Jyväskylän yliopisto

Elämänmuutokset vaikuttavat fyysiseen aktiivisuuteen

Jaa
Elämänmuutokset vaikuttavat ihmisen fyysisen aktiivisuuden määrään, selviää tuoreesta Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta. Lasten syntymä sekä asuinpaikan, siviilisäädyn ja työaseman muutos vaikuttavat eri tavoin miesten ja naisten askelmääriin. Naisilla lasten syntyminen, työpaikan saanti sekä kaupungista maalle muutto vähentävät arkiliikuntaa.
Elämänmuutokset vaikuttavat naisten ja miesten askelmääriin eri tavoin. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Elämänmuutokset vaikuttavat naisten ja miesten askelmääriin eri tavoin. Kuva: Jyväskylän yliopisto.

Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että ensimmäisen lapsen syntymä vähentää naisten arkiaskeleiden määrää merkittävästi. Lasten kasvaessa naisten aerobiset askeleet puolestaan lisääntyvät. Vaikka lasten syntymä ei vaikuttanut tilastollisesti merkittävästi miesten askelmääriin, havaittiin myös miehillä muutoksia.

- Sekä ensimmäisen että toisen lapsen syntymän myötä aerobisten askelten trendi oli miehillä laskeva. Toisen lapsen syntymän myötä arkiaskeleiden määrä kuitenkin lähti nousuun. Tämä voi kertoa esimerkiksi liikuntaharrastusten vähenemisestä, tutkijatohtori Kasper Salin kertoo.

Aerobisilla askeleilla tarkoitetaan pidempikestoista, vähintään 10 minuutin ajan tapahtuvaa liikettä, jossa askeltiheys on vähintään 60 askelta minuutissa. Aerobiset askeleet ovat tärkeitä mm. sydänterveyden kannalta. Sydämen sykettä kohottavaa, eli reipasta liikuntaa tulisi aikuisväestölle kertyä 150 minuuttia viikossa. Arkiaskeleet kuvaavat päivittäistä muuta aktiivista liikkumista.

- Askeleet kertyvät päivän mittaan moneen otteeseen, mikäli siihen antaa mahdollisuuden. Askelten lisäämiseksi ei välttämättä tarvitse joka päivä lähteä erikseen liikkumaan. Sen sijaan arjen valintoihin tulisi kiinnittää huomiota ja esimerkiksi valita hissin sijaan portaat tai kävellä kauppaan autoilun sijaan, Salin muistuttaa.

Asuinpaikka vaikuttaa fyysisen aktiivisuuden määrään

Tutkimuksessa selvitettiin myös asuinpaikan ja sen muutosten vaikutusta. Kaupungista maaseudulle muuttaminen vähensi naisten kokonaisakselia ja arkiaskeleita, mutta miehillä vastaavaa ei havaittu. Pysyvästi maaseudulla asuvilla miehillä sekä aerobiset askeleet että kokonaisaskeleet ovat vähäisempiä kuin pysyvästi kaupungissa asuvilla.

Tutkijat selvittivät myös, että naisilla työllistyminen vähensi aerobisia askeleita.

- Työllistyminen rytmittää päivää ja tämä voi vaikuttaa siihen, miten esimerkiksi erilaisiin aikataulutettuihin harrastuksiin on mahdollista osallistua. On kuitenkin huomattava, että työllistyneillä kokonaisaskelmäärän muutos ei ollut tilastollisesti merkittävä, sillä vastaavasti arkiaskeleiden muutos oli positiivinen työllistyneillä, Salin kertoo.

Fyysisen aktiivisuuden merkitys terveydelle on hyvin tiedossa, mutta pidemmän aikavälin seurannat siitä, miten elämässä tapahtuvat muutokset ovat yhteydessä fyysiseen aktiivisuuteen ovat toistaiseksi luottaneet ainoastaan itseraportoituun liikuntaan.

Tutkimukseen osallistui 396 miestä ja 655 naista. Askeleita mitattiin askelmittarilla viikonpäivinä ja viikonlopun päivinä. Tutkimus tehtiin osana professori Olli Raitakarin johtamaa Lasten ja nuorten sepelvaltimotaudin riskitekijät -tutkimusta. Tutkimusta ovat rahoittaneet opetus- ja kulttuuriministeriö ja Suomen kulttuurirahasto.

Alkuperäistutkimus: 

Kasper Salin, Anna Kankaanpää, Xiaolin Yang, Tuija H. Tammelin, Costan G. Magnussen, Risto Telama, Nina Hutri-Kähönen, Jorma S.A. Viikari, Olli T. Raitakari and Mirja Hirvensalo. Associations Between Major Life Changes and Pedometer-Determined Physical Activity Over 4 Years in Middle-Aged Adults in the Cardiovascular Risk in Young Finns Study. Journal of Physical Activity and Health. https://doi.org/10.1123/jpah.2019-0124

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Kasper Salin
liikuntatieteellinen tiedekunta
kasper.salin@jyu.fi
0408053964

Kuvat

Elämänmuutokset vaikuttavat naisten ja miesten askelmääriin eri tavoin. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Elämänmuutokset vaikuttavat naisten ja miesten askelmääriin eri tavoin. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Iäkkäiden ihmisten liikkuminen palautuu hitaasti ennalleen koronaviruspandemian jäljiltä26.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Iäkkäiden ihmisten elinpiiri pieneni ja koetut mahdollisuudet liikkua kodin ulkopuolella heikkenivät koronaviruspandemian alussa alkukesällä 2020, vaikka liikunnan määrä lisääntyi. Noin kaksi vuotta pandemian puhkeamisen jälkeen vuosina 2021–2022 tehdyssä seurantatutkimuksessa iäkkäiden ihmisten liikkumisessa tapahtuneiden muutosten havaittiin jossain määrin palautuneen, mutta ei täysin pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye