Ennätyksellinen Melon padon paalutustyömaa valmistui Nokialla – Suomen syvin porapaaluseinärakenne esitellään nyt myös pohjarakentamisen ammattilaisille

Kokemäenjoessa sijaitsevan Melon vesivoimalaitoksen padon tiivistäminen valmistui poikkeuksellisella menetelmällä. Injektoinnin sijaan erikoispohjarakentamisen toimija KFS Finland korjasi padon ylimääräisen suotamisen teräspaaluista poratulla seinärakenteella.
Lähes vuoden kestäneen urakan lopputuloksena syntyi paitsi Suomen syvin porapaaluseinärakenne myös ensimmäinen maapatoon toteutettu porapaaluseinä. Teräspaaluja porattiin 8 000 porapaalumetriä ja porapaaluseinän pinta-ala on 4 500 neliömetriä.
Haastetta toivat maapadon jyrkät kalliopinnat ja kallion syvä v-mäinen muoto.
– Paalujen pituuserot havainnollistavat jyrkkää kallionpintaa pisimpien paalujen ollessa 67-metrisiä, kun taas lyhimmillä oli mittaa vain seitsemän metriä. Vaikka osa paaluista oli huomattavan pitkiä, räätälöidyn kalustomme ja ammattitaitomme ansiosta porapaaluseinän rakentaminen sujui suunnitellusti ja aikataulussa, kohteen työpäällikkönä toiminut Jani Kinnunen KFS Finlandista kertoo.
Haasteet voitettiin innovatiivisilla ratkaisuilla
Ennen varsinaisen porapaalutuksen aloittamista urakoitsija KFS Finland ja suunnittelija Geobotnia kiinnittivät suunnittelussa erityistä huomiota padon maamassoihin.
– Kohde oli porausteknisesti haastava ja maapato on herkkä paineilmalle. Kehitimme oikeat ratkaisut herkkään ja vaativaan ympäristöön yhteistyössä porauskalustovalmistaja Minconin kanssa vahvistamalla kalustoa, avartimia ja maakenkiä sekä ottamalla käyttöön isompia vasaroita, Kinnunen kertaa.
Työmaalla koettiin myös pienoinen yllätys, kun poraus nosti ensimmäisen 18 metrin kohdalla runsaasti vettä maan pinnalle. Ratkaisu löytyi maahan tehtävistä vettä ohjaavista urista ja maapatoon lisättävistä suodatinkangaskerroksista.
Ainutlaatuinen paalutusprojekti esillä 19.1. Teräspaalupäivässä
Kunnostusurakka valmistui suunnitelmien mukaan, ja porapaalumenetelmä varmisti voimalaitoksen sähköntuotannon jatkumisen keskeytyksettä koko projektin ajan. Onnistuneesti toteutettu paalutustyö ei vaikuttanut myöskään veden laatuun eikä vedenpinnan korkeuteen.
Patosilta on suosittu kävely- ja pyöräilyreitti ja se pyritään avaamaan käyttöön kesällä 2023.
KFS Finlandin toimitusjohtaja Tommi Hakanen on ylpeä ainutlaatuisen projektin valmistumisesta. Hän esittelee vaativan pohjarakentamisen taidonnäytteen SSAB:n Teräspaalupäivässä 19.1.2023. Helsingissä järjestettävä tapahtuma kokoaa yhteen pohjarakentamisen ammattilaiset tänä vuonna 16:tta kertaa.
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Katso video KFS Finlandin paalutusurakasta, jossa Melon maapato tiivistettiin erityisen syvällä porapaaluseinärakenteella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirsi-Marjut DickmanViestintäpäällikköKreate Oy
Materiaalipyynnöt
Jani KinnunenTyöpäällikköKFS Finland Oy
Puh:040 723 1467jani.kinnunen@kfs.fiKuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kreate Group Oyj
Kreate mukaan Vantaan ratikan vaunuvarikon ratainfran toteuttamiseen5.5.2025 13:30:20 EEST | Tiedote
Kreaten, GRK:n ja suunnittelijaosapuolten ryhmittymä on solminut Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteen kanssa sopimuksen Vantaan ratikkaan kuuluvan Vaaralan varikon ratainfran suunnittelusta ja toteuttamisesta. Allianssimallinen sopimus jakautuu toukokuussa 2025 alkavaan kehitysvaiheeseen sekä tilaajan erillispäätöksellä käynnistettävään toteutusvaiheeseen. Hankkeen alustava tavoitekustannus on noin 18 miljoonaa euroa, joka jakautuu osapuolten kesken.
Kreate aloittaa rantaradan parantamisen välillä Inkoo–Karjaa25.4.2025 15:34:33 EEST | Tiedote
Kreate on allekirjoittanut Väyläviraston kanssa noin 5,5 miljoonan euron sopimuksen Inkoo–Karjaa stabiliteetin parantaminen -rataurakasta. Projekti on toinen toteutukseen edennyt urakka hallitusohjelmaan rantaradan parantamiseksi kohdennetusta 80 miljoonasta eurosta. Urakan erikoisuutena on se, että mittavin osa siitä rakennetaan viiden viikon rataliikennekatkon aikana kesällä 2025.
40 metrin syvyydestä Eiranrannan aurinkoon – Kreate urakoi Helenin uuden lämpöpumppulaitoshallin vaativat pohja- ja betonityöt22.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Kreate toimi pääurakoitsijana energiayhtiö Helenin Eiranrannan lämpöpumppulaitoksen maanalaisen laitoshallin pohja- ja betonitöiden urakassa Helsingissä. Hyvin sujunut yhteistyö sai jatkoa ja Kreate nousi 40 metriä ylöspäin toteuttamaan myös jätevesipumppaamon maanpäällisen rakennuksen perustustyöt ja rakentamisen. Valmistuttuaan voimalaitos tuottaa helsinkiläisille puhdistetun jäteveden hukkaenergiasta hiilineutraalia kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä.
Kreatelle Mähkönsillan urakka – uusi betoninen palkkisilta palauttaa kaivatun liikenneyhteyden Lieksanjoen yli15.4.2025 16:19:38 EEST | Tiedote
Kreate Oy on allekirjoittanut 5,4 miljoonan euron sopimuksen Lieksan kaupungin kanssa Lieksanjoen ylittävän sillan uusimisesta. Uuden Mähkönsillan rakentamisen lisäksi Kreate purkaa nykyisen sillan sekä saneeraa katurakenteet ja hulevesiviemäröinnin. Arkkitehdin osallistuminen sillan suunnitteluun takaa sen, että marraskuussa 2026 liikenteelle avataan näyttävä silta.
Kreate Sverige nousee aliurakoitsijan roolista pääurakoitsijaksi uuden noin 9 miljoonan euron urakan myötä11.4.2025 09:45:28 EEST | Tiedote
Kreate Sverige on allekirjoittanut merkittävän pääurakoitsijasopimuksen, kun se allekirjoitti 10.4.2025 Trafikverketin kanssa tähän mennessä arvoltaan suurimman urakkasopimuksensa. Sopimus koskee Tukholman ohitustie -hankkeeseen kuuluvan Lovön tunnelin sisustamisurakkaa ja on arvoltaan 98 miljoonaa kruunua eli noin 9 miljoonaa euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme