Jyväskylän yliopisto

Elämäntapamuutosta estävien ajatusten ja tunteiden käsittelyä voi oppia

Jaa

Elämäntapamuutokseen liittyy monenlaisten ajatusten ja tunteiden myllerrystä. Hyväksymis- ja omistautumisteoriaan perustuva interventio tarjoaa työkaluja, joiden avulla omia ajatuksia ja tunteita voi oppia käsittelemään elämäntapamuutosta tukevalla tavalla.

Uusi suhtautumistapa omiin ajatuksiin auttaa tukemaan terveellisempää elämäntapaa.
Uusi suhtautumistapa omiin ajatuksiin auttaa tukemaan terveellisempää elämäntapaa.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimuksessa selvitettiin elämäntapamuutokseen liittyviä yksilöllisiä prosesseja keskisuomalaisten aikuisten päiväkirja-aineiston pohjalta. Päiväkirja-analyysi toi esille, että osallistujat oppivat uudenlaista suhtautumistapaa omiin ajatuksiin ja tunteisiin.

- Positiivinen tulos oli, että intervention erilaiset harjoitukset ja tehtävät aktivoivat osallistujia käsittelemään ja hyväksymään omia kielteisiä ajatuksia ja tunteita. Interventio tarjosi osallistujille myös työkaluja konkreettisten tavoitteiden asettamiseen sekä rohkaisi arvopohjaisten valintojen tekemiseen, kuvaa lehtori Kirsti Kasila.

Moniin väestön terveysongelmiin voidaan vaikuttaa elämäntavoilla. Tutkimustulokset olivat rohkaisevia ja osoittivat, että elämäntapamuutosten yksilöllisiä polkuja voidaan tukea erilaisten verkkopohjaisten interventiomenetelmien avulla.

- Jatkossa tarkoituksenamme on tutkia vielä tarkemmin muutosprosessin etenemistä kahden vuoden aikana sekä yhdistää laadullista päiväkirja-aineistoa tutkimuksessa kerättyyn laajaan kyselyaineistoon sekä kliinisiin mittauksiin ja laboratoriotesteihin, Kasila kertoo tutkimusryhmän jatkosuunnitelmista.

Tutkimus oli osa Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistyössä toteuttamaa interventiotutkimusta ja elämäntapaohjauksen kehittämishanketta. Hanketta on rahoittanut Tekes (nyk. Business Finland).

Alkuperäisjulkaisu:

Kasila K, Vainio S, Punna M, Lappalainen P, Lappalainen R, Kaipainen K, Kettunen T. (2020) Individual differences in processes of lifestyle changes among people with obesity: an acceptance and commitment therapy (ACT) intervention in a primary health care setting. Primary Health Care Research & Development 21(e12): 1–7. doi: 10.1017/S146342362000016X

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lehtori Kirsti Kasila, Terveyden edistämisen tutkimuskeskus, liikuntatieteellinen tiedekunta, 040 8053558, kirsti.kasila@jyu.fi

Liikuntatieteellinen tiedekunta: www.jyu.fi/sport
Twitter: jyu.fi/sport Facebook: @jyusport

Kuvat

Uusi suhtautumistapa omiin ajatuksiin auttaa tukemaan terveellisempää elämäntapaa.
Uusi suhtautumistapa omiin ajatuksiin auttaa tukemaan terveellisempää elämäntapaa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 2.10.2020 Itsemurha näkyy elokuvissa runsaasti, mutta ristiriitaisesti (Kosonen)28.9.2020 09:00:00 EESTTiedote

Itsemurha on tabu, jota ympäröivät sosiaalisessa elämässä yleensä häpeä, stigma ja typistävä hiljaisuus. Toisaalta omaehtoista kuolemaa kuitenkin käsitellään läntisessä mediassa ja viihteessä hyvin näkyvästi ja runsaasti. Englanninkielisillä markkinoilla julkaistaan vuosittain satoja aihetta käsitteleviä ja sivuavia elokuvia, ja ne myös kiertävät laajasti kansainvälisissä elokuvateattereissa ja suoratoistopalveluissa.

Taloustieteen professori kannustaa siirtymään riskiperusteiseen päätöksentekoon koronakriisin hoidossa25.9.2020 09:37:24 EESTTutkimus

Vuoden 2008 finanssikriisi jätti arpensa maailmantalouteen vuosikausiksi. Jylläävä koronakriisi tulee epäilemättä tekemään saman. Suomessa talouskasvun tuomaa hyvinvointia häviää tänä vuonna arviolta 10 miljardin euron verran. Taloustieteen professori Jaakko Pehkonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta kehuu ripeyttä, jolla Eurooppa ja Suomi edellisestä finanssikriisistä viisastuneina ryhtyivät koronakriisin hoitoon. Ekonomisti antaa tuen riskiryhmäläisten suojelulle, mutta kertyvä terveydenhuollon lasku jäänyt vähälle huomiolle.

Puoluetausta ja sukupuoli vaikuttavat ehdokkaan käsittelyyn mediassa24.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Oikeistopopulistisiin puolueisiin liitetään usein negatiivisia mielleyhtymiä muun muassa puolueiden edustajien esittäminen radikaalien, kansallismielisten kannanottojen vuoksi. Mediassa huomio kohdistuu erityisesti johtajan persoonan ja henkilökohtaisen arvopohjan arviointiin, jossa myös sukupuoli on isossa osassa. Tutkimus selvitti, leimasiko media negatiivisesti oikeistopopulistista ehdokasta vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme