Keski-Suomen ELY-keskus

ELY-keskukselta maatalouden toimintaedellytyksien tukemiseen reilut 10,3 miljoonaa euroa vuonna 2020

Jaa

Keski-Suomen ELY-keskus myönsi viime vuonna maatalouden rakennetukia noin 10,3 miljoonaa euroa yhteensä 77 kohteeseen. Suoria avustuksia myönnettiin 4,5 miljoonaa ja korkotukilainoja 5,8 miljoonaa. Lisäksi ELY-keskus myönsi neljään kohteeseen nuoren viljelijän aloitustukea. Tilojen neuvontakorvauksia maksettiin noin 340 000 euroa. Rakennetukien myöntämisen tavoitteena on kehittää maatalouden toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä edistämällä maataloustuotannon tehokkuutta ja laatua kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

Maatalouden investointitukea voi hakea ELY-keskukselta, kun tila laajentaa tai uudistaa toimintaansa. Nuoren viljelijän aloitustuki auttaa alkuun tilanpidon alkutaipaleella.

– Investointi- ja aloitustukien haku on jatkuvaa. Hakemukset ratkaistaan tukijaksoittain, joita on neljä vuodessa. ELY-keskukset neuvovat mielellään hakemisessa. Tuet rahoitetaan EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista, rahoitusasiantuntija Jyrki Ijäs Keski-Suomen ELY-keskuksesta kertoo.

Keski-Suomessa investointituet jakautuivat viime vuonna siten, että rahallisesti eniten (8,6 milj. €) sitä myönnettiin lypsy- ja nautakarjarakentamiseen. Muita merkittäviä myöntökohteita olivat mm. salaojitukset, investoinnit aurinkoenergiaan, kone- ja tuotantovarastot sekä erilaiset tilan hyvinvointia, hygieniaa ja ympäristön tilaa parantavat hankkeet.  

– Viljelijällä on ollut mahdollisuus saada Ruokaviraston kautta organisoitua neuvontapalvelua esimerkiksi kilpailukyvyn, eläinten hyvinvoinnin ja ympäristöasioiden parantamiseksi. Palvelu on maksullista, mutta viljelijät ovat voineet hakea meiltä neuvontakorvauksia. Neuvonnan jälkeen siitä viljelijälle koituvan muun hyödyn lisäksi moni investointikin on nytkähtänyt liikkeelle, Ijäs valaisee.

Muutoksia ja tulevaisuuden näkymiä

– Valio siirtyi kesällä maidon sopimustuotantoon. Vuoden 2020 kahdella viimeisellä hakukierroksella ei ollut yhtään lypsykarjainvestointia uudisrakentamiseen tai laajentamiseen. Jatkossa investointihakemuksessa on oltava mukana tuotantosopimus, jos maidontuotantoa laajennetaan. Lihakarjainvestointien laajentamiset laitettiin vasikkapulan vuoksi loppuvuodesta hakukieltoon. Emolehmätuotannon laajentamisinvestointeihin tukea voi kuitenkin hakea, Ijäs mainitsee.

Tulevaisuuden haasteena Jyrki Ijäs näkee nuorten viljelijöiden vähäisen määrän, mikä näkyy suoraan myös nuorille viljelijöille myönnettyjen aloitustukien määrässä. Kotimaisen maatalouden tulevaisuuden ja sitä kautta myös esimerkiksi huoltovarmuuden kannalta nuorten viljelijöiden osuuden soisi kasvavan.

– Ongelma on valtakunnallinen ja toki myös tiedostettu. Toivottavasti sillä rintamalla tapahtuisi piristymistä. Tulevaisuudessa nykyistä enemmän hyödynnettävä tukimuoto tulee olemaan todennäköisesti uusiutuvan energian investoinneille myönnettävät tuet, joiden tukiosuuskin tulee nousemaan ainakin bioenergiahankkeissa, Ijäs jatkaa.

Harkinnanvaraisen rakennetuen myöntämisedellytykset 

Tukea voi hakea viljelijä tai yksityisoikeudellinen yhteisö, joka elinkeinonaan harjoittaa tai ryhtyy harjoittamaan maatilalla maataloutta. Lisätietoa ELY-keskuksen myöntämistä tukimuodoista ja myöntämisedellytyksistä löytyy kotisivuiltamme: https://www.ely-keskus.fi/maatilojen-kehittaminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rahoitusasiantuntija
Jyrki Ijäs
p. 0295 024 547

Yksikön päällikkö
Ulla Mehto-Hämäläinen
p. 0295 024 577

Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Saarijärven reitin kosteikkojen inventointiin ja kunnostukseen haettavissa avustusta Keski-Suomen ELY-keskuksesta10.2.2021 13:08:28 EETTiedote

Ympäristöministeriön hallinnonalan harkinnanvaraista valtionavustusta Saarijärven reitin kosteikkojen inventointiin, kunnostuksen suunnitteluun ja toteutukseen voi nyt hakea Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Toimenpiteet tulee kohdentaa hyvää huonommassa tilassa olevien vesistöjen valuma-alueille tai alueille, joilla hyvän tilan säilymiseen kohdistuu riski Keski-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelmassa esitettyjen tietojen mukaan. Avustusta myönnetään ministeriön osoittaman määrärahan puitteissa, alustavasti enintään 45 000 €.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme