Ensihoitajien kohtaamiin uhka- ja väkivaltatilanteisiin on puututtava työpaikoilla ja yhteiskunnassa
Auttajaan kohdistuvaa väkivaltaa ei saa hyväksyä työn ominaispiirteenä työpaikoilla eikä yhteiskunnassa, vaan työntekijälle on oltava lainsäädännöllinen viranomaissuoja, SPAL huomauttaa.
– Väkivaltateosta on rangaistava vähintään samalla rangaistusasteikolla kuin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta jo tehdään. Yhteiskunnan on osoitettava, että auttajaan kohdistuva väkivalta ei ole sallittua missään tilanteessa, järjestön johtaja Kim Nikula painottaa.
Ensihoitajiin ja pelastaja-ensihoitajiin kohdistuva väkivalta ja sen uhka on toistuvasti mukana hälytystehtävillä ambulanssissa, yksityisasunnoissa ja kaduilla. Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston raportin mukaan vuonna 2022 ensihoitajat kokivat väkivaltaa useimmiten ambulanssissa (40 % tapauksista) ja yksityisasunnoissa (32 %).
SPAL ja muut alan järjestöt ovat vedonneet ensihoitopalveluissa työskentelevien terveydenhuollon ja pelastusalan ammattilaisten turvallisuuden parantamisen puolesta jo pitkään.
Työnantajan velvollisuus on huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä sekä ottaa huomioon työhön, työolosuhteisiin ja työympäristöön liittyvät seikat, kuten esimerkiksi väkivallan uhka työssä. Työntekijällä on velvollisuus puolestaan ilmoittaa työssä tapahtuneista vaaratilanteista työnantajalle.
– Kannustamme työntekijöitä raportoimaan jokaisesta kohtaamastaan uhka- ja väkivaltatilanteesta. Päättäjiltä ja lainsäätäjiltä odotamme pikaisia toimia lainsäädännön korjaamiseksi. Turvaton työympäristö heikentää alan veto- ja pitovoimaa, ja siihen meillä ei ole varaa nykytilanteessa, Nikula sanoo.
Huomattava osa uhkatilanteista jää edelleen raportoimatta
Vuonna 2022 pelastuslaitokset kirjasivat Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston järjestelmään 165 uhka- ja väkivaltatilanneilmoitusta. SPALin arvioiden mukaan uhka- ja väkivaltatilanteita kohdataan ensihoidossa ilmoitettua enemmän. Huomattava osa erityisesti uhkatilanteista jää raportoimatta
Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston raportin mukaan väkivallan tekijä on pääasiassa potilas. Myös omaiset ja ulkopuoliset voivat aiheuttaa ensihoitajalle väkivaltaa tai sen uhkaa. Kaikista väkivaltatilanteista eniten oli sanallista tai henkistä väkivaltaa (43 %) sekä lievää fyysistä väkivaltaa (39 %).
Ensihoitajat auttavat hädässä olevia ympäri vuorokauden, ja tilanteen pitäisi olla turvallinen sekä auttajalle että autettavalle. SPALin tiedossa on tapauksia, joissa ensihoitajiin kohdistunut väkivalta on aiheuttanut työkyvyttömyyttä ja pahimmillaan ajanut ammattilaisia pois alalta. Lainsäädäntöä tiukentamalla viestitään koko yhteiskunnalle siitä, ettei ensihoitajiin kohdistuvaa väkivaltaa hyväksytä missään muodossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kim NikulaJärjestön johtaja
Puh:040 716 1805kim.nikula@spal.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL on Suomen suurin pelastushenkilöstön ammattiliitto. Liitto ajaa ja valvoo pelastus-, ensihoito- ja hätäkeskusammattilaisten etuja ja oikeuksia sekä edistää heidän hyvinvointiaan työelämässä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry
Pelastustoiminnan resurssit ja toimintaedellytykset turvattava tulevassa hallitusohjelmassa10.5.2023 12:24:04 EEST | Tiedote
Sisäinen turvallisuus ja laadukas pelastustoiminta on varmistettava nykyistä pitkäjänteisemmällä rahoituksella ja yli hallituskauden ulottuvilla ohjelmilla, Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL vaatii julkilausumassaan.
Pelastusalan ammattilaisille maksettavien korvausten kokonaismäärä voi nousta miljooniin euroihin Pohjois-Savossa15.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Työtuomioistuin on antanut välituomion kahden Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin jäsenen varallaolokanteesta Pohjois-Savon pelastuslaitoksen alueelta. Työtuomioistuin vahvisti välituomiossaan pelastusalan ammattilaisten vuosina 2013–2020 tekemän yksikönjohtajan varallaolon kokonaisuudessaan työajaksi.
Sisäistä turvallisuutta ja pelastustoimintaa on pidettävä yllä riittävällä ja pysyvällä rahoituksella16.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Pelastusalan henkilöstöjärjestö Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL vaatii päättäjiltä ripeitä toimia pelastustoiminnan ja sisäisen turvallisuuden varmistamiseksi.
Oulun kaupunki maksaa palomiehille varallaolosta miljoonakorvaukset12.1.2023 10:26:13 EET | Tiedote
Työtuomioistuin vahvisti joulukuussa sovinnon 17:ää Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin jäsentä koskevassa varallaoloasiassa. Työtuomioistuimen aikaisemmin antaman välituomion mukaan pelastusalan ammattilaisten vuosina 2012–2015 tekemä yksikönjohtajan varallaolo oli kokonaan työaikaa.
Satakunnassa mittavat korvaukset ensihoitajille virheellisestä työaikamuodosta1.12.2022 10:10:06 EET | Tiedote
SPALin jäsenyhdistyksen Satakunnan ensihoitajat ry:n aloitteesta käydyissä paikallisneuvotteluissa on saatu ratkaisu. Yhdistys vaati Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymää muuttamaan työaikamuodon jaksotyöstä yleistyöajaksi ja korvaamaan takautuvasti virheellisen työaikamuodon perusteella kertyneitä ylityösaatavia. Korvausten yhteismäärä on 1,6 miljoonaa euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme