette seuraavien kanssa.
Jos eläkejärjestelmää pitäisi rahoituksen vuoksi muuttaa, miten ajattelette seuraavista toimenpiteistä? Kertokaa, kuinka samaa tai eri mieltä olette seuraavien kanssa.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme