ELY-keskuksen kautta Lappiin yli 137 miljoonaa euroa
Vuonna 2020 ELY-keskus myönsi Lappiin rahoitusta kaikkiaan lähes 51,9 miljoonaa euroa (pois lukien koronatuet), mikä on yli 10 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019. Rahoituksesta noin 19,2 miljoonaa euroa kohdistui yritysten hankkeisiin ja noin 9,1 miljoonaa euroa maa- ja porotalouden elinkeinotoiminnan aloittamiseen ja investointeihin. Noin 23,6 miljoonaa euroa kohdistui kehittämishankkeisiin. Kaiken kaikkiaan yrityksille ja elinkeinonharjoittajille myönnettiin rahoitusta lähes 3,8 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019. Kehittämishankkeisiin kohdistunut rahoitus puolestaan kasvoi yli 6,7 miljoonalla eurolla. Hankintapäätöksiä tehtiin hieman yli 85,4 miljoonan euron edestä, mikä on lähes 50 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019.

Poikkeuksellinen vuosi
Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen ja haastoi etsimään uuden tyyppisiä ja ketteriä tapoja toimia muuttuneessa toimintaympäristössä. Lapissa esimerkiksi toteutettiin ensimmäistä kertaa innovatiivisten koulutusten hankintakierros koronavirusepidemiasta johtuvan poikkeusajan aiheuttamiin koulutustarpeisiin.
Lisäksi keväällä toteutettiin ylimääräinen Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoitushaku, jolla etsittiin nopeaa apua poikkeusolojen aiheuttamiin tarpeisiin ja yritysten akuuttiin tilanteeseen. Tästä hausta Lappiin rahoitettiin kymmenen mikro- ja pk-yritysten tukemiseen suunnattua hanketta. Hankkeissa tarjottiin tukea yrittäjien työssä jaksamiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Lisäksi hankehausta rahoitettiin asiakkaiden osallisuuden edistämistä sekä palvelujen saatavuutta kehittäviä hankkeita.
Lapissa koettiin keväällä myös poikkeuksellisen suuri tulvauhka, jonka seurauksena Lapissa rahoitettiin poikkeuksellisen paljon tulvasuojeluhankkeita. Hankkeille myönnettiin lähes 1,2 miljoonan euron edestä tukea. Suuri tulvauhka johti siihen, että tukea myönnettiin myös tilapäisiin tulvasuojelurakenteisiin.
Yritysrahoituksen määrä lisääntyi viime vuoteen verrattuna
Yrityksille ja elinkeinonharjoittajille myönnettävän rahoituksen määrä kasvoi vuonna 2020. Myös yritysten kehittämispalvelut olivat hyvin suosittuja ja vuoteen 2019 verrattuna myönteisiä päätöksiä tehtiin yli nelinkertainen määrä.
Maaseutuohjelman mukaisten yrityshankkeiden rahoitus ohjautui aiempia vuosia enemmän tuotannolliseen toimintaan sekä koronavirusepidemian vaikutuksista eniten kärsineiden yritysten tuotteiden ja palveluiden monipuolistamiseen. Epidemian seurauksena useita suurempia hankkeita on jouduttu lykkäämään myöhempään ajankohtaan.
Maaseuturahaston avulla tuetaan maaseutualueiden elinvoimaisuutta
Maaseutualueiden elinvoimaan on satsattu yritysrahoituksen lisäksi monin tavoin rahoittamalla muun muassa kyläverkkojen rakentamista ja palveluiden kehittämiseen liittyviä toimia. Leader-ryhmät ovat paikallisina toimijoina aktivoineet kyliä kehittämään omaa asuinympäristöään.
Vuonna 2020 rahoitusta myönnettiin myös maaseutuympäristön viihtyvyyttä ja matkailuympäristön kehittämistä tukeviin investointihankkeisiin sekä investointisuunnitelmien ja -selvitysten tekemiseen. Esimerkiksi Metsähallituksen Luoston luonnonvaloilmiöiden tarkkailumaja -investointihankkeessa rakennetaan Luoston matkailukeskuksen lähettyville Pyhä-Luoston kansallispuistoon ympärivuotiseen käyttöön soveltuva ja arkkitehtuurisesti ympäristöönsä sopiva luonnonvaloilmiöiden tarkkailumaja sekä käymälä-puuvarastorakennus.
Syksyn rahoitushaussa rahoitettiin muun muassa Itä-Lapin kuntayhtymän Perinneruokahanke, joka toteutetaan Itä-Lapin alueella. Hankkeessa kerätään ja taltioidaan perinneruokatietoutta ja siihen liittyviä tarinoita. Tietoja kerätään pororeseptien lisäksi riistasta, kalasta ja luonnonmarjoista. Hankkeessa järjestetään myös nuorille perinneruokatapahtumia. Rahoitettujen hankkeiden joukossa on myös Lapin ammattikorkeakoulun Yhteistyöllä tulevaisuuteen - maaseutuyrittäjän selviytymispaketti -hanke sekä Leader Tunturi-Lappi ry:n Kestävää yritystoimintaa Tunturi-Lappiin -hanke. Näissä hankkeissa yrityksille tarjotaan apua koronasta selviytymiseen ja selviytymisvaihtoehtojen kartoittamiseen.
Koulutusten avulla vastataan työnhakijoiden sekä työnantajien tarpeisiin
Monipuolisilla työvoimakoulutuksen ja -palvelujen hankinnoilla vastattiin niin työnhakijoiden kuin työnantajien osaamistarpeisiin. Uutta työvoimaa yrityksille koulutettiin RekryKoulutuksien avulla mm. kaupan alalle sekä teollisuuteen. Metsäalan suurinvestointien osaajatarpeisiin vastattiin ennakoivasti järjestämällä metsäalaan tutustumiskoulutuksia sekä Meri-Lapissa että Rovaniemellä.
Koulutushankinnoissa merkittävin panostus toteutettiin niin sanotulla innovatiivisella hankintakierroksella, mikä järjestettiin Lapissa ensimmäistä kertaa. Toteutetuista innovatiivisista koulutuksista ja esimerkiksi uudesta osaamisesta voidaan nostaa REDU Edu Oy:n Tartuntaketjujen jäljittäjäkoulutus, joka toteutettiin kokonaisuudessaan verkko-opetuksena. Verkkototeutus mahdollisti kurssille osallistumisen ympäri Suomen. Muita loistavaa palautetta saaneita ja uutta osaamista tarjonneita koulutuksia olivat työnhakijaksi ilmoittautuneille yrittäjille suunnatut koulutukset: Aava Bang Oy:n Lapin Bisnesvirittämö, Bearit Oy:n järjestämä Digimarkkinoinnin koulutus sekä Crazy Town Oy:n Ideasta testatuksi.
Tienpidon rahoitustaso nousi vuonna 2020
Lapin ELY-keskuksen tekemissä hankinnoissa näkyy perustienpidon rahoitustason nousu vuodelle 2020. Lisäksi tienpitoon saatiin lisärahoitusta koronaviruksen aiheuttaman elvytyksen vuoksi. Rahoituksen lisääntyminen vaikutti erityisesti päällysteiden korjaamiseen, jota hankittiin huomattavasti enemmän kuin edellisenä vuonna. Suurimmat tienpidon hankinnat olivat viisivuotisia maanteiden hoitourakoita, joista viime vuonna alkoivat Sodankylän ja Kemijärvi-Posion urakat.
Viime vuonna hankituista rakennusurakoista suurin oli Rovaniemellä maantiellä 934, välille Vitikanpää-Ketavaara rakennettava kevyen liikenteen väylä, jonka rakentaminen jatkuu tänä vuonna. Valtatietä 4 parannettiin Inarin taajamassa EAKR-rahoituksen ja Inarin kunnan rahoituksen ansiosta.
Lisätietoja rahoituskatsauksesta:
Rahoituskatsaukseen kootut tiedot sisältävät ELY-keskuksen kautta ohjautuvan EU-osarahoitteisen rahoituksen sekä suurimman osan kansallisesti rahoitetuista tuista ja hankinnoista. Huomioitavaa: luvut eivät sisällä yrityksille myönnettyä kansallista koronatukea tai maaseudun yritysten, alkutuotannon tai kalatalouden väliaikaisia tukia.
ELY-keskuksen rahoitus- ja hankintatilastot löytyvät Liitteet-otsikon alta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
- yritysrahoitus ja rakennerahastohankkeet: yksikön päällikkö Eija Virtasalo, puh. 0295 037 150
- maaseuturahaston hankkeet: ryhmäpäällikkö Anne Ristioja, puh. 0295 037 118
- vesistökunnostushankkeet: yksikön päällikkö Arto Seppälä, puh. 0295 037 532
- työvoimakoulutus- ja työvoimapalveluhankinnat: johtava koulutusasiantuntija Satu Tervasmäki, puh. 0295 037 134
- tienpidon hankinnat: yksikön päällikkö Olli Mourujärvi, puh 0295 037 241
sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta

Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28
0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Tammikuussa työvoiman ja työvoimapalvelujen kysynnässä oli myönteistä kehityssuuntaa2.3.2021 08:14:57 EET | Tiedote
Työttömyyden kehityksessä ja työvoiman kysynnässä on ollut nähtävissä käännettä myönteisempään suuntaan. Tilannekuva ja kehitysnäkymät vaihtelevat kuitenkin kunnittain ja toimialoittain. Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan investointi työllisyysvaikutuksineen antaa positiivista näkymää. Toisaalta koronaviruksen rajoitustoimien tiukentuminen heikentää palvelualojen tilannetta entisestään. Työnhakijat ovat hyödyntäneet aiempaa enemmän tarjolla olevia palveluja osaamisen kehittämiseen.
Kittilässä alkaa maantien 955 Köngäs-Hanhimaa parantaminen26.2.2021 09:44:57 EET | Tiedote
Maantien 955 Köngäs-Hanhimaa tietyöt aloitetaan ensi viikolla. Parannettavan tieosuuden pituus on noin 13 kilometriä. Työt käynnistyvät puuston poistolla ja myöhemmin keväällä tehtävillä pehmeikköjen massanvaihdoilla.
Vikajoen uuden sillan rakentaminen alkaa17.2.2021 08:37:44 EET | Tiedote
Vikajoen uuden sillan rakentaminen aloitetaan ensi viikolla kantatiellä 82 Rovaniemellä välillä Vikajärvi-Kemijärvi. Uusi silta rakennetaan vanhan purettavan sillan kohdalle. Liikenne ohjataan rakentamisen ajaksi vanhan sillan viereen viime syksynä rakennetulle kiertotielle.
Lapissa työttömiä vuoden 2020 lopussa kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin28.1.2021 08:42:50 EET | Tiedote
Koronavirus ja sen rajoitustoimet näkyivät maaliskuusta alkaen vuoden 2020 työmarkkinoiden kehityksessä ja työttömyydessä. Vuoden lopussa työttömiä oli Lapissa edelleen yli kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyys on lisääntynyt voimakkaimmin Tunturi- ja Pohjois-Lapissa.
Yrityksille tukea etätyöhön ja muutoksenhallintaan11.1.2021 08:21:29 EET | Tiedote
Työhyvinvointia digiajassa – Lapin aluepilotin tavoitteena on mm. työelämän uudistaminen, lappilaisen työelämän koordinointi sekä etätyömahdollisuuksien kehittäminen. Hankkeen toteutusaika on 14.12.2020–31.12.2021.
Suukosken uuden sillan rakentaminen alkaa8.1.2021 08:21:27 EET | Tiedote
Suukosken uuden sillan rakentaminen maantiellä 926 Tervolassa aloitetaan maanantaina 11. tammikuuta. Työt käynnistyvät valmistelutöillä ja kiertotien rakentamisella. Kevään aikana vanha silta puretaan ja uuden sillan rakennustyöt aloitetaan heti, kun vanha silta on purettu. Kulkuyhteys Suukosken Keitaalle säilyy rakentamisen aikana, mutta liittymän paikka muuttuu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme