Taideyliopisto

Elekt­roa­kus­tii­kas­ta voi muo­dos­tua uusi luo­va taso sä­vel­tä­jäl­le

Jaa
Alejandro Montes de Oca lähestyy taiteellisessa tohtorintutkinnossaan äänitaiteeseen liittyviä elektroakustisia järjestelmiä säveltäjän näkökulmasta. Kun taideteokseen sisältyvä elektroakustinen järjestelmä suunnitellaan yhdessä sävellysprosessin kanssa, syntyy luovaan prosessiin uusi, odottamatonkin taso ja uusia luovia mahdollisuuksia elektroniselle musiikille ja äänitaiteelle.

Taiteellisessa tohtorintutkinnossaan Montes de Oca esittelee käsitteen ”Case-Specific Electroacoustic System”. Sillä taroitetaan ääniteoksia varten luotuja sähköisten, digitaalisten ja akustisten laitteiden järjestelmiä sekä niiden välisiä kytköksiä.

Tutkintonsa taiteellisessa osiossa Montes de Oca kehitteli ja esitteli viisi ääniteosta, joista jokaista varten hän sävelsi musiikin sekä räätälöi ainutkertaisen elektroakustisen järjestelmän. Aquarmonio (2015) on saanut inspiraationsa Etelä-Meksikon Yucatanin niemimaan cenoteista. Teos sisältää elektroakustisen järjestelmän, joka kaappaa, käsittelee ja vahvistaa veden ääniä reaaliajassa. Half Full (2017) on installaatio samannimiseen tanssiteokseen, jota voidaan esittää erilaisissa tiloissa kuten kaupoissa, urheilukeskuksissa, puistoissa tai kouluissa. Superguitar_03 (2017) siirtää perinteisen instrumentin, kitaran, pois sen totutusta olomuodosta ja mukauttaa sen ainutlaatuisella tavalla nykymaailmaamme. Lap-dog Machines: Pre.sa.uro (2019) tutkii käännösprosesseja hyödyntämällä teknologiaa, joka on kehitetty sähköistämään ja muuttamaan ääntä ja tekstiä reaaliajassa. Acoustic Paths (2019) tarkastelee äänisaastetta sekä taideteoksen kokemista yhdessä toisen kanssa ja tästä syntyviä vuorovaikutuksen ja jakamisen mahdollisuuksia.

Elektroakustinen suunnittelu rikastaa taiteellista työskentelyä

Montes de Oca havaitsi, että säveltämisen kytkeminen elektroakustisen järjestelmän suunnitteluun avaa taiteiljalle uuden luovan tason; järjestelmää voidaan kehittää taiteilijan tavoitteiden, tarpeiden ja valintojen mukaan. Toisaalta Montes de Oca havaitsi, että elektroakustisen järjestelmän kehittäminen vaikuttaa myös ääniteoksen taiteellisiin ideoihin.

– Näen elektroakustiset työkalut kuin verkkona, joka voi muovautua taiteellisen idean, tilanteen tai tarkoituksen mukaan. Koen, että tällainen lähestymistapa rikastaa taiteellista työskentelyäni, Montes de Oca kertoo.

Alejandro Montes de Ocan taiteellinen tohtorintutkinto Case-Specific Electroacoustic Systems – A compositional approach to electroacoustic systems design tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 15. lokakuuta 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alejandro Montes de Oca
alejandro.montesdeoca@uniarts.fi
Yhteydenotot englanniksi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye