MIELI Suomen Mielenterveys ry

Ennätysmäärä tukea nuorten mielen hyvinvointiin

Jaa
Pitkittynyt kriisiaika on kuormittanut nuorten hyvinvointia niin, että voimme puhua jo mielenterveyskriisistä. Koronapandemia heikensi nuorten hyvinvointia, mutta pahoinvointi oli kasvussa jo ennen eristäytymisaikaa. Hälyttävässä tilanteessa MIELI ry ja Sekasin-chat ovat tehostaneet nuorten mielen hyvinvoinnin tukea Pidä huolta -kampanjassa kerättyjen varojen voimin.

MIELI ry on tehnyt pitkäjänteistä työtä nuorten mielenterveyden vahvistamiseksi ja tunne- ja kaveritaitojen kehittämiseksi kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja harrastuksissa. Viime vuonna tukea on vahvistettu entisestään. Kouluissa eri puolilla Suomea on vuoden 2022 aikana tavoitettu yläkoulujen ammattilaisten kautta 26 000 nuorta, mikä on yli tuplaten enemmän kuin edeltävänä vuonna, jolloin nuoria tavoitettiin noin 11 000. Yläkouluissa nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia on koulutettu 2330, mikä on lähes nelinkertainen määrä vuoteen 2021 verrattuna. 

- Mitä enemmän mielenterveystaitoja saadaan vietyä kouluihin, sitä paremmat valmiudet nuorilla on selvitä vastoinkäymisistä ja myös hakea tarvittaessa tukea kuormittavina hetkinä, kiteyttää varhaiskasvatus ja koulut -yksikön päällikkö Susanne Peltoniemi MIELI ry:stä.  

Niin ikään nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa on käyty vuoden 2022 aikana ennätysmäärä keskusteluja nuorten auttamiseksi. Chatissa nuoret saavat tukea elämän hankaliin tilanteisiin. 

Sekasin-chatissa käytiin vuonna 2022 yli 32 000 keskustelua, mikä on lähes 4000 keskustelua enemmän kuin edellisvuonna. Vuodesta toiseen yhteydenoton yleisin syy on paha olo. Itsetuhoiset keskustelut olivat nousussa syksyn aikana. Tavallisesti itsetuhoisuus on ollut yhteydenoton syynä keskimäärin 11 kertaa päivässä, mutta loppuvuodesta itsetuhoisia keskusteluja oli Sekasin-chatissa 14–15 joka päivä. 

- On tärkeää, että nuorille on tarjolla mahdollisuuksia keskustella matalalla kynnyksellä ja turvallisesti itsetuhoisista ajatuksista ja saada tukea avun ja ratkaisujen löytymiseen, painottaa Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana

Nuorten mielen hyvinvointia on vahvistettu vuoden 2022 aikana Pidä huolta -kampanjassa kerätyin lahjoitusvaroin. Niiden avulla on pystytty lisäämään Hyvän mielen koulu -koulutuksia, jotka tähtäävät hyvinvoinnin lisäämiseen ja mielenterveystaitojen vahvistamiseen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Lahjoituksen avulla on saatu lisättyä myös nuorille suunnatun Sekasin-chatin resursseja. 

Taustaa 

Pidä huolta -kampanja oli Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteinen hyväntekeväisyyshaaste syksyllä 2021. Haasteen avulla kerättiin yli miljoona euroa nuorten tukemiseen koronapandemian jälkeen yli 70 suomalaisartistin voimin. Artistit esittivät kampanjassa uudelleen toteutetun version Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta. Kampanjan mahdollistajina toimineet S-ryhmä ja LähiTapiola lahjoittivat kampanjan alkupääomaksi 500 000 euroa ja kannustivat suomalaisia laajasti mukaan hyväntekeväisyyshaasteeseen. Pidä huolta -hanke jatkuu vuoden 2023 loppuun. 

MIELI ry 

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. 

Sekasin Kollektiivi  

Sekasin Kollektiivi on monialainen auttajien verkosto, jonka yhteinen missio on, ettei yksikään nuori jää pahan olonsa kanssa yksin. Tuemme nuoria verkossa monimuotoisesti Sekasin-chatissa, ryhmächatissa ja Discord yhteisössä. Sekasin Kollektiivin koordinaatiosta vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-Lapsikylä. Sekasin Kollektiivi perustettiin tammikuussa 2021. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varhaiskasvatus- ja koulutyön päällikkö Susanne Peltoniemi, MIELI ry, p. 040 6764490 susanne.peltoniemi@mieli.fi


Toiminnanjohtaja Satu Raappana, Sekasin Kollektiivi, p. 040 8406681 satu.raappana@sekasin.fi


Viestinnän yhteyshenkilö: viestintäpäällikkö Kirsi Maunula MIELI ry, p. 041 543 8286, kirsi.maunula@mieli.fi

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Talous- ja työllisyystavoitteet eivät toteudu, ellei väestön toimintakykyyn satsata19.4.2023 10:41:08 EEST | Tiedote

Liikunnalla ja kulttuurilla on tutkitusti hyvinvointivaikutuksia, jotka vähentävät merkittävästi sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksista että mielenterveyden häiriöistä johtuvia sairauspoissaoloja. Seuraavaan hallitusohjelmaan on kirjattava konkreettiset toimet, joilla kaikenikäisten toimintakykyä voidaan vahvistaa, vaativat Suomen Olympiakomitea, Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry ja MIELI Suomen Mielenterveys ry.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme