Lapinjärven kunta

”En ois arvannut, että tää on kasvista!” - Koululaiset pääsivät vaikuttamaan uusiin kouluruokiin Lapinjärvellä

Jaa

”Onko tämä oikeasti kuitenkin lihaa?”, kysyi 4-luokkalainen maistaessaan mifumakaronilaatikkoa. Lapinjärvellä päästiin maistelemaan ja päättämään, miltä tulevaisuuden kouluruoka maistuu. Lapinjärven kunta järjesti torstaina 28.3. Kapellbyn, Hilda Käkikosken ja Kirkonkylän koulujen oppilaille maistelutilaisuuden, jossa lapset pääsivät testaamaan uusia kouluruokavaihtoehtoja.

Lapinjärven koululaiset pääsivät maistelemaan erilaisia uusia kouluruokavaihtoehtoja
Lapinjärven koululaiset pääsivät maistelemaan erilaisia uusia kouluruokavaihtoehtoja

Koulujen keittäjät sekä ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Reeta Blomqvist olivat tehneet tarjolla 8 erilaista kasvisvaihtoehtoa, 3 erilaista keittoa, 2 erilaista kasvismakaronilaatikkoa ja 2 kanavaihtoehtoa. Lapsille oli katettu maistelutilaisuutta varten pöydät ja kaikki oli valmiina, kun 20 alakoululaista ruokakriitikkoa saapui paikalle.

Kasvista, kanaa, keittoa ja makaronia – nam!

Kasvisruokavaihtoja oli tarjolla useita, sillä kaikissa kolmessa Lapinjärven koulussa on huomattu, etteivät kasvisvaihtoehdot ole yleensä lasten mieleen. Niinpä tarjolla oli vaihtoehtoja marokkopihveistä falafelpyöryköihin. Voittajaksi kasvistuotteista selvisi kasvis-jalapenonuggetit, joita lapset kommentoivat yllättävän hyväksi ja kertoivat syövänsä mielellään toisenkin kerran.

Kanavaihtoehtoina olleet kananugetit ja kanarenkaat olivat kovin suosittuja ja saivat lapsilta paljon kehuja. Moni toivoi molempia vaihtoehdoista listaan. ”Nämä on raketteja! Hauskaa!”, oivalsi 6-luokkalainen.

Keitoista lapset pitivät erityisesti broilerinakkikeitosta, mutta myös muista vaihtoehdoista, kasvissosekeitosta ja vegenakkikeitosta, pidettiin. Keitoissa lapset toivoivat sitä, että ruoka maistuu.

Kaksi kasvismakaronilaatikkovaihtoehtoa tarjoiltiin vierekkäin. Molemmissa makaronilaatikoista oli proteiinin lähteenä mifu. Toinen muistutti paljon lihamakaronilaatikkoa ja toinen sai värinsä tomaatista. Ruokatoimen yllätykseksi tomaattinen versio sai lasten suosion.

”Saadaanko me oikeasti päättää, mitä koulussa syödään?”

Paikalla oli kunnan kaikista kolmesta alakoulusta ja jokainen sai mielipiteensä kuuluviin maistellessaan ja täyttäessään arviointilomakkeita. Lapset saivat arvioida jokaisen makuelämyksen arvosanoilla 1-5 ja kertoa sanallisesti, mitä mieltä oli. Lisäksi he valitsivat jokaisesta lajikkeesta voittajatuotteen.

Lasten mielipiteet otetaan huomioon uutta ruokalistaa suunnitellessa. Ne ruokavaihtoehdot, jotka saivat lasten suosion maistelutilaisuudessa, pääsevät Lapinjärven kouluissa ruokalistalle. Lapset ovat tästä tiedosta ihmeissään ja varmistavat vielä: ”Saadaanko me oikeasti päättää, mitä koulussa syödään?”

Ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Reeta Blomqvist kommentoi maistelutilaisuutta positiiviseksi kokemukseksi ja toivoo vastaavanlaisia Lapinjärvelle toistekin. Lapset ottivat roolinsa ruokakriitikkoina vakavasti, mutta tunnelma oli hyvä. Nauru kantautui koulun käytäville, kun maisteltiin erilaisia asioita. Yllättävää ja hauskaa oli huomata, kuinka uskaliaasti lapset maistelivat erilaisia asioita. 

Lapset saivat maistelutilaisuuden päätteeksi suunnitella omat teemaruokaviikkonsa. Lopputuloksena saatiin monia erilaisia vaihtoehtoja meksikolaisesta viikosta kiinalaiseen viikkoon. Lapinjärvellä aiotaankin ottaa tulevaisuudessa lapset mukaan teemaviikkojen suunnitteluun yhä enemmän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lapinjärven koululaiset pääsivät maistelemaan erilaisia uusia kouluruokavaihtoehtoja
Lapinjärven koululaiset pääsivät maistelemaan erilaisia uusia kouluruokavaihtoehtoja
Lataa
Maistelutilaisuudessa lapset saivat maistella erilaisia kasvis- ja kanavaihtoehtoja.
Maistelutilaisuudessa lapset saivat maistella erilaisia kasvis- ja kanavaihtoehtoja.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapinjärven kunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme