Stara

Ensilumikisa ratkesi jouluaattona, kun Staran aura-autot lähtivät töihin

Jaa

Staran perinteinen ensilumikisa ratkesi perjantaina 24.12., kun lumitöitä tehtiin koko Helsingissä auraamalla pääkadut ja tärkeimmät kävelyn ja pyöräilyn reitit. Kilpailun sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun vähintään kolme Staran kuudesta hoitopiiristä ryhtyy lumitöihin. Aura-autoja tarvitaan yleensä silloin, kun lunta kertyy maahan viitisen senttiä.

Kisa keräsi tällä kertaa 1 721 arvausta ensilumen tulosta. Voittaja arvottiin oikein veikanneiden kesken. Arvonnassa onni suosi Anne Tammiaista Kontulasta. Hän saa palkinnoksi suksipaketin. Voittajaan ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Ensilumi satoi tänä talvena varsin myöhään. Staran vuoteen 1978 ulottuvien tilastojen mukaan ensilumi on tullut Helsinkiin keskimäärin loka–marraskuun vaihteessa. Aina lunta ei kuitenkaan saada aurattavaksi asti koko talvena.

Staran yksikönjohtaja Ville Alatyppö luonnehtii mennyttä alkutalvea kaupungin hoidon kannalta melko helpoksi. Kovat pakkaset tulivat nopeasti, eivätkä väylien pinnat päässeet vuoroin jäätymään ja sulamaan. Suolan sekä sepelin käyttömäärät olivat ennätyksellisen pienet tavanomaisiin alkutalviin verrattuna. Lisäksi nopeasti edennyt routa helpotti puistokäytävien kunnossapitoa.

Stara hoitaa lumityöt noin 70 prosenttisesti Helsingin katualasta. Yksityiset urakoitsijat vastaavat lopusta. Haastavat lumityöt kantakaupungin kapeilla ja täyteen pysäköidyillä kaduilla ovat Staran vastuulla.

Kovien lumisateiden aikaan työt priorisoidaan niin, että asuntokatujen vuoro tulee pääkatujen ja joukkoliikennekatujen jälkeen. Yhä uuden lumen sataessa syrjäisempien asuntokatujen auraus väistämättä viivästyy.

– Staralle on tärkeää huolehtia turvallisista olosuhteista kaikille liikkumisen muodoille, mutta työjärjestyksessä korostuu pääkatujen ja joukkoliikenteen sujuminen sekä jalankulun turvallisuus, Alatyppö sanoo.

Palautetta talvihoidosta voi antaa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalveluun (puh. 09 310 22 111) tai kaupungin palautejärjestelmään. Palaute ohjautuu myös Staralle.

Lisätiedot lumitöihin varautumisesta:
yksikönjohtaja Ville Alatyppö
sähköposti: ville.alatyppo@hel.fi
puh. 040 334 5430

Kuvituskuva: Niklas Sjöblom

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Stara
Stara
Ilmalankuja 2 L, PL 1660
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 17000http://www.hel.fi/stara

Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos – rakentamisen, ympäristönhoidon ja logistiikan moniosaaja. Se huolehtii Helsingin siisteydestä, toimivuudesta ja vehreydestä. Staran hoidossa on noin 70 % Helsingin kaduista ja puistoista. Liikelaitoksessa on lähes 1 500 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. www.hel.fi/stara

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stara

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme