Oulun yliopisto

Endometrioosi heikentää naisten työkykyä ja lisää sairauspoissaoloja vielä keski-iässä

Jaa

Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastavat naiset arvioivat työkykynsä heikommaksi vielä keski-iässä verrattuna naisiin, joilla ei ole elämän aikana todettua endometrioosia. Heillä on myös muita useammin sairauspoissaoloja, osoittaa Oulun yliopiston uusi tutkimus.

Kuva: Oulun yliopisto / Rami Hanafi
Kuva: Oulun yliopisto / Rami Hanafi

Endometrioosia sairastavien naisten työkykyä, työllistymistä ja eläköitymistä selvitettiin laajassa väestöpohjaisessa aineistossa. Mukana oli yhteensä 3 835 Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 kuuluvaa naista. Seurantatutkimus kesti kaksi vuotta, naisten ollessa 46-48 -vuotiaita.

Naistentautien ja työterveyden asiantuntijoista koostuvan tutkimusryhmän tavoitteena oli selvittää sitä, vaikuttaako endometrioosi naisten työkykyyn vielä hedelmällisen iän loppupuolella. Aiheesta tehdyt aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet pääasiassa nuorempiin, hedelmällisessä iässä oleviin naisiin, ja niissä on huomattu työkyvyn heikentymistä endometrioosia sairastavilla.

Endometrioosi on krooninen gynekologinen sairaus, jota esiintyy noin joka kymmenennellä hedelmällisessä iässä olevalla naisella. Endometrioosin oireet voivat olla hyvin laajamittaisia, ja niihin kuuluu esimerkiksi kuukautiskipuja, alavatsakipuja, suolisto-oireita, lapsettomuutta ja väsymystä. Endometrioosin tiedetään heikentävän merkittävästi naisten elämänlaatua.

Vaikka endometrioosi heikensi naisten työkykyä vielä hedelmällisen iän loppupäässä, se ei kuitenkaan lisännyt työttömyyttä tai varhaista eläköitymistä. Riski työttömyyteen todettiin jopa vähäisemmäksi verrattuna heihin, joilla ei ollut endometrioosia.

”Endometrioosin hoidon tulisi olla kokonaisvaltaista ja myös endometrioosin pitkäaikaisvaikutukset naisten elämään tulisi huomioida. Asianmukainen ja kannustava informaatio on tärkeää. Myös tieto siitä, ettei endometrioosi aiheuta pitkällä aikavälillä työttömyyttä tai varhaisempaa eläköitymistä, voi olla huojentavaa endometrioosia sairastaville”, päätutkijana toiminut Henna Rossi pohtii.

Tutkimus tuo uutta ja merkittävää tietoa endometrioosin aiheuttamista pitkän aikavälin vaikutuksista naisten työkykyyn ja työllistymiseen väestötasolla. Tutkimus on osa Rossin väitöskirjaa, joka tarkastetaan Oulun yliopistossa syyskuussa.

Tutkimusta rahoitti muun muassa Suomen Akatemia.

Tutkimusjulkaisu: The association of endometriosis with work ability and work life participation in late forties and lifelong disability retirement up till age 52 -a Northern Finland Birth Cohort 1966 study. https://doi.org/10.1111/aogs.14210

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Henna Rossi, LL, synnytys- ja naistentautien ja gynekologisen kirurgian erikoislääkäri
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
henna.rossi@hotmail.com
puh: 0447565339
Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, viestintäasiantuntija, kaisu.koivumaki@oulu.fi, p. 050 4344261

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto / Rami Hanafi
Kuva: Oulun yliopisto / Rami Hanafi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Matalampi hemoglobiini onkin hyödyksi terveydelle? Suojaa mahdollisesti lihavuudelta ja metaboliselta oireyhtymältä14.7.2021 21:53:42 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston tuore tutkimus kumoaa luulon, jonka mukaan korkeat hemoglobiinitasot olisivat terveyden kannalta aina tavoiteltavia. Kahteen laajaan kohorttiaineistoon ja kokeellisiin töihin perustuva tutkimus osoitti matalampien hemoglobiiniarvojen mahdollisesti suojaavan sekä lihavuutta että metabolista oireyhtymää vastaan. Ilmiön taustalla on elimistön vaste, joka käynnistyy vähähappisissa olosuhteissa ja jota esimerkiksi kestävyysurheilijat hyödyntävät korkeanpaikanharjoittelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme