Elävien luovuttajien koordinaattori edistämään munuaissiirtoja HUSissa

Uusi kudoslaki mahdollistaa sen, että munuaisen voi luovuttaa myös muu kuin lähisukulainen, eli vaikka avopuoliso, kaukainen sukulainen tai hyvä ystävä. Tähän saakka laki on estänyt toisen munuaisen luovuttamisen henkilöltä, joka ei ole lähisukulainen tai asu samassa osoitteessa.
Viime vuonna eläviltä luovuttajilta saatuja munuaisensiirtoja tehtiin Suomessa 32, kun STM:n asettama tavoite on vähintään 55 siirtoa vuodessa.
- Elävältä luovuttajalta saadun munuaisen ennuste on parempi kuin aivokuolleelta luovuttajalta saadun. Keskimäärin elävien luovuttajien munuaiset ovat nuorempia ja terveempiä kuin aivokuolleiden, kertoo nefrologian erikoislääkäri Ilkka Helanterä HUSista.
Vuonna 2018 uuden munuaisen sai 238 ihmistä. Suomessa siirroista aiemmin alle 10 prosenttia on tehty elävältä luovuttajalta. Muissa Pohjoismaissa vastaava osuus on paljon suurempi. Uutta munuaista odottaa jatkuvasti jo yli 500 ihmistä.
Luovuttajan terveys ja sopivuus tutkitaan
Vaikka sukulaissuhdetta ei munuaisen luovuttamista harkitsevalta enää vaadita, pitää kudostyypin olla kuitenkin sopiva. Lisäksi luovuttajan pitää olla perusterve, ja käydä edelleen läpi tarkat tutkimukset. Tutkimuksiin kuuluu myös psykiatrin arvio, jolla pyritään varmistamaan luovutuksen vapaaehtoisuus. Uuden kudoslain myötä myös anonyymit luovutukset voivat olla tulevaisuudessa mahdollisia.
Helanterän mukaan munuaisen luovuttaminen on turvallista, vaikka toki leikkaukseen liittyy aina riski. – Munuaisen luovuttanut voi elää täysin normaalia elämää luovutuksen jälkeen, Helanterä sanoo.
Valtakunnalliseksi elävien luovuttajien koordinaattoriksi HUSiin on nimitetty sh YAMK Jenni Kippola, joka aloittaa työssään 15.4.2019. Hänen toimialueensa on koko Suomi.
- Tärkeää uudessa elävien luovuttajien koordinaattorin työssä on terveydenhuollon ammattilaisten ja kansalaisten tietoisuuden lisääminen munuaisluovutuksen mahdollisuuksista, ja tätä kautta elävältä luovuttajalta tehtävien munuaissiirtojen määrän lisääminen, sanoo Kippola.
Maailmalla eläviltä luovuttajilta tehdään jo noin 10 000 munuaissiirtoa vuosittain. Lakimuutos mahdollistaa nyt myös pohjoismaisen yhteistyön elävien luovuttajien osalta ja tarjoaa enemmän mahdollisuuksia sellaisille potilaille, joille voi olla vaikeaa löytää sopivaa siirrettä. Nyt yhä useammalle voidaan myös tehdä munuaisensiirto jo ennen dialyysihoidon aloitusta.
- Toimiva munuaissiirre säästää yhteiskunnan varoja jopa 400 000 €, jos se toimii kymmenen vuotta. Lisäksi munuaisen saajan elämänlaatu ja eliniän odote paranee, kun dialyysihoitoja ei tarvita, Helanterä kertoo.
Lisätietoja:
Nefrologian erikoislääkäri Ilkka Helanterä, HUS Vatsakeskus p. 050 4279526 ilkka.helantera@hus.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder den 12 april9.5.2025 09:39:55 EEST | Pressmeddelande
Sammanslutningens styrelse sammanträder måndagen den 12 april för att behandla HUS budgetförslag för 2026. På sitt möte behandlar sammanslutningens styrelse också verksamheten och ekonomin i januari–mars, färdplanen för HUS Psykiatri för 2025–2040 samt en eventuell försäljning av en del av HUS Fastighetstjänster Ab. HUS Fastighetstjänster Ab är en del av koncernen HUS Fastigheter. Föredragningslistan för mötet finns här. Sammanslutningens styrelse leder HUS verksamhet, förvaltning och ekonomi. Sammanslutningens styrelse har 17 ledamöter och av dem är två företrädare för Helsingfors universitet. Sammanslutningens styrelse sammanträder cirka en gång per månad.
HUSin yhtymähallitus kokoontuu 12.5.9.5.2025 09:39:55 EEST | Tiedote
Yhtymähallitus kokoontuu maanantaina 12.5. käsittelemään HUSin talousarvioesitystä vuodelle 2026. Yhtymähallitus käsittelee kokouksessaan myös tammi-maaliskuun toimintaa ja taloutta, HUSin Psykiatrian tiekarttaa vuosille 2025–2040 sekä HUS Kiinteistöpalvelut Oy:n mahdollista liiketoiminnan osan myyntiä. HUS Kiinteistöpalvelut Oy on osa HUS Kiinteistöt -yhtiöryhmää. Kokouksen esityslistan voi lukea täältä. Yhtymähallitus johtaa HUSin toimintaa, hallintoa ja taloutta. Yhtymähallituksessa on 17 jäsentä, joista kaksi on Helsingin yliopiston edustajia. Yhtymähallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa. HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Tankar om familjeplanering hos personer som upplever könsdysfori utreds genom en enkätstudie8.5.2025 08:43:02 EEST | Pressmeddelande
Genom studien fås värdefull information om till exempel intresset hos personer med könsdysfori att bevara fertiliteten och intresset för assisterad befruktning.
Sukupuolidysforiaa kokevien ajatuksia perhesuunnittelusta selvitetään kyselytutkimuksella8.5.2025 08:43:02 EEST | Tiedote
Tutkimuksella saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi sukupuolidysforiaa kokevien kiinnostuksesta hedelmällisyyden säilyttämiseen ja hedelmöityshoitoihin.
Eksjukhuset tar emot de första patienterna den 12 maj7.5.2025 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Patientverksamheten inleds måndagen den 12 maj vid Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar. Jouren för ögonsjukdomar tar emot patienter på sjukhuset från och med klockan 7.30.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme