HUS

Elävien luovuttajien koordinaattori edistämään munuaissiirtoja HUSissa

Jaa

Uusi 1.3.2019 voimaan tuleva kudoslaki helpottaa munuaisten luovuttamista. HUS haluaa edistää eläviltä luovuttajilta tehtäviä munuaisensiirtoja palkkaamalla valtakunnallisen elävien luovuttajien koordinaattorin hoitamaan elävien luovuttajien munuaissiirtoja. Koordinaattori aloittaa työssään huhtikuussa 2019.

Sh YAMK Jenni Kippola, HUS Vatsakeskus, elävien luovuttajien koordinaattori
Sh YAMK Jenni Kippola, HUS Vatsakeskus, elävien luovuttajien koordinaattori

Uusi kudoslaki mahdollistaa sen, että munuaisen voi luovuttaa myös muu kuin lähisukulainen, eli vaikka avopuoliso, kaukainen sukulainen tai hyvä ystävä. Tähän saakka laki on estänyt toisen munuaisen luovuttamisen henkilöltä, joka ei ole lähisukulainen tai asu samassa osoitteessa.

Viime vuonna eläviltä luovuttajilta saatuja munuaisensiirtoja tehtiin Suomessa 32, kun STM:n asettama tavoite on vähintään 55 siirtoa vuodessa.

- Elävältä luovuttajalta saadun munuaisen ennuste on parempi kuin aivokuolleelta luovuttajalta saadun. Keskimäärin elävien luovuttajien munuaiset ovat nuorempia ja terveempiä kuin aivokuolleiden, kertoo nefrologian erikoislääkäri Ilkka Helanterä HUSista.

Vuonna 2018 uuden munuaisen sai 238 ihmistä. Suomessa siirroista aiemmin alle 10 prosenttia on tehty elävältä luovuttajalta. Muissa Pohjoismaissa vastaava osuus on paljon suurempi. Uutta munuaista odottaa jatkuvasti jo yli 500 ihmistä.

Luovuttajan terveys ja sopivuus tutkitaan
Vaikka sukulaissuhdetta ei munuaisen luovuttamista harkitsevalta enää vaadita, pitää kudostyypin olla kuitenkin sopiva. Lisäksi luovuttajan pitää olla perusterve, ja käydä edelleen läpi tarkat tutkimukset. Tutkimuksiin kuuluu myös psykiatrin arvio, jolla pyritään varmistamaan luovutuksen vapaaehtoisuus. Uuden kudoslain myötä myös anonyymit luovutukset voivat olla tulevaisuudessa mahdollisia.

Helanterän mukaan munuaisen luovuttaminen on turvallista, vaikka toki leikkaukseen liittyy aina riski. – Munuaisen luovuttanut voi elää täysin normaalia elämää luovutuksen jälkeen, Helanterä sanoo.

Valtakunnalliseksi elävien luovuttajien koordinaattoriksi HUSiin on nimitetty sh YAMK Jenni Kippola, joka aloittaa työssään 15.4.2019. Hänen toimialueensa on koko Suomi.

-  Tärkeää uudessa elävien luovuttajien koordinaattorin työssä on terveydenhuollon ammattilaisten ja kansalaisten tietoisuuden lisääminen munuaisluovutuksen mahdollisuuksista, ja tätä kautta elävältä luovuttajalta tehtävien munuaissiirtojen määrän lisääminen, sanoo Kippola.

Maailmalla eläviltä luovuttajilta tehdään jo noin 10 000 munuaissiirtoa vuosittain. Lakimuutos mahdollistaa nyt myös pohjoismaisen yhteistyön elävien luovuttajien osalta ja tarjoaa enemmän mahdollisuuksia sellaisille potilaille, joille voi olla vaikeaa löytää sopivaa siirrettä. Nyt yhä useammalle voidaan myös tehdä munuaisensiirto jo ennen dialyysihoidon aloitusta.

-  Toimiva munuaissiirre säästää yhteiskunnan varoja jopa 400 000 €, jos se toimii kymmenen vuotta. Lisäksi munuaisen saajan elämänlaatu ja eliniän odote paranee, kun dialyysihoitoja ei tarvita, Helanterä kertoo.

Lisätietoja:

Nefrologian erikoislääkäri Ilkka Helanterä, HUS Vatsakeskus p. 050 4279526 ilkka.helantera@hus.fi

Avainsanat

Kuvat

Sh YAMK Jenni Kippola, HUS Vatsakeskus, elävien luovuttajien koordinaattori
Sh YAMK Jenni Kippola, HUS Vatsakeskus, elävien luovuttajien koordinaattori
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme