Kojamo Oyj

Ensimmäiseen SunZeb-kortteliin suunnitellaan energiatehokkaita kaupunkikoteja

Jaa

Helsingin Kalasatamaan rakentuvan monimuotoisen asumisen SunZeb-korttelin suunnittelu etenee. Kortteliin rakennetaan asuntoja, joissa asumisen laatu ja energiatehokkuus viedään tulevaisuuden vaatimusten tasolle. SunZeb-kortteli on pilottina EU:n MySMARTLife-projektissa, jossa testataan tulevaisuuden älykkäitä kaupunkiratkaisuja Helsingissä.

Urbaaniin kaupunkiympäristöön soveltuva konsepti hyödyntää auringon energian mahdollisimman tehokkaasti. Se perustuu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Helenin kehittämään innovatiiviseen SunZeb-malliin, jossa rakennukset toimivat uusiutuvan energian lähteinä. Nykyisessä rakentamistavassa ongelmaksi koettu auringosta rakennuksille aiheutuva ylilämpökuorma käännetään mahdollisuudeksi.

Korttelin suunnittelun edetessä konseptia on testattu mallintamalla ratkaisuvaihtoehtojen vaikutuksia energian tarpeeseen, olosuhteisiin ja kustannuksiin. Tarkastelussa on huomioitu useita muuttujia muun muassa asumisviihtyvyyden, energiatehokkuuden ja elinkaariajattelun kannalta.

Verstas-työmenetelmä suunnittelun apuna

Hankkeen toimijat Asuntosäätiö, Fira, Kojamo ja Helen ryhtyivät ennakkoluulottomasti suunnittelemaan maailman ensimmäistä SunZeb-korttelia. Suunnitelmia on työstetty hyödyntäen Fira:n Verstas-konseptia, jossa tilaaja, tilan käyttäjät, suunnittelijat ja toteuttajat kokoontuvat yhdistämään osaamisensa ja suunnittelemaan tulevaa hanketta.

– Fira:n Verstas-työmenetelmä on ollut juuri oikea tapa suunnitella uutta energiatehokasta rakennusta, jota SunZeb-konsepti edustaa. Suunnittelun aikana työpajoissa on voitu keskustella saman tien esille nousevista haasteista monesta näkökulmasta. Olen ilolla seurannut suunnitteluryhmän saumatonta yhteistyötä konseptin periaatteiden muuttamisessa käytännön suunnitteluvalinnoiksi. Asukkaille tärkeät tekijät kuten laadukkaat ja valoisat sisäolosuhteet toteutuvat energiatehokkuudesta tinkimättä, kertoo tutkimustiimin päällikkö Jari Shemeikka VTT:ltä.

Aurinkoisissa ja moderneissa kodeissa miellyttävät sisäolosuhteet

Arkkitehtuuriltaan korttelin ratkaisut ovat moderneja ja valoisia. SunZeb-konsepti mahdollistaa suuret ikkunapinnat ja miellyttävät sisäolosuhteet kaikkina vuodenaikoina. Kesällä auringon energia ja muut hukkaenergiat kerätään talteen ja ylilämpö hyödynnetään kaukojäähdytysjärjestelmän avulla Helsingin kaukolämpöverkossa. Talviaikaan matalalta tuleva auringon säteily lämmittää tiloja ja tuo runsaasti luonnonvaloa asuntoihin myös vuoden harmaimpina päivinä.

– Korttelin sijainti on poikkeuksellisen hieno, ollaan lähellä keskustaa ja meren äärellä. Sompasaaresta muodostuu tiivis ja urbaani alue, joka on hieno kontrasti meren avoimuudelle. Varsinkin torniosasta avautuu kiinnostavia kaupunkinäkymiä kantakaupungin ja Kalasataman suuntaan ja toisaalta idässä näkyvät metsäiset Mustikkamaa ja Korkeasaari, Arkkitehtitoimisto Konkret Oy:n arkkitehti Jaakob Solla sanoo.

Rakentaminen alkaa loppuvuodesta 2018

Rakennuttajat Asuntosäätiö, Fira ja Kojamo-konserni rakentavat jokainen oman kiinteistönsä samaan korttelikokonaisuuteen. Korttelin rakentaminen käynnistyy 2018 ja ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan Asuntosäätiön Hitas-kohde ja Kojamon Lumo-vuokrakoteja. Toisessa vaiheessa kortteli täydentyy Firan ja Asuntosäätiön kohteilla.

– SunZep-konsepti sopii erinomaisesti Asuntosäätiön toimintamalliin. Haemme moderneja asumisen ratkaisuja vuokra-, asumisoikeus- ja omistusasumiseen ja tulevaisuuden älykkäät energiaratkaisut ovat juuri sellaisia. Ensimmäisen vaiheen Hitas-tuotannon jälkeen toteutamme kortteliin Helsingissä erittäin kysyttyjä asumisoikeusasuntoja, kertoo Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen.

– SunZeb-korttelikokonaisuus on ollut meille hankkeen alusta asti tärkeä osa ympäristöystävällisen kaupunkiasumisen kokonaisuutta. Rakentuvat Lumo-kodit tarjoavat valmistuessaan täysin uudenlaista asumisen laatua, joka on meille strategian mukaista paremman kaupunkiasumisen luomista, Kojamon kiinteistökehitysjohtaja Kim Jolkkonen sanoo.

Kalasatamassa testataan tulevaisuuden älykkäitä energiaratkaisuja. Uusinta energia-, informaatio- ja viestintäteknologiaa yhdistämällä syntyy kestävän kehityksen mukainen, vähäpäästöinen energiajärjestelmä palveluineen. Vuoteen 2040 mennessä alueella on 25 000 asukasta ja 10 000 työpaikkaa.

 MySMARTLife hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta rahoitussopimuksen No 731297 mukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kojamo Oyj
Kojamo Oyj
Mannerheimintie 168a
00300 Helsinki

020 508 5000https://kojamo.fi

Kojamo on vuokra-asumisen ja asuntosijoittamisen edelläkävijä, joka on uudistunut voimakkaasti viime vuosina. Uudistumisen avulla Kojamo voi luoda aidosti parempaa kaupunkiasumista nopeasti muuttuvassa maailmassa. Kojamo muuttaa suomalaista yhteiskuntaa yhdessä asiakkaiden, yritysten, kaupunkien ja muiden toimijoiden kanssa. Lumo ja VVO ovat osa Kojamo-konsernia. Lumo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kojamo Oyj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme