Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ennakointi on parasta varautumista toimintaympäristömme muutoksiin

Jaa
Kokonaisturvallisuuden yhteistyöryhmässä verkostoiduttiin ja kuultiin ajankohtaiset kuulumiset yhteiskunnan turvallisuusstrategian päivitystyöstä, kansallisten riskiarvioiden valmistelusta, kyberuhkista ja niihin varautumisesta sekä EU:n turvallisuuskysymyksistä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston johdolla kokoontunut kokonaisturvallisuuden yhteistoimintaryhmä keskusteli 29.3.2023 yhteiskuntamme varautumisesta, ennakoinnista, yhteistyöstä sekä muutoksista toimintaympäristössämme.

Tilaisuuden puheenjohtajana toiminut ylijohtaja Marko Pukkinen muistutti, että toimintaympäristömme on nyt vaikeasti ennakoitavissa.

”Sisäistä ja ulkoista turvallisuutta on nykyään vaikea erottaa toisistaan. Myös lähestyvä NATO-jäsenyytemme heijastuu turvallisuuteemme ja siihen, miten jatkossa varaudumme. Olemme ottaneet turvallisuusasioissa melkoisen loikan eteenpäin verrattuna parin vuoden takaiseen tilanteeseen.”

Suomessa panostetaan suunnitteluun ja harjoitteluun

Päivän aikana osallistujat saivat kattavan kuvan yhteiskunnan turvallisuusstrategian päivitystyöstä, kansallisten riskiarvioiden valmistelusta, kyberuhkista ja niihin varautumisesta sekä EU:n turvallisuuskysymyksistä.

Turvallisuusstrategia on tarkoitus päivittää ensi vuoden alkuun mennessä. Turvallisuuskomitean erikoisasiantuntija Mirva Ojala kertoi, että parhaillaan kerätään maakuntaliittojen ja kuntien esityksiä yhteistyössä Kuntaliiton kanssa. Päivitystyössä huomioidaan entistä tarkemmin myös henkinen kriisinkestävyys.

Ojala muistutti myös, että kriisitietoisuus on tällä hetkellä Suomessa vahvempaa kuin vuosikymmeniin. Varautumiseen, suunnitteluun ja harjoitteluun panostetaan. Myös kansainvälisen yhteistoiminnan merkitys on tunnistettu ja aluekehitys huomioidaan varautumisen näkökulmasta, kuntien keskeistä roolia unohtamatta.

Kyberturvallisuusasiantuntija Catharina Candolin OP Ryhmästä syvensi kuulijoiden ymmärrystä kybervaikuttamisesta ja siitä, miten sitä vastaan voidaan puolustautua.

Euroopan komission Suomen edustuston apulais- ja poliittisen raportoinnin päällikkö Maria Kokkonen kertoi muun muassa siitä, miten Suomeen varastoidaan EU:n yhteistä pelastus- ja lääkintämateriaalia. Hankkeen myötä Suomi nousee merkittäväksi toimijaksi Euroopan turvallisuuden lisäämisessä.

Kokonaisturvallisuus perustuu laajamittaiseen yhteistyöhön

Seminaaripäivän yhtenä tavoitteena oli yhteistyön lisääminen ja verkostoituminen.

”Kokonaisturvallisuudessa on kyse suomalaisesta varautumisen yhteistoimintamallista, jossa yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan yhdessä, viranomaisten, kuntien, järjestöjen ja elinkeinoelämän yhteistyönä. Tämäkin päivä on omalta osaltaan lisännyt yhteistoimintaa alueellamme.” korosti ylijohtaja Marko Pukkinen.

Kokonaisturvallisuuden yhteistoimintaryhmän tilaisuus järjestettiin yhtäaikaisesti Vaasassa, Tampereella ja Jyväskylässä sekä verkossa, seminaarityyppisesti ja se keräsi yhteen noin sata alueen keskeistä toimijaa.

Lisätietoja:
Ylijohtaja Marko Pukkinen, marko.pukkinen@avi.fi, puh. 0295 018 582
Johtaja Tarja Wiikinkoski, tarja.wiikinkoski@avi.fi, puh. 0295 018 800
Kehittämispäällikkö Harri Varhama, harri.varhama@avi.fi puh. 0295 018 558

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme