ELY-keskukset käsittelevät kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmia
Kalastuslain (379/2015) mukaan kalatalousalueen on laadittava ja otettava käyttöön aluettaan koskeva käyttö- ja hoitosuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on turvata alueen kalavarojen kestävä ja monipuolinen tuotto ja käyttö sekä biologinen monimuotoisuus. Käyttö- ja hoitosuunnitelmalla edistetään myös vapaa-ajan sekä kaupallisen kalastuksen toimintaedellytyksiä. Suunnitelmat hyväksyy ELY-keskukset.
ELY-keskukset aloittivat kalatalousalueiden laatimien käyttö- ja hoitosuunnitelmaehdotusten käsittelyn tammikuussa. Ehdotusten käsittely kestää kesään asti. Joistakin suunnitelmaehdotuksista päätökset voidaan tehdä vasta syksyllä. Osa suunnitelmista saatetaan myös hyväksyä vasta seuraavan vuoden aikana etenkin, jos suunnitelma palautetaan kalatalousalueelle täydennettäväksi tai jatkovalmisteluun joltain osin.
Kaikilla mahdollisuus vaikuttaa suunnitelmien sisältöön
ELY-keskuksien kalatalousviranomaiset (Lapin, Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset) hyväksyvät käyttö- ja hoitosuunnitelmat normaalissa hallintolain mukaisessa menettelyssä. Menettely sisältää asianosaistahojen kuulemisen sekä vaikutusmahdollisuuden varaamisen muillekin kuin asianosaisille.
ELY-keskukset julkaisevat kulloinkin käsittelyvuorossa olevaa käyttö- ja hoitosuunnitelmaa koskevan yleistiedoksiannon ja lausuntopyynnön verkkosivuillaan osoitteessa www.ely-keskus.fi/kuulutukset . Kaikilla on siis mahdollisuus tutustua ja lausua mielipiteensä suunnitelmista. ELY-keskusten verkkosivuja kannattaa seurata säännöllisesti.
Lisäksi kalatalouden alueelliset yhteistyöryhmät arvioivat käyttö- ja hoitosuunnitelmia sekä niissä esitettyjä toimenpiteitä. Yhteistyöryhmät tekevät myös esityksiä eri alueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmissa sekä valtakunnallisissa kalavarojen hoitosuunnitelmissa esitettyjen toimenpiteiden yhteensovittamiseksi. Yhteistyöryhmät koostuvat kalatalousalueiden, kalatalous- ja ympäristöjärjestöjen, tutkimuksen, hallinnon, maakuntien liittojen sekä saamelaisten kotiseutualueella Saamelaiskäräjien edustajista.
Kalastus ja kalavarojen hoito on järjestettävä käyttö- ja hoitosuunnitelman mukaisesti
Kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmat ohjaavat kalastuksen järjestämistä ja kalavarojen hoitoa. Kaikkien viranomaisten tulee ottaa suunnitelmissa esitetyt yleiset kalavarojen käyttöä ja hoitoa koskevat suuntaviivat toiminnassaan huomioon, muun muassa vesilain ja ympäristönsuojelulain mukaisten kalatalousvelvoitteiden määräämisessä ja toimeenpanossa, YVA-hankkeissa sekä muussa vesien- ja alueiden käytön suunnitteluun liittyvässä päätöksenteossa.
Kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmien sisältövaatimukset määritellään kalastuslaissa. Suunnitelmat sisältävät muun muassa alueen nykytilaa ja tavoitetilaa kuvaavia tietoja sekä konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla tavoitetilaa pyritään toteuttamaan. Lisäksi käyttö- ja hoitosuunnitelmat sisältävät kalastustietojen seurantaa ja kalastuksenvalvonnan järjestämistä koskevan osion. Suunnitelman tulee olla sisällöltään konkreettinen ja siinä tulee esittää selkeästi alueen kalastuksen järjestäminen erityisesti kalastuksen säätelyn osalta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja Lapin, Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen ELY-keskusten kalatalousyksiköistä:
Lapin ELY-keskus, puhelinvaihe 0295 037 000
Pohjois-Savon ELY-keskus, puhelinvaihde 0295 026 500
Varsinais-Suomen ELY-keskus, puhelinvaihde 0295 022 500
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Valkoposkihanhimuutossa huippuvaihe17.5.2022 13:10:04 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhia muutti ennusteen mukaisesti viime viikolla paljon. Iso osa jatkoi Suomen yli tai ohi Venäjälle. Paikalliset hanhet ovat keskittyneet Pohjois- ja Etelä-Karjalaan, jossa nyt on karkeasti arvioiden 40 % Barentsinmeren yli miljoonaisesta pesimäkannasta. Koko kevään paikallisten valkoposkihanhien yhteismäärä on kuitenkin edelleen selvästi alhaisempi kuin huippuvuonna 2020.
Kipsi-projektet utvidgas till att omfatta hela Finlands kustområde - ansökan öppnas 1.6.202217.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
De gipshögar som är bekanta från åkrarna i Sydvästra Finland kan i år ses på nya områden. Kipsi-projektet utvidgas till Östra Nyland, Satakunta, Tavastland, Sydöstra Finland, Birkaland och de österbottniska landskapen. Ansökan om avgiftsfri gipsbehandling öppnas för jordbrukare 1.6.2022.
Kipsi-hanke laajenee koko Suomen rannikkoalueelle - haku aukeaa 1.6.202217.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Lounais-Suomen pelloilta tuttuja kipsikasoja nähdään tänä vuonna uusilla alueilla. Kipsi-hanke laajenee Itä-Uudellemaalle, Satakuntaan, Hämeeseen, Kaakkois-Suomeen, Pirkanmaalle sekä Pohjanmaan maakuntiin. Maksuttoman kipsikäsittelyn haku aukeaa viljelijöille 1.6.2022.
Pinnoitettuja maanteitä kunnostetaan sorateiksi (Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu)17.5.2022 09:42:59 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kunnostetaan vähäliikenteisiä, ohuesti pinnoitettuja (ns. SOP-tie) maanteitä sorateiksi kuluvan kesän aikana. Kunnostettavien teiden yhteispituus on 17 km.
Rantarakentamisessa huomioitava saimaannorpan lisääntymis- ja levähdyspaikat (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi)17.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Kuntien kaavoituksessa ja rakentamisen luvituksessa on huomioitava erittäin uhanalaisen norpan lisääntymis- ja levähdyspaikat, joiden hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä. Lisääntymis- ja levähdyspaikoilla tarkoitetaan poikas- ja makuupesiä sekä karvanvaihdon aikaisia makuukiviä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme