Profima Finance Oy

Ennusteiden merkitys liiketoiminnalle - kassahallinta

Jaa

Ennusteiden tekeminen on ajankohtaista varsinkin vuoden vaihteessa. Josko ennustaminen olisikin läsnä jokapäiväisessä arjessa, kassa jaksaisi paremmin.

Keissi:

Jatkuvuus ja ennakoitavuus luovat varmuutta, ja hämärtyvät näkymät tuovat varmuuden tilalle epävarmuuden. Aloitimme loppuvuodesta 2019 yhteistyön pienen palveluita tuottavan yrityksen kanssa. Yrityksen haasteena oli todella isoksi kasvanut erääntynyt ostovelka ja epätietoisuus tulevasta. Kassa, jota oli vahvistettu pankin antamalla limiitillä, oli käytetty ja mentiin käytännössä kädestä suuhun. Kassanhallinta täytyisi laittaa kuntoon. Yrittäjän kannalta tilanne oli todella haastava, koska mitään varmuutta ei ollut siitä, riittääkö kassa seuraavien palkkojen maksuun.

Myyntiennuste

Työ aloitettiin laatimalla myyntiennuste. Selvitettiin, mitkä ovat jatkuvia palvelusopimuksia ja mitkä ovat keikkapohjaista laskutusta. Viikossa saatiin ensimmäinen versio myyntiennusteesta, josta ilmeni myyntiennuste jaettuna asiakasryhmiin ja tuoteryhmiin. Myyntiennuste kattoi tilikauden. Näin saatiin näkyvyyttä tulevaan ja ensimmäinen tieto sisään tulevasta kassavirrasta.

Samalla käytiin läpi laskutusprosessia ja huomattiin, että laskutus roikkui turhaan jäljessä. Joidenkin asiakkaiden osalta odotettiin, että laskutettavaa kertyisi isompi määrä. Toisissa tapauksissa isompia keikkoja ei laskutettu osissa, vaikka näin oli asiakkaan kanssa sovittu. Kaikki nämä vaikuttivat kassavirtaan negatiivisesti. Laskutusta ei kannata missään tilanteessa siirtää tulevaan, etenkin tilanteessa, jossa kassan pohja näkyy. Samalla tehostettiin erääntyneiden saatavien perintää. Tässä tapauksessa soittokierros erääntyneiden laskujen perään toi jo hyviä tuloksia.

Kassavirtaennuste parantaa kassanhallintaa

Päätettiin myös siirtyä viikoittaiseen kassavirtaennusteeseen. Aluksi tehtiin seuraavalle kahdelle viikolle ennuste, josta näkyi tulevat saatavat ja erääntyvät velat. Ylijäämä käytettiin suoraan erääntyneiden velkojen maksuun. Jokaiselle viikolle tehtiin tarkka maksusuunnitelma.

Erääntyneet ostovelat analysoitiin ja huomattiin, että verottajalle oli kertynyt paljon maksamattomia työnantajasuorituksia ja arvonlisäverovelkoja. Näistä tehtiin verottajan kanssa maksujärjestely. Tällä toimenpiteellä saatiin iso osa erääntyneestä velasta järjesteltyä eriin, joiden kanssa voitiin elää.

Mikä on tilanne tällä hetkellä?

Lähtötilanteessa erääntyneet ostovelat olivat kolme kertaa isommat kuin keskivertokuukauden laskutus. Yrityksessä tehtiin kovasti töitä myynnin eteen ja se alkoikin kantaa tulosta. Viikko viikolta erääntyneiden velkojen määrä laski ja kesäkuun päätteeksi yrityksellä ei ollut enää erääntyneitä ostovelkoja. Maksujärjestelystä verottajan kanssa on pidetty kiinni, eikä uutta velkaa ole syntynyt. Yritys on tällä hetkellä vakaalla pohjalla.

Asiakkaan suurin työ oli kasvattaa myyntiä ja parantaa laskutusnopeutta. Kun samalla pysyttiin tiukasta kassavirtaennusteessa ja yhdessä sovitussa maksusuunnitelmassa, niin kassa, kassanhallinta ja koko yrityksen maksuvalmius paranivat merkittävästi.

Tarinoita taloudesta kirjoittaja

Lars Hästö,
Profima Finance Oy:n partner

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Profima Finance Oy
Pohjoinen Makasiinikatu 6 A
00130 Helsinki

+358 400 228625http://www.profima.fi

Oletko koskaan kohdannut tilitoimiston, joka kysyy asiakkaalta millaisia taloudellisia tavoitteita halutaan saavuttaa, ensi vuonna tai viiden vuoden päästä? Meille nämä kysymykset ovat päivittäisiä. Emme ole ainoastaan kirjanpitotoimisto, vaan arjen talouden kumppani, joka luotsaa asiakkaansa menestykseen kirjanpito- ja talouspäällikköpalveluiden avulla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Profima Finance Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme