Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Ennakkotiedote: Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu 14.8.

Jaa

Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu syyskauden ensimmäiseen kokoukseen tiistaina 14.8. klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa ensi vuoden talousarvioehdotusta ja sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksulain esitysluonnoksesta annettavaa lausuntoa.

Sosiaali- ja terveystoimialan talousarvioehdotus vuodelle 2019

Lautakunta aloittaa sosiaali- ja terveystoimialan ensi vuoden talousarvioehdotuksen ja vuosien 2020 - 2021 taloussuunnitelman käsittelyn. 

Tulevat vuodet ovat sosiaali- ja terveystoimelle suurten muutosten aikaa. Vuoden 2020 lopulla otetaan käyttöön asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotti ja vuoden 2021 alussa vastuu kaupunkilaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä mahdollisesti siirtyy Uudenmaan maakunnalle. Lisäksi valmistaudutaan tarjoamaan helsinkiläisille nykyistä laajempia mahdollisuuksia valita, mistä he hankkivat tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut.

Jos eduskunta hyväksyy esitetyn valinnanvapauslain, Helsinki valmistautuu kokeilemaan ensi vuonna yhdessä 24 Uudenmaan kunnan, HUSin ja Etevan kanssa valinnanvapautta sote-keskuksiin ja suun terveydenhuoltoon. Lisäksi kokeiltaisiin palvelujen tarjoamista asiakassetelillä. Kokeilut olisi mahdollista toteuttaa STM:n Uudellemaalle osoittamalla rahoituksella.

Helsinki osallistuu aktiivisesti maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun. Samanaikaisesti uudistetaan määrätietoisesti omia palveluja kilpailukykyisiksi ja sellaisiksi, että helsinkiläiset haluavat niitä jatkossakin käyttää.

" Tämä edellyttää, että palveluja on hyvin saatavilla, ne ovat vaikuttavia ja että palvelupisteemme sijaitsevat asukkaiden kannalta keskeisillä paikoilla", toimialajohtaja Juha Jolkkonen toteaa.

Palvelujen saatavuutta, esimerkiksi terveysasemalle ja hammashoitoon pääsyä, parannetaan. Aukioloaikoja myös laajennetaan. 

Vuoden 2019 talousarvioesitys on tehty kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveystoimialalle antamaan raamiin. Sosiaali- ja terveystoimelle on budjetoitu 2,060 miljardia euroa, mikä on 34,3 miljoonaa euroa ja noin 1,7 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna.

"Arvioitu väestön ja ikääntyneiden määrän kasvu, tiedossa olevat palkankorotukset ja yleinen kustannustason nousu aiheuttavat menoihin kasvupaineen. Tuottavuutta on siis pystyttävä edelleen parantamaan, kuten olemme jo useana vuonna tehneetkin", Jolkkonen toteaa.

Tuottavuutta parannetaan muun muassa lisäämällä sähköisiä palveluja, jatkamalla palvelurakenteen keventämistä, tuottamalla palveluja entistä kustannustehokkaammin ja etsimällä ennakkoluulottomasti vaihtoehtoisia tapoja tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja. Myös palveluseteleiden käyttöä ollaan valmiita laajentamaan uusiin palveluihin.

Lisätietoa: toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi ja talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi

Lausunto sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksulain luonnoksesta

Lautakunta antaa kaupunginhallitukselle lausunnon sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksulakiluonnoksesta. Lausuntoesityksessä todetaan, että esitetyssä lakiluonnoksessa selkeytetään monin tavoin voimassa olevaa lainsäädäntöä. Esimerkiksi asiakkaalle tarjottava maksuhuojennus toimeentulotuen hakemisen sijasta on selkeä parannus nykytilaan.

Joitakin täsmennyksiä lopulliseen lakiin kuitenkin toivottaisiin.

Lisätietoa lausuntoehdotuksesta: lakimies Jonna Lindqvist, 09 310 46302, jonna.lindqvist@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen löytyy sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilta. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsinki jatkaa aktiivista kotihoidon kehittämistä9.7.2018 12:09Tiedote

Aluehallintovirasto (AVI) kehottaa Helsinkiä 5.7.2018 antamassaan, vuotta 2017 koskevassa valvontapäätöksessä kiinnittämään huomiota asiakasturvallisuuden varmistamiseen kotihoidossa riittävällä henkilöstömäärällä ja oman toiminnan valvonnalla. Nämä ovatkin tärkeitä ja keskeisiä edellytyksiä turvalliselle ja korkeatasoiselle kotihoidolle. Jatkamme tiivistä vuoropuhelua AVI:n kanssa. Olemme jo tehneet paljon näiden asioiden hyväksi viime vuodesta ja tulemme vielä tekemään lisää yhdessä asiakkaiden, omaisten ja henkilöstön kanssa. Ikääntyneiden turvallinen kotona asuminen on meidän kaikkien yhteinen tavoite. - Jatkamme pitkäjänteistä kotihoidon kehittämistyötä. Haluamme, että kotihoidon asiakkaat ja heidän läheisensä voivat luottaa siihen, että he saavat meiltä apua silloin, kun he tarvitsevat, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi kuvaa tilannetta. Mitä olemme jo tehneet Kotihoitoon on palkattu lisää työntekijöitä. Yhteensä tänä vuonna palkataan lisää 40 hoita

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 19.9.19.6.2018 22:19Tiedote

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 19.6. kokouksen päätötiedote on verkossa. Lautakunta hyväksyi tässä kokouksessa muun muassa kaupunginhallitukselle annettavan lausunnon huumeriippuvaisten turvallisista käyttötiloista. Lautakunta jätti pöydälle tiedoksi saamansa selvitystyön tulokset, jotka koskivat vaihtoehtoisien keinojen löytämistä leipäjonoille. Lautakunta jatkaa asian käsittelyä kesätauon jälkeen elokuussa. Lautakunnan syyskauden ensimmäinen kokous on tiistaina 14. elokuuta.

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut juhannuksena 201819.6.2018 14:11Tiedote

Terveysneuvontaa 24 h ­– puh. 09 310 10023 Terveysneuvonnasta saa tietoa Helsingin terveyspalveluista ja sairauksien hoito-ohjeita ympäri vuorokauden (24 h) tavallisen puhelun hinnalla. Henkeä uhkaavat tilanteet - soita 112 Vakavissa ja henkeä uhkaavissa sairaus- ja onnettomuustapauksissa saa apua ympäri vuorokauden numerosta 112. Terveysasemat Terveysasemat ovat auki torstaina 21.6. klo 8–16. Kalasataman ja Vuosaaren terveysasemilla ei ole torstaina 21.6. iltavastaanottoja klo 16–20. Terveysasemat ovat kiinni juhannuksena 22.–24.6. Päivystys - päivystysapu 116 117 palvelee 24 h Oman terveysaseman ollessa kiinni kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan päivystyksessä. Aikuiset (16 vuotta täyttäneet) Haartmanin päivystyssairaala, Haartmaninkatu 4, rakennus 12 ja Malmin päivystyssairaala, Talvelantie 6 J. Soita maksuttomaan päivystysapupalveluun p. 116 117 ennen päivystykseen hakeutumista. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden. Lapset Lasten ja nuorten sairaala, Lastenklinikka,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme