Helsinki Graduate School of Economics

Embargo 12.3.2021 kello 2.00: Helsinki GSE:n Tilannehuone: Etäopetuksen vaikutus koronatartuntoihin, alustavia tuloksia

Jaa
Etäopetukseen siirtyneissä kunnissa tartunnat ovat vähentyneet huomattavasti etäopetukseen siirtymisen jälkeen.
Economicum-rakennus Arkadiankadulla. Kuva: Veikko Somerpuro
Economicum-rakennus Arkadiankadulla. Kuva: Veikko Somerpuro

Suomi sulki peruskoulut sekä toisen asteen oppilaitokset kahdeksi kuukaudeksi keväällä 2020 COVID-19-pandemian takia. Etäopetukseen siirtymisellä pyrittiin hillitsemään koronavirustartuntojen leviämistä. On kuitenkin ollut epäselvää, kuinka hyvin kyseisellä toimenpiteellä onnistuttiin ehkäisemään tartuntoja. Kysymys etäopetuksen yhteydestä koronatartuntoihin on ajankohtainen jälleen, kun maaliskuussa 2021 Suomessa siirryttiin vähintään kolmen viikon ajaksi etäopetukseen sekä yläkoulujen että toisen asteen osalta.

Tänään julkaistussa Helsinki GSE:n raportissa analysoidaan suomalaisten rekisteriaineistojen avulla toisen asteen etäopetukseen siirtymisen yhteyttä koronavirustartuntoihin Suomessa loppuvuodesta 2020.

Tutkimusraportissa tarkastellaan koronavirustartuntoja 16-18-vuotiailla nuorilla sekä selvitetään toisen asteen etäopetuksen yhteyttä koronatartuntoihin. Raportissa arvioidaan erilaisten vertailuryhmien avulla etäopetuksen yhteyttä 16-18-vuotiaiden nuorten sekä heidän perheenjäsentensä koronatartuntoihin.

Raportin tulosten mukaan 16-18-vuotiaiden nuorten ja heidän perheenjäsentensä koronatartunnat ovat laskeneet huomattavasti etäopetuksen sekä muiden samoihin aikoihin toteutettujen rajoitusten jälkeen etäopetukseen siirtyneissä kunnissa.

”Pitää huomioida, että nämä ovat vasta alustavia tuloksia, joiden mukaan ei voida tehdä vahvoja johtopäätöksiä etäopetuksen vaikutuksista. On kuitenkin selvää, että etäopetukseen siirtyneissä kunnissa tartunnat ovat vähentyneet huomattavasti etäopetukseen siirtymisen jälkeen, kun taas vertailukunnissa tarkastellulla jaksolla ei havaita muutosta tartunnoissa”, kertoo tutkimusryhmän vetäjä, Turun yliopiston professori Mika Kortelainen.

Raportissa ei kuitenkaan löydetty 16-18-vuotiaiden tartuntojen laskeneen enemmän kuin 13-15-vuotiaiden, jotka eivät olleet etäopetuksen piirissä.

”Emme löytäneet eroja myöskään 16-18-vuotiaiden ja 13-15-vuotiaiden nuorten vanhempien tartunnoissa etäopetukseen siirtymisen jälkeen, vaikkakin molemmissa ryhmissä tartunnat tulevat alas. Juuri etäopetuksen vaikutusten suuruuden arviointi vaatii lisätutkimusta, jota jatketaan kevään aikana”, kertoo tohtorikoulutettava Jussipekka Salo Helsingin yliopistosta.

Raporttiin ja sen löydöksiin voi tutustua tarkemmin osoitteessahttps://www.helsinkigse.fi/

Viittausehdotus tiedotusvälineille: Merkitse tekstin, kuvien ja taulukoiden lähteeksi ”Helsinki GSE Tilannehuone” ja linkki ”www.helsinkigse.fi

Yhteyshenkilöt

Mika Kortelainen
+358 50 308 2642
mika.kortelainen@utu.fi


Jussipekka Salo
+358 40 752 4561
jussipekka.salo@helsinki.fi

Kuvat

Economicum-rakennus Arkadiankadulla. Kuva: Veikko Somerpuro
Economicum-rakennus Arkadiankadulla. Kuva: Veikko Somerpuro
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsinki Graduate School of Economics
Helsinki Graduate School of Economics

HELSINKI

https://www.helsinkigse.fi

Tilannehuone on Helsinki GSE:n yhteistyössä VATT:n kanssa keväällä 2020 perustama koronatalouden tutkimusryhmä, jossa toimii yli 20 tutkijaa taloustieteen eri alueilta. Helsinki GSE:n lisäksi mukana on tutkijoita Turun yliopistosta, VATT:sta, THL:stä ja Tilastokeskuksesta. Tilannehuone yhdistää viranomaisten, kuten Kelan, Tilastokeskuksen, ministeriöiden ja esimerkiksi Verottajan, tuottamia rekisteriaineistoja laajasti ja ajantasaisesti ennennäkemättömällä tavalla. Tilannehuoneen tuottamat raportit auttavat päätöksentekijöitä niin valtiolla, kunnissa kuin yrityksissä ymmärtämään, miten korona ja sen vastatoimet vaikuttavat yhteiskunnassa. Tilannehuoneen raportit ovat luettavissa osoitteessa helsinkigse.fi.

Helsinki Graduate School of Economics on Aalto-yliopiston, Hankenin ja Helsingin yliopiston yhteinen taloustieteen huippuyksikkö, jonka tehtävä on kouluttaa, tuottaa korkeatasoista tutkimusta ja hyödyttää yhteiskuntaa – niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsinki Graduate School of Economics

Suomalainen huippututkimus osoittaa: Koronarokotteiden antama epäsuora suoja osoittautui odotettua pienemmäksi4.3.2022 12:00:00 EET | Tiedote

Helsinki GSE:n Tilannehuone -tutkimusryhmän uudessa tutkimuksessa tarkastellaan mRNA-koronavirusrokotteiden vaikutuksia niin suorasti kuin epäsuorastikin terveydenhuollon työntekijöillä ja heidän rokottamattomilla perheenjäsenillään. Tutkimus vahvistaa rokotteiden vaikutuksen rokotetuille ja antaa uutta tietoa koronarokotteen epäsuorasta suojasta erityisesti rokottamattomien lasten osalta. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Nature Communications -tiedelehdessä.

Helsinki GSE:n Tilannehuoneen selvitys: Rokotukset suojaavat lapsia tehokkaasti tartunnoilta – 11-vuotiailla jopa kaksinkertainen määrä tartuntoja 12-vuotiaisiin verrattuna23.12.2021 14:48:19 EET | Tiedote

Koronatalouden tutkimusryhmä Tilannehuoneen tänään julkaistuihin tietoihin perustuen mRNA-rokotteet näyttävät suojaavan hyvin tartunnoilta myös lapsia, jotka ovat rokotettuja. Tartuntatautitietojen perusteella voidaan nähdä, että 11- ja 12-vuotiaiden lasten tartunnat kehittyivät pitkälti samalla tavalla aina syksyyn 2021 asti. Rokotukset 12–15-vuotiaille lapsille alkoivat elokuussa, jonka jälkeen voitiin havaita 11-vuotiailla selkeästi enemmän tartuntoja kuin 12-vuotiaiden ikäryhmässä.

Dataa yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi analysoinut Tilannehuone ajetaan alas vuoden loppuun mennessä10.12.2021 14:15:13 EET | Tiedote

Taloustieteen keskus Helsinki GSE:n yhteistyössä VATT:n kanssa keväällä 2020 perustama koronatalouden tutkimusryhmä, Tilannehuone, päättää toimintansa vuoden 2021 loppuun mennessä. Yli 20 tutkijaa taloustieteen eri alueilta työllistänyt datatuotanto ajetaan alas vaiheittain, eikä tutkimusryhmä pysty vastaamaan enää uusiin selvityspyyntöihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye