Oulun yliopisto

EMBARGO 19.9. klo 14.00 Mikroyrittäjyyden professuuriin lahjoituksia 125 000 euroa – Kerttu Saalasti -palkinto yrittäjyystutkijalle

Jaa

19.9. järjestetyssä Kerttu Saalasti -seminaarissa julkistettiin merkittävät lahjoitukset Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttiin yhteistyössä Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun kanssa perustettavalle mikroyrittäjyyden professuurille. Joki-Pohjanmaan, Suomenselän ja Alavieskan Osuuspankit antoivat yhteislahjoituksen 50 000 euroa ja Nivalan kaupunki saman verran. Lisäksi Raahen kaupunki lahjoitti 25 000 euroa. Seminaarissa jaettiin myös Kerttu Saalasti -palkinto yrittäjyyttä merkittävästi edistäneelle henkilölle. Palkinnon sai yrittäjyyden professori Ulla Hytti Turun yliopistosta.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Insituuttiin perustetaan mikroyrittäjyyden professuuri. Kuva: Rami Hanafi
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Insituuttiin perustetaan mikroyrittäjyyden professuuri. Kuva: Rami Hanafi

Lahjoituskampanjan tavoitteena on vahvistaa mikroyrittäjyyden tutkimusta, koulutusta ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta perustamalla mikroyrittäjyyden professuuri Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa toimivaan Kerttu Saalasti Instituuttiin.

”Tämä on erittäin merkittävä panos Suomen ensimmäisen mikroyrittäjyyden professuurin toteutumiseksi Oulun yliopistossa ja erityisesti Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutissa", instituutin johtaja Matti Muhos iloitsee.

”Haluamme tällä lahjoituksella tukea Oulun yliopistoa ja sen Kerttu Saalasti Instituutin tekemää valtakunnallista mikroyrittäjyyden tutkimusta ja koulutusta. 94 prosenttia maamme yrityksistä on alle 10 henkilön mikroyrityksiä ja niillä on merkittävä rooli työllisyyden ja alueellisen hyvinvoinnin edistäjänä. Nämä asiat ovat myös osuuspankkeja lähellä, joten siksi kohdistamme lahjoituksemme mielellämme juuri mikroyrittäjyysprofessuuriin”, toteaa toimitusjohtaja Markku J. Niskala Joki-Pohjanmaan Osuuspankista.

"Nivalan kaupungille on merkityksellistä osallistua Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin mikroyrittäjyyden professuurin tukemiseen, sillä valtaosa suomalaisista yrityksistä on mikroyrityksiä. On tärkeää, että myös tieteellisen tutkimustiedon avulla voimme alueellisesti ja valtakunnallisesti tehdä oikeanlaisia toimenpiteitä yrittäjyyden edellytysten ja kasvun tukemiseksi”, sanoo Nivalan kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu.

Uuden professuurin kokonaisbudjetti vuonna 2023 alkavalle viiden vuoden ajanjaksolle on vähintään 600 000 €. Tämän ensimmäisen viisivuotiskauden kustannukset katetaan suoraan professuurin tukemiseen kohdennetuista lahjoitusvaroista. Säätiöiden, yritysten ja kuntien lahjoitukset ovat tässä keskeisessä roolissa. Jatkossa professuuri vakinaistetaan yliopiston käytänteiden mukaisesti ja Oulun yliopisto vastaa tehtävän aiheuttamista kustannuksista perusbudjetoinnin kautta. Professuuri toteutuu kokonaisrahoituksen varmistuttua. Kampanjan tavoitteena on kerätä tarvittava rahoitus tämän vuoden aikana ja avata tehtävän kansainvälinen haku vuoden 2023 alussa.

”Professuuri on tärkeä avaus mikroyritysvaltaiselle alueelle. Sen avulla yrittämisen esteitä puretaan, kasvuedellytyksiä kehitetään ja tutkimustietoa tuodaan median, päättäjien sekä yritysrajapinnan toimijoiden keskuuteen. Professuurilla halutaan myös lisätä ymmärrystä uusista yrittämisen muodoista sekä edistää mikroyritysten ja yksinyrittäjien jatkuvaa oppimista ja kehittymistä”, toteaa ohjelmajohtaja Martti Saarela.

Yrittäjyyden akateemiselle tutkimukselle palkinto

Kerttu Saalasti -seminaarissa julkistettiin myös Kerttu Saalasti -palkinto, joka myönnetään vuosittain merkittävästä mikroyrittäjyyttä tai yrittävää kulttuuria edistävästä tutkimuksen, koulutuksen tai yhteiskunnallisen vaikuttamisen saavutuksesta. Palkinnon myöntävät Kerttu Saalasti säätiö ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti yhdessä. Tänä vuonna palkinnon sai Turun yliopiston yrittäjyyden professori ja eurooppalaisen yrittäjyystutkijajärjestön ECSB:n presidentti Ulla Hytti.

”Professori Ulla Hytti on toiminut yrittäjyyden tutkimuksen parissa jo vuodesta 1996. Hän on korkeatasoisena yrittäjyystutkijana edistänyt esimerkillisesti mikroyrittäjyyttä ja yrittävää kulttuuria erityisesti yrittäjyyskasvatuksen osaamisalueella alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti”, Matti Muhos sanoo.


Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Matti Muhos, johtaja, professori, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
matti.muhos@oulu.fi, 0400 407590

Martti Saarela, kehityspäällikkö, ohjelmajohtaja, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
martti.saarela@oulu.fi, 050 4735470

Ulla Hytti, yrittäjyyden professori, Turun yliopisto
ullhyt@utu.fi, 040 540 9112

Markku J. Niskala, toimitusjohtaja, Joki-Pohjanmaan Osuuspankki
markku.niskala@op.fi, 040 840 0093

Mika Korkia-aho, toimitusjohtaja, Suomenselän Osuuspankki
mika.korkia-aho@op.fi, 044 7797730

Päivi Karikumpu, kaupunginjohtaja Nivalan kaupunginjohtaja
paivi.karikumpu@nivala.fi, 040 344 7200

Leena Mikkola-Riekkinen, Raahen kaupunginjohtaja
leena.mikkola-riekkinen@raahe.fi, 040 3110351

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Insituuttiin perustetaan mikroyrittäjyyden professuuri. Kuva: Rami Hanafi
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Insituuttiin perustetaan mikroyrittäjyyden professuuri. Kuva: Rami Hanafi
Lataa
Yrittäjyyden professori Ulla Hytti voitti Kerttu Saalasti -palkinnon.
Yrittäjyyden professori Ulla Hytti voitti Kerttu Saalasti -palkinnon.
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa näyttöön perustuvaa tietoa ja osaamista mikroyrityksistä ja yritysten toimintaedellytyksistä. Mikroyrittäjyyteen, tulevaisuuden tuotantoteknologioihin ja alueelliseen erinomaisuuteen keskittyvänä tutkimusinstituuttina tuotamme kansainvälisesti vaikuttavaa tietoa. Vastaamme mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisesta tehtävästä. Tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on Kerttu Saalasti Instituutin vahvuus.

https://oulu.fi/ksi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Mihin suuntaan 6G-tutkimus on menossa?1.12.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Oulun yliopistossa on tehty 6G-tutkimusta jo neljä vuotta. Painotuore viides 6G Waves -julkaisu esittelee tutkijoita, visioita, tapahtumia ja tietysti tulevaisuutta. Lehti käsittelee alan viimeisimpiä uutisia ja avaa tutkimuksen tulevaisuuden suunnitelmia esittelemällä neljä isoa kokonaisuutta, joihin tutkimus on jaettu. Edellisen numeron teemana olivat erilaiset demot. Nyt halutaan kirkastaa tutkimusteemojen sisältöjä.

Kutsu: Vetytutkimus Oulun yliopistossa to 8.12. klo 8.30–10 livenä ja online30.11.2022 06:20:00 EET | Kutsu

Oulun yliopisto on yksi tärkeimmistä vetytutkimuksen keskuksista Suomessa. Useiden eri alojen professorit ja tutkijat esittelevät vetytutkimuksen edistysaskeleita to 8.12.2022 klo 8.30–10 paikan päällä ja verkossa. Vetytalous nähdään tulevaisuudessa nousevan osaksi kehittyneiden hiilineutraalien yhteiskuntien energiajärjestelmiä, teollisuutta ja liikennettä. Media on lämpimästi tervetullut kuulemaan ja keskustelemaan vetytutkimuksesta!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme