Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Ennakkotiedote: Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu 14.8.

Jaa

Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu syyskauden ensimmäiseen kokoukseen tiistaina 14.8. klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa ensi vuoden talousarvioehdotusta ja sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksulain esitysluonnoksesta annettavaa lausuntoa.

Sosiaali- ja terveystoimialan talousarvioehdotus vuodelle 2019

Lautakunta aloittaa sosiaali- ja terveystoimialan ensi vuoden talousarvioehdotuksen ja vuosien 2020 - 2021 taloussuunnitelman käsittelyn. 

Tulevat vuodet ovat sosiaali- ja terveystoimelle suurten muutosten aikaa. Vuoden 2020 lopulla otetaan käyttöön asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotti ja vuoden 2021 alussa vastuu kaupunkilaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä mahdollisesti siirtyy Uudenmaan maakunnalle. Lisäksi valmistaudutaan tarjoamaan helsinkiläisille nykyistä laajempia mahdollisuuksia valita, mistä he hankkivat tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut.

Jos eduskunta hyväksyy esitetyn valinnanvapauslain, Helsinki valmistautuu kokeilemaan ensi vuonna yhdessä 24 Uudenmaan kunnan, HUSin ja Etevan kanssa valinnanvapautta sote-keskuksiin ja suun terveydenhuoltoon. Lisäksi kokeiltaisiin palvelujen tarjoamista asiakassetelillä. Kokeilut olisi mahdollista toteuttaa STM:n Uudellemaalle osoittamalla rahoituksella.

Helsinki osallistuu aktiivisesti maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun. Samanaikaisesti uudistetaan määrätietoisesti omia palveluja kilpailukykyisiksi ja sellaisiksi, että helsinkiläiset haluavat niitä jatkossakin käyttää.

" Tämä edellyttää, että palveluja on hyvin saatavilla, ne ovat vaikuttavia ja että palvelupisteemme sijaitsevat asukkaiden kannalta keskeisillä paikoilla", toimialajohtaja Juha Jolkkonen toteaa.

Palvelujen saatavuutta, esimerkiksi terveysasemalle ja hammashoitoon pääsyä, parannetaan. Aukioloaikoja myös laajennetaan. 

Vuoden 2019 talousarvioesitys on tehty kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveystoimialalle antamaan raamiin. Sosiaali- ja terveystoimelle on budjetoitu 2,060 miljardia euroa, mikä on 34,3 miljoonaa euroa ja noin 1,7 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna.

"Arvioitu väestön ja ikääntyneiden määrän kasvu, tiedossa olevat palkankorotukset ja yleinen kustannustason nousu aiheuttavat menoihin kasvupaineen. Tuottavuutta on siis pystyttävä edelleen parantamaan, kuten olemme jo useana vuonna tehneetkin", Jolkkonen toteaa.

Tuottavuutta parannetaan muun muassa lisäämällä sähköisiä palveluja, jatkamalla palvelurakenteen keventämistä, tuottamalla palveluja entistä kustannustehokkaammin ja etsimällä ennakkoluulottomasti vaihtoehtoisia tapoja tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja. Myös palveluseteleiden käyttöä ollaan valmiita laajentamaan uusiin palveluihin.

Lisätietoa: toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi ja talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi

Lausunto sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksulain luonnoksesta

Lautakunta antaa kaupunginhallitukselle lausunnon sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksulakiluonnoksesta. Lausuntoesityksessä todetaan, että esitetyssä lakiluonnoksessa selkeytetään monin tavoin voimassa olevaa lainsäädäntöä. Esimerkiksi asiakkaalle tarjottava maksuhuojennus toimeentulotuen hakemisen sijasta on selkeä parannus nykytilaan.

Joitakin täsmennyksiä lopulliseen lakiin kuitenkin toivottaisiin.

Lisätietoa lausuntoehdotuksesta: lakimies Jonna Lindqvist, 09 310 46302, jonna.lindqvist@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen löytyy sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilta. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 23.4. kokous on julkinen18.4.2019 12:37:41 EESTTiedote

Kaikki halukkaat ovat tervetulleita seuraamaan lautakunnan kokousta tiistaina 23.4. klo 16.15 alkaen Kallion virastotaloon, Toinen linja 4 A. Kokousta voi seurata myös Helsinki-kanavalta. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa lääkäripalvelujen hankkimista terveysasemille palvelusetelillä sekä toiminnan ja talouden ennustetta. Lautakunnalle esitellään myös asiakkaille tarjottavia sähköisiä sosiaali- ja terveyspalveluja.

Asumisneuvonta on uudistunut – ota yhteyttä!17.4.2019 08:58:23 EESTTiedote

Helsingin asumisneuvonnan palvelut ovat uudistuneet. Asiakkaita palvelevat entistä paremmin ja joustavammin uusitut verkkosivut sekä myös chat-palvelu, johon voi tätä nykyä tunnistautua omilla henkilötiedoillaan ja näin ollen hoitaa myös henkilökohtaisia asioitaan. Asumisneuvonnan verkkosivujen uudistuksessa on luotu selkeitä palvelupolkuja, jotta asiakkaat löytävät mahdollisimman helposti tarvitsemansa tiedon ja tavoittavat neuvojat entistä paremmin. Chatissa voi hoitaa myös henkilökohtaisia asioita Asumisneuvonnan chatissä on nyt mahdollista tunnistautua tietoturvallisesti ja käsitellä siis myös henkilökohtaisia ja arkaluontoisia asioita. Chat-keskustelu alkaa aina anonyyminä, mutta tarvittaessa asiakaspalvelija voi pyytää asiakkaalta tunnistetietoja. Chatissa voi nyt saada myös somalinkielistä palvelua. Asumiskummitoiminnan hanketyöntekijä Seynab Omar Mohamed kertoo, että yhteydenottoja on tullut esimerkiksi asunnon hakuun liittyvissä asioissa. Asumiskummitoiminnan hankevastaava Maa

NeRo-neuvolarobotti vastaa kysymyksiin 24 h vuorokaudessa11.4.2019 09:01:12 EESTTiedote

Helsingin neuvolan chat-palvelu on uudistunut. Nyt asiakas voi kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä NeRo-neuvolarobotilta silloin, kun hänelle parhaiten sopii. NeRo-neuvolarobotti vastaa neuvolan asiakkaille vuorokauden ympäri. Helsingin neuvolan chat-palvelussa terveydenhoitaja on paikalla tuttuun tapaan arkisin klo 12–14. Asiakas voi halutessaan tänä aikana kertoa NeRolle, että toivoo keskustelua terveydenhoitajan kanssa. Chatissa voi keskustella terveydenhoitajan kanssa anonyymisti tai tarvittaessa terveydenhoitaja pyytää asiakasta tunnistautumaan. Näin chatissa voi hoitaa myös henkilökohtaisia asioita terveydenhoitajan ollessa paikalla. Neuvolan chatbot löytyy osoitteessa: www.hel.fi/neuvolachat Huomioithan, että NeRo ei osaa vielä vastata kaikkiin kysymyksiin, mutta esitetyt kysymykset auttavat NeRoa oppimaan koko ajan lisää. Omaan terveydenhoitajaan voi olla yhteydessä myös sähköisen asioinnin kautta www.hel.fi/asiointi Neuvolan yleinen puhelinpalvelu toimii arkisin klo 8–14 puh

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 9.4.9.4.2019 20:02:32 EESTTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan 9.4. kokouksen päätöstiedote on verkossa. Lautakunnan kokoukseen osallistuivat tänään nuorisoneuvoston edustajat Jim Koskinen ja Elo Umukoro. Lautakunnan seuraava kokous on julkinen Lautakunnan seuraava 23.4. kokous on julkinen. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan kokousta Kallion virastotaloon, Toinen linja 4 A, klo 16.15 alkaen. Kokousta voi myös seurata Helsinki kanavalta. Lautakunnan seuraavan kokouksen listalla on mielenkiintoisia asioita, muun muassa kiireettömien lääkäripalvelujen hankkiminen terveysasemille palvelusetelillä. Lautakunta jätti asian tämän päivän kokouksessa pöydälle. Lautakunnalle myös esitellään, millaisia sähköisiä sote-palveluja helsinkiläisille tarjotaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme