EMBARGO 1.1. klo 00.01 // Tässä ne nyt ovat: 20-luvun tärkeimmät kehityskulut
Miltä näyttää 2020-luku? Mitkä kehityskulut vaikuttavat voimakkaimmin tulevaisuuteemme ja minkälaisia jännitteitä eri megatrendien välillä on? Sitran Megatrendit 2020 -katsaus luo kokonaiskuvaa siitä, mihin kysymyksiin meidän pitäisi keskittyä tulevina vuosina.

Megatrendi on useista ilmiöistä koostuva yleinen kehityssuunta, laaja muutoksen kaari. Niiden nähdään usein tapahtuvan globaalilla tasolla, ja kehityssuunnan uskotaan usein jatkuvan samansuuntaisena. 1.1. julkaistavassa Sitran Megatrendit 2020 -päivityksessä nostamme esille viisi kehityskulkua sekä niiden väliset jännitteet ja kytkökset: ekologisella jälleenrakennuksella on kiire, verkostomainen valta voimistuu, väestö ikääntyy ja monimuotoistuu, talous etsii suuntaa sekä teknologia sulautuu kaikkeen.
“Uuden vuosikymmenen alussa on oivallinen hetki päivittää näkemystä suuriin, pitkäkestoisiin kehityskulkuihin. Ekologisen kestävyyden kysymyksissä on siirrytty kriisipuheeseen. Vaikka huoli demokratian tilasta on näkynyt tulevaisuuskeskusteluissa jo vuosia, on siihen tullut uusia sävyjä johtuen esimerkiksi sosiaalisen median myötä syntyneistä uudentyyppisistä yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoista. Teknologinen kehitys ei ole enää pelkkää hehkutusta, ja teknologian sulautuessa lähes kaikkeen tekemiseemme kohtaamme aivan uudenlaisia kysymyksiä,” korostaa Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja.
Keskeisin tulevaisuuteemme vaikuttava tekijä on ekologisen jälleenrakennuksen kiireellisyys: miten vastaamme ilmastonmuutokseen, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen, resurssien vaihtelevaan saatavuuteen ja jäteongelmaan. Muita kehityskulkuja pitää tarkastella suhteessa tähän. Esimerkiksi päätöksiä pitäisi saada aikaan nopeasti, mutta syntyvätkö ne keskitetysti vai osallistumalla, kun siirrymme moninapaisesta maailmasta monisolmuiseen maailmaan. Meidän pitäisi keskustella myös siitä, tehdäänkö ekologinen jälleenrakennus reilusti vai eriarvoistavasti, nähdäänkö ympäristö yhä talouden resurssina vai otetaanko parempi ympäristö talouden tavoitteeksi sekä milloin teknologia auttaa ja milloin se haittaa ekologista jälleenrakennusta.
“Yksittäistä megatrendiä olennaisempaa on ymmärtää, mihin laajempaan kokonaisuuteen se liittyy ja miten se linkittyy muihin trendeihin. Kokonaiskuva yhteiskunnallisista muutoksista ja jännitteistä saattaa näyttää haastavalta, jopa pelottavalta. Kuitenkin jo se, että on tunnistettavissa jännitteitä, kertoo siitä, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa,” huomauttaa Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva.
Se, millaiseen tulevaisuuteen päädymme, riippuu nykyhetken valinnoista ja toimista.
“Toivottavasti yhä useampi kehittää tulevaisuustaitoaan ja kykyään kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia, ottaa tulevaisuusvallan itselleen ja osallistuu tulevaisuudesta käytävään keskusteluun!” kehottaa Dufva.
Megatrendit 2020 -selvitys julkaistaan 1.1.2020 osoitteessa: www.sitra.fi/megatrendit. Materiaalien embargo on 1.1.2020 kello 00.01.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Mikko Dufva, tulevaisuusasiantuntija, puh. +358(29)4618249, mikko.dufva@sitra.fi
Anna Solovjew-Wartiovaara, tulevaisuusviestijä, puh. +358408302825, anna.solovjew-wartiovaara@sitra.fi
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Uhkaako some demokratiaa? - Sitran selvitys julki keskiviikkona 27.1. klo 1422.1.2021 15:01:53 EET | Kutsu
Uhkaako muuttunut tiedonvälitys- ja mediaympäristö jo länsimaisen demokratian olemassaoloa? Ovatko someyhtiöiden omat alustasäännöt jo lainsäädäntöä vahvempia sananvapauden sääntelijöitä? Onko kehitystä mahdollista kääntää?
Korona paljasti Suomen päätöksenteon kehittämistarpeita14.1.2021 02:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen muistion mukaan suomalainen päätöksenteko- ja hallintojärjestelmä on toiminut koronakriisissä melko hyvin. Silti esimerkiksi päättäjien reagointikykyä, lainvalmistelun laatua ja eri hallinnonalojen välistä yhteistyötä tulisi parantaa vastaamaan tulevien kriisien haasteisiin.
Kirjastot kehittävät keinoja kansanvallan vahvistamiseksi – eduskunnalta lisäraha toiminnan jatkamiseen22.12.2020 09:22:23 EET | Tiedote
Kirjastot eri puolilla Suomea kehittävät toimintamalleja, joiden avulla kirjastot voisivat toimia osallistumisen, kohtaamisten ja turvallisen keskustelun alustoina. Konseptien jatkokehittämiseen ja levittämiseen osoitettiin eduskunnan budjettikäsittelyssä miljoona euroa valtion ensi vuoden budjettiin.
Coronatiden har skakat om finländarnas värden: hållbara levnadsvanor hoppas förbli permanenta15.12.2020 02:00:00 EET | Tiedote
Coronaviruset har tillfälligt gjort många människors levnadsvanor mer hållbara. Många önskar att de nya levnadsvanorna skulle förbli permanenta, avslöjar vår nya utredning.
Korona-aika on ravistellut suomalaisten arvoja: kestävistä elämäntavoista toivotaan pysyviä15.12.2020 02:00:00 EET | Tiedote
Poikkeusolot ovat muuttaneet monen elintapoja hetkellisesti kestävämpään suuntaan. Useat toivovat uusista elintavoista kuitenkin pysyviä, kertoo Sitran tuore selvitys.
Tiedonkäyttö lainsäädäntötyössä on sekavaa – selvitys ehdottaa kehittämisen asiantuntijoita eduskuntaan ja valtioneuvostoon24.11.2020 09:30:00 EET | Tiedote
Päätöksentekoa ja lakien säätämistä tulisi selkeyttää ja tehdä avoimemmaksi, jotta luottamus kansanvaltaan säilyy monimutkaistuvassa maailmassa. Päätöksenteossa kansalaisten rooli tiedon tuottajina jää nykyisin pieneksi.
Mediakutsu webinaariin ti 24.11.2020 klo 9:30: Miten tietoa käytetään päätöksenteossa?19.11.2020 15:54:25 EET | Kutsu
Tilaisuudessa julkistetaan Sitran tekemä Miten tietoa käytetään päätöksenteossa -selvitys, joka tarkastelee lainsäädäntöprosessin sujuvuutta ja sitä, miten tietoa käytetään päätöksenteossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme