Kustannusosakeyhtiö Otava

Elastinen, Timo Pieni Huijaus ja Jaakko Manninen julkaisevat lastenkirjan: Bex ja luovuuden lähde opettaa riimittelyn salat

Jaa

Kun ei tapahdu mitään, voi tapahtua mitä vain! Bex ja luovuuden lähde on ainutlaatuinen kuvakirja, joka tutustuttaa lapset hiphopin moniulotteiseen maailmaan. Musiikkipiireissä jo vuosia sitten tutustunut tekijäkolmikko haluaa kasvattaa uutta sukupolvea itselleen rakkaan kulttuurin pariin. Kirja rohkaisee tottumattomampiakin sanankäyttäjiä tarttumaan tavuihin ja rustailemaan riimejä.

Bex ja luovuuden lähde on uudenlainen lasten kuvakirja, joka haluaa opettaa lapsille räppäämisen perusteet ja samalla hiphop-kulttuurin juurista. Kirjan takana ovat Kimmo Laiho, Jaakko Manninen ja Timo Snellman, jotka alkoivat työstää kirjaa yhdessä pandemian tyhjennettyä kalenterit. Idea riimittelyyn tutustuttavasta lastenkirjasta syntyi omasta tarpeesta: Los Angelesissa perheineen asuva Manninen halusi löytää lapsilleen sellaista suomenkielistä luettavaa, joka kiinnostaisi myös isää itseään. Kirjan Bex-hahmo puolestaan syntyi Laihon vanhimman lapsen mielikuvitusseikkailuissa.

”Ei meidän lapsuudessamme ollut kirjoja, jotka olisivat tuoneet hiphopia tutuksi sekä opettaneet sen historiaa. Haluamme voida jakaa itsellemme rakkaan kulttuurin ilosanomaa ja opettaa uudelle sukupolvelle samalla suomen kielen rikkautta”, tekijäkolmikko kertoo.

Kirjan päähenkilöt Lili ja Leksi ovat tylsistyneitä kesäloman viimeisenä päivänä. Mielikuvituskaveri Bex auttaa keksimään tekemistä: luovuuden lähde löytyy sanoista, tavuista ja riimeistä. Samalla kun Bex opettaa, miten riimejä rustataan, lukija oppii ghettoblästereistä, beatboxaamisesta ja Wu-Tang Clanista. Tekijäkolmikolle on tärkeää, että kirja antaa takaisin maailman suosituimmaksi musiikkigenreksi kasvaneelle hiphopille ja kunnioittaa myös sen afrikkalaisamerikkalaista kulttuurihistoriaa.

Bex ja luovuuden lähde on tehty ääneen luettavaksi, sillä kuten Laiho, Manninen ja Snellman muistuttavat, ääneen lausuttuna räpillä on ihan oma suutuntumansa. Se on auditiivinen runouden muoto, joka toivottavasti rohkaisee riimittelyyn myös niitä, joille perinteinen runous tuntuu vieraalta. Tekijät uskovat, että rap-kirja voi herättää tavallista suurempaa kiinnostusta erityisesti pojissa, joiden lukemisesta usein ollaan huolissaan.

”Kielestä saa niin paljon irti! Sanoilla saa leikkiä, niitä saa rikkoa ja vääntää. Räppäämisessä ei ole mitään rajoja.”

Aiheensa lisäksi uutta Bexissä ja luovuuden lähteessä on sen ainutlaatuinen äänikirjaversio. Kirjan tulkitsevat ääneen Kimmo Laiho, Yasmine Yamajako, Heljä Heikkinen ja Markku Wettenranta. Luvassa on innostava äänikirjakokemus, joka sopii myös sellaisille lapsille ja nuorille, jotka eivät normaalisti äänikirjoja kuuntele.

Lastenkirja on uusi aluevaltaus koko sen tekijäkolmikolle. Kimmo Laiho tunnetaan paremmin Elastisena, pitkän linjan räppärinä ja yhtenä Suomen suosituimmista artisteista. Timo Snellman eli Timo Pieni Huijaus on niin ikään rap-artisti, joka työskentelee myös graafikkona ja vaatesuunnittelijana. Jaakko Manninen on Los Angelesissa asuva musiikki- ja elokuvatuottaja, joka tunnetaan erityisesti Beats & Styles -yhtyeestään.

Kirja on arvostelu- ja käsittelyvapaa ilmestymispäivänään 1.10.

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Kimmo Laiho. Kuva: Viivi Huuska
Kimmo Laiho. Kuva: Viivi Huuska
Lataa
Timo Snellman. Kuva: Julius Konttinen
Timo Snellman. Kuva: Julius Konttinen
Lataa
Jaakko Manninen. Kuva: Hannu Aukia
Jaakko Manninen. Kuva: Hannu Aukia
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Millainen ihminen Danny on kulissien takana? Pirjo Kemppisen uutuuskirja Tuntematon Danny on rehellinen muotokuva legendaarisesta viihdetaiteilijasta13.10.2021 08:33:00 EEST | Tiedote

Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsanen on luonut uraa viihdemaailman huipulla 57 vuotta ja julkaissut 102 listahittiä. Mutta minkälainen ystävä, puoliso, kollega, isä, työnantaja ja yhteistyökumppani Danny on ollut? Toimittaja Pirjo Kemppisen uutuuskirja Tuntematon Danny kuvaa legendaarisen viihdetaiteilijan julkisuudelta piilossa pysyneitä puolia.

Entinen karhuryhmäläinen ja huumepoliisi kertovat, miten toimia arjen vaikeissa kohtaamisissa11.10.2021 00:00:00 EEST | Tiedote

Oli kyseessä ristiriita työpaikalla, jännittävä liikeneuvottelu, keskustelu perheen säännöistä murrosikäisen kanssa tai haastava rikollisen kuulustelu, neuvottelun perustilanne on sama: mukana on voimakkaita tunteita, vastakkaiset intressit, persoonallisuuseroja, epäluottamusta ja stressiä. Ymmärtämällä ihmismielen toimintaa neuvottelutilanteessa ja neuvottelutaidoilla voi hallita neuvottelun kulkua ja päästä tehokkaammin tavoitteisiinsa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme