Kirjapaja

Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravistelee keskiluokkaa ja haastaa miettimään, millaisen yhteiskunnan haluamme

Jaa
Lähtökohtamme on meissä lujassa. Auli Viitala kehottaa tutkimaan, miten lapsuudenperheestä saadut eväät vaikuttavat tapaan nähdä oma paikka yhteiskunnassa.

Kotoa saadut eväät kulkevat matkassamme tiukasti, eikä yhteiskuntaluokkaa vaihdeta kuin sukkia. Auli Viitala tajusi tämän, kun sairastui, erosi, köyhtyi ja putosi sivuun hänelle niin tutusta keskiluokasta. Elämäni kansalaisena -esseeteoksessaan hän kirjoittaa tarkkanäköisesti keskiluokan kaipuusta tasa-arvoon ja yhteiskunnan poimuihin hiipivästä eriarvoisuudesta, jota keskiluokkainen ei huomaa ennen kuin itse kompastuu.

Uudessa ympäristössään Auli Viitala oli kuin kielipuoli ja jotenkin eriparinen. Vaikka tyttö lähtee keskiluokasta noin vain, keskiluokka ei lähde tytöstä, joka on kasvanut luottamaan tietoon, koulutukseen ja omiin vaikutusmahdollisuuksiin, demokratiaan. Yhteiskuntaluokka, jossa olemme kasvaneet, kulkee mukanamme, tahdoimme sitä tai emme. 

Oma keskiluokkainen perhe, opettajavanhemmat ja kehitysvammaisena syntynyt veli, hyvä koulutus, järjestelmällisesti edennyt elämä ja perusluottamus yhteiskuntaan muodostavat Viitalalle kehyksen, jossa hän kasvoi ja oppi tutkimaan maailmaa. Lapsuusperheensä kautta hän nyt myös kirjoittaa ja vie lukijan yhteiskuntaluokkien väliin ja keskelle, luomaan sen keskiluokan ansaitseman kriittisen silmäyksen ja haastamaan omat ajattelutavat.

Elämäni kansalaisena -teos on omakohtainen tutkimusmatka siihen, kuinka kotitausta ohjaa ihmisen itseymmärrystä ja tapaa hahmottaa yhteiskuntaa. Kotoa saadut elämän eväät eivät ole sanahelinää. 

”Haaveilen, että minun lapsuusmietteeni saavat lukijan tutkimaan, mistä hän tulee. Millainen käsitys yhteiskunnasta lapsuudenperheessä vallitsi? Miten se vaikuttaa siihen, millaisena näkee oman paikkansa nykyään? Ja tärkeimpänä – millaisen yhteiskunnan tahdomme?” Viitala kirjoittaa.Auli Viitala
on helsinkiläis-savolainen vapaa kirjoittaja.Auli Viitala: Elämäni kansalaisena
Kansi Bifu | Kannen kuva Ilkka Malinen
Kirjapaja 2023 | ISBN978-952-354-696-7
163 s | Kl 99.1 / 30.11

Ilmestyy äänikirjana maaliskuussa, lukija Auli Viitala. ISBN 978-952-354-756-8.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapaja julkaisee monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.

Yhdessä Lasten Keskuksen ja Edukustannuksen kanssa olemme Publiva Oy.

Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Tunturit takapihalla -uutuuskirja kertoo elämänmuutoksesta, joka vei kirjailijan Lappiin13.4.2023 09:41:15 EEST | Tiedote

Miltä tuntuu jättää taakseen ruuhka-Suomi ja muuttaa asumaan pohjoisen luonnon keskelle Lappiin? Mitä tapahtuu, kun kaupungin valot vaihtuvat kaamokseen ja keskiyön aurinkoon? Kirjailija Tittamari Marttinen on kotiutunut pohjoiseen ja kulkee yhtä mielellään Lapin vaaroilla ja tuntureilla kuin nauttii sen taiteesta ja kulttuurista. Millaisen sisäisen maiseman muutto hänelle avasi?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme