Elisan virtuaalinen työympäristö palkittiin Vuoden työympäristötekona

Jaa
Vuoden työympäristöteko 2021 -kilpailun voitto meni Elisan kokonaisvaltaisesta työympäristöjohtamisesta, jossa fyysisellä ja digitaalisella työympäristöillä tuetaan virtuaalista työntekijäympäristöä. Kilpailussa palkittiin A-Insinöörit yrityskulttuurista ja johtamisesta, Spacent uudesta työvälineestä ja teknologiasta sekä Helsingin kaupunkiympäristön toimiala fyysisen työympäristön kehittämisestä. Kunniamaininnan sai HOK-Elanto ja Newsec kokonaisvaltaisesta kriisijohtamisesta koronapandemian keskellä.
Elisan digitaaliset ratkaisut yhdistettynä hyvään johtamiseen, olivat kokonaisuudessaan esimerkillinen työympäristöteko.
Elisan digitaaliset ratkaisut yhdistettynä hyvään johtamiseen, olivat kokonaisuudessaan esimerkillinen työympäristöteko.

Tämän vuoden työympäristöteko-kilpailun teema oli koronapandemian tuomiin haasteisiin vastaaminen. Kilpailun voittajaksi valittiin Elisa Oyj, joka on tehnyt pitkäjänteistä kehitystyötä kokonaisvaltaisessa työympäristöjohtamisessa. Vuoden 2020 aikana fyysisen ja digitaalisen työympäristön muutos skaalattiin läpi Suomen virtuaalisen työntekijäympäristön kehittämisessä.

Elisalla perustettiin pandemian alkuvaiheessa kaksi ryhmää työskentelemään koronatoimenpiteiden parissa. Pienemmän ryhmän kautta ohjattiin kriittisiä toimenpiteitä, kuten suojavarusteita ja laajempi ryhmä ylläpiti tilannekuvaa eri toiminnoista. Organisaatiossa oli jo ennen pandemiaa käytössä muun muassa sovellus tilojen varaamista varten sekä tilojen käyttöastetta laskevia antureita. Näiden käyttöä laajennettiin ja esimerkiksi antureiden tuottamaa tietoa hyödynnettiin lounastarjoilun mitoituksessa sekä siivouksen kohdentamisessa.

”Elisalla oli jo ennen koronapandemiaa laajaa kokemusta joustavasta monipaikkaisesta työstä. Etätöihin siirtymisessä Elisa laajensi nopeasti työkalujen, kuten antureiden ja työpisteiden varausjärjestelmän käyttöä eri toimipisteisiin, mikä mahdollisti turvallisen työskentelyn toimistolla. Nämä digitaaliset ratkaisut yhdistettynä hyvään johtamiseen, olivat kokonaisuudessaan esimerkillinen työympäristöteko”, tuomariston puheenjohtaja Kristiina Borg kertoo.

”Digitalisaation keinoin tuimme elisalaisten siirtymistä etätyöskentelyyn sekä autoimme yhteistyökumppaneitamme koronapandemian aikana. Keräsimme pandemian alusta alkaen mittausdataa eri toimipisteiden ja eri tilojen käytöstä. Tätä tietoa hyödyntämällä julkaisimme Reittioppaassa turvalliset työpisteet ja niiden varausmahdollisuuden. Tulevaisuudessakin tulemme käyttämään digitalisaation mahdollistamaa tietoa toimitilojen käyttäjien palvelimiseksi”, kertoo Elisan toimitilajohtaja Ari Saarinen.

Palkinnot A-Insinööreille, Spacentille, Helsingin kaupunkiympäristölle sekä HOK-Elannon ja Newsecin yhteistyölle

Työympäristö-kilpailussa oli tänä vuonna useampi kategoria: yrityskulttuuri ja johtaminen, uudet työvälineet, teknologiat ja tiedolla johtaminen sekä fyysisen työympäristön kehittäminen.

Kilpailun tuomariston nosti A-Insinöörien konseptin ”Paras työpaikka – sijainnista riippumatta” yrityskulttuuri ja johtaminen -kategorian voittajaksi. Yrityksessä onnistuttiin luomaan yhdessä tekemisen kulttuuri ja vahva luottamus johdon ja henkilöstön välillä. Muutos aiempaan on valtava ja toteutuksessa käytettiin laajoja analyyseja, joissa työntekijät ja asiakkaat olivat keskiössä.

Uudet työvälineet, teknologiat ja tiedolla johtamisen voitto meni Spacentille. Spacent tarjoaa alustan, joka yhdistää organisaatioiden oman toimiston ja laajan etätyöverkoston työntekijöille. Kiinteistön omistajat voivat tarjota vajaakäyttöistä tilaa alustalle joustavasti ympäri Suomen. Tuomariston mukaan Spacentin kokonaisuus on ainutlaatuinen ja toimiva bisnes, joka mahdollistaa aidosti hybridityön. Alusta uudistaa perinteisiä liiketoimintamalleja ja tukee tilankäytön tehokkuutta ja vastuullisuutta.

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala nappasi työympäristöteko-palkinnon fyysisen työympäristön kehittämisestä. Koronapandemian alkuvaiheessa kaupunkiympäristön uudesta toimitalosta napattiin monitoimitila kaupungin muuhun käyttöön, eriytettiin työntekijöiden ja asiakkaiden liikkuminen talossa sekä minimoitiin kohtaamiset tiloissa. Tuomaristo arvosti toimialan ketteriä uusia toimintatapoja, joilla onnistuttiin vastaamaan pandemian tuomiin haasteisiin.

Kilpailun kunniamaininta meni HOK-Elannon ja Newsecin yhteistyölle kriisijohtamisesta ja liiketoiminnan jatkuvuuden varmistamisesta. HOK-Elannon työympäristöä vahvistettiin monelta suunnalta. HOK-Elannon fyysistä työympäristöä myymälöissä vahvistettiin muun muassa suojaplekseillä, tehostetulla siivouksella ja työvuorojen aikataulutuksella. Perehdytykseen ja esimiesvalmennuksiin käytettiin mobiilisovellusta ja henkilöstön kysymyksiin vastattiin päivystävässä koronalinjassa.

Vuosi 2020 muutti työelämää pysyvästi

Vuoden työympäristöteko -kilpailulla halutaan nostaa esiin työympäristöjohtamisen merkitystä ja sen vaikuttavuutta organisaatioiden menestykseen ja työntekijöiden hyvinvointiin.

“Vuosi 2020 oli monella tavalla poikkeuksellinen. Työpaikoilla jouduttiin tekemään nopeita päätöksiä, joilla turvataan toiminnan jatkuvuus ja työntekijöiden ja asiakkaiden terveys. Kilpailulla halutaan skaalata parhaita toteutuksia. Koronapandemia kiihdytti merkittävästi työn ja työympäristöjen muutosta”, kertoo RAKLI ry:n johtaja Mikko Östring.

Vuoden työympäristöteko -kilpailun toteuttavat RAKLI ja IFMA Finland tavoitteena parantaa työympäristöjohtamisen tunnettavuutta ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Kilpailulla halutaan tuoda tunnetuksi parhaita työympäristöjen kehittämisen caseja. Kilpailuun osallistui tänä vuonna 17 innostavaa tekoa, joihin voi käydä tutustumassa täällä.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Kristiina Borg CBRE:ltä, Marita Salo Henry ry:stä, Susanna Kallio Kohinalta, Tero Helenius Rakka Worksiltä ja Riina Lahtinen Salo IoT Parkista.

Lisätietoa:

Mikko Östring, johtaja, toimitilat, RAKLI, puh. 050 301 8933, mikko.ostring@rakli.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Elisan digitaaliset ratkaisut yhdistettynä hyvään johtamiseen, olivat kokonaisuudessaan esimerkillinen työympäristöteko.
Elisan digitaaliset ratkaisut yhdistettynä hyvään johtamiseen, olivat kokonaisuudessaan esimerkillinen työympäristöteko.
Lataa
Helsingin kaupunkiympäristön toimialan uusi toimistotalo.
Helsingin kaupunkiympäristön toimialan uusi toimistotalo.
Lataa
A-Insinööreillä siirryttiin etätöihin nopeasti.
A-Insinööreillä siirryttiin etätöihin nopeasti.
Lataa
S-Market Laajasalossa muistutettiin turvallisesta asioimisesta.
S-Market Laajasalossa muistutettiin turvallisesta asioimisesta.
Lataa
Spacentin sovelluksessa varataan työtiloja.
Spacentin sovelluksessa varataan työtiloja.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rakli ry
Rakli ry
Annankatu 24
00100 Helsinki

http://www.rakli.fi/

Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry on maamme kattavin ja vaikuttavin ammattimaisten kiinteistönomistajien ja rakennuttajien järjestö. Valvomme jäsentemme etua, osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä teemme työtä kestävän elinympäristön puolesta. Tarjoamme myös tutkittua tietoa vastuullisen päätöksenteon tueksi sekä kehitämme toimialaa ja jäsentemme osaamista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakli ry

Hallituksen kaavailema kiinteistöveron nosto heikentää entisestään kiinteistö- ja rakentamisalan suhdannetta22.8.2023 09:03:38 EEST | Tiedote

Hallituksen aikomus korottaa maapohjan kiinteistöveron alarajaa 1,3 prosenttiin on tuomassa kylmää vettä niskaan kaikille kiinteistönomistajille. Raklin tekemän vaikutusarvion perusteella esimerkiksi Helsingissä tai Espoossa sijaitsevan asuin-, toimisto- tai liikekiinteistön kiinteistöverokustannus voi nousta lähes 15 prosenttia. Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan Raklin mukaan mahdollinen korotus heikentää entisestään alan suhdannetilannetta.

Rakennus- ja purkujätteistä halutaan hyödyntää uudelleen vähintään 70 prosenttia10.8.2023 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomessa syntyy vuosittain noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä, josta vain noin puolet päätyy hyötykäyttöön. Ilmastotavoitteiden kiristymisen myötä rakennus- ja purkumateriaalien rooli rakentamisen ohjauksessa korostuu. Kansallinen tavoite on hyödyntää uudelleen vähintään 70 prosenttia syntyvästä purkujätteestä. Kestävän purkamisen green deal edistää tätä tavoitetta.

Energiatehokkuussopimus kirittää kiinteistöalaa – energiaa on säästetty 335 000 kerrostaloasujan vuotuisen sähkönkulutuksen verran27.6.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Kiinteistöala on tehnyt kuluvan energiatehokkuussopimuskauden aikana lähes 6500 energiatehokkuustoimenpidettä ja näin saavuttanut huiman 469 gigawattitunnin vuotuisen energiansäästön. Tämä vastaa 335 000 kerrostaloasujan vuosittaista sähkölaskua. Sopimuskausi päättyy vuonna 2025 ja ala toivoo uudelta hallitukselta jatkoa energiatehokkuussopimukselle.

Rakli: Hallitusohjelma huomioi laajasti rakennetun ympäristön tarpeet ja luo näkyvyyttä tulevaisuuteen19.6.2023 14:24:12 EEST | Tiedote

Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry on tyytyväinen siihen, kuinka hallitusohjelma huomioi rakennetun ympäristön tarpeet ja luo näkyvyyttä sekä ennustettavuutta tulevaisuuteen. Hallituksen sitoutuminen sääntelyn keventämiseen sekä prosessien ja lupakäytäntöjen sujuvoittamiseen on tervetullutta ja tarpeellista. Rakli muistuttaa tulevaa hallitusta siitä, että hallitusohjelmaa toimeenpantaessa on tärkeää osallistaa alan toimijoita parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye