Lapinjärven kunta

Ensimmäiset ikääntyneille suunnatut Lapinjärvitalot rakennetaan tänä vuonna

Jaa

Ikääntyneiden itsenäiseen asumiseen tarkoitettujen Lapinjärvitalojen kehittely on hyvässä vauhdissa. Uutta verkostomaista kuntaorganisaatiomallia tukien, vanhusten itsenäiseen asumiseen suunnattu Lapinjärvitalo-hanke suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kunnan ja monien eri toimijoiden yhteistyönä.

Lapinjärvitalon pohjaratkaisuehdotus Ida Fraserin diplomityöstä.
Lapinjärvitalon pohjaratkaisuehdotus Ida Fraserin diplomityöstä.

Ensimmäiset pientalot tulossa tänä vuonna

Ikääntyneiden itsenäiseen asumiseen tarkoitettujen Lapinjärvitalojen kehittely on hyvässä vauhdissa.

- Jokaisella ihmisellä on oltava oikeus asua omassa omakotitalossaan elämänsä loppuun asti, sanoo Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka.

Lapinjärven kunta aloitti vuonna 2016 ikääntyneiden itsenäiseen asumiseen tarkoitetun pientalotyypin kehittelyn. Lapinjärvitalojen kehittäminen jatkuu nyt toteutuksen suunnittelulla ja tavoitteena on rakentaa ensimmäiset Lapinjärvitalot Lapinjärven Kirkonkylälle vuoden 2018 aikana. Ensimmäiset talot rakennuttava kunta tulee valmistumisen jälkeen tarjoamaan nämä neljä taloa vuokralle. Myöhemmässä vaiheessa Lapinjärvitalon voi myös ostaa valmistalona omaan käyttöön.

- Vanhuspalveluista puretaan voimakkaasti laitosasumista ja ihmisiä hoidetaan koko ajan enemmän kotona. Tarvitaan uudenlaista asumista, sanoo Tiina Heikka.

Suurimpana haasteena Lapinjärvitalojen kehittämisessä on se, että saadaan luotua turvallinen konsepti, joka tukee aktiivista ja sosiaalista elämää.

- Ajatus on, että talo muuntautuu asukkaan tarpeiden mukaisesti, elää ihmisen mukana, sanoo aluearkkitehti Johanna Hyrkäs.

Pientalot ovat uudenlainen lähestymistapa ja asumisratkaisu ikääntyneille. Hanke on koettu valtakunnallisesti merkittäväksi ja kiinnostavaksi. Lapinjärvitaloja kehitetään yhdessä Aalto-yliopiston ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn kanssa.

Ensimmäiset talot sijoittuvat alueelle, jota kehitetään Sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella muistiystävälliseksi taajamaksi.

Lapinjärvitalo-hankkeen edistyminen – diplomitöiden esittelytilaisuus yleisölle

Yleisölle avoimessa Lapinjärvitalo-diplomitöiden esittelytilaisuudessa käytiin hyvää keskustelua hankkeeseen liittyen. Ihmislähtöisenä kuntana Lapinjärven kuntalaisten ja eri tahojen mielipidettä on kuunneltu ja kuunnellaan Lapinjärvitalo-hankkeen eri vaiheissa.

Diplomitöiden esittelytilaisuudessa kuultiin Lapinjärvitalo-hankkeen taustaa kunnan edustajilta, sekä yhden yhteistyökumppanin, Aalto-yliopiston, näkökulma hankkeeseen. Arkkitehdit Liina Lindberg ja Ida Fraser esittelivät diplomityönsä, jotka sisältävät heidän suunnitelmansa Lapinjärvitalosta.

Suunnittelutyö jatkuu nyt kahden diplomityön pohjalta. Todennäköisesti lopullinen talosuunnitelma yhdistelee kahden eri diplomityön parhaat ominaisuudet. Parhaillaan kunta etsii Lapinjärvitalo –hankkeelle lisää yhteistyökumppaneita ja talojen rakennuttajia. Tähän saakka hankkeen pääyhteistyökumppanit ovat olleet Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, ja Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksen Puurakentamisen osasto, joiden tukema ensimmäinen vaihe tuotti vuoden 2017 lopussa valmistuneet diplomityöt.

Lapinjärven kunta on asettanut tavoitteekseen olla Suomen ensimmäinen ihmislähtöinen kunta. Vuonna 2016 hyväksyttyyn uuteen ihmislähtöiseen kuntastrategiaan kuuluu kiinteästi vanhustyön kehittäminen. Kunta ottaa ihmiset, yhdistykset ja yritykset mukaan keskusteluun ja suunnitteluun eri toimialueilla. Uutta verkostomaista kuntaorganisaatiomallia tukien, vanhusten itsenäiseen asumiseen suunnattu Lapinjärvitalo-hanke suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kunnan ja monien eri toimijoiden yhteistyönä.


Kertomuksia ihmislähtöisen Lapinjärven kehittämisestä: www.ihkulapinjarvi.blogspot.fi

Kunnan kotisivut: www.lapinjarvi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lapinjärvitalon pohjaratkaisuehdotus Ida Fraserin diplomityöstä.
Lapinjärvitalon pohjaratkaisuehdotus Ida Fraserin diplomityöstä.
Lataa
Lapinjärven kunnan strategia.
Lapinjärven kunnan strategia.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapinjärven kunta

INBJUDAN: Lappträsk <3 influensers! Kom med den 19.6 och bekanta dig med kommunen, närproducerad mat och smaka på en meny gjord av en stjärnkock!31.5.2018 12:00Kutsu

Det ryktas att alla Finlands kommuner håller på att dö - men ryktet har fel! Lappträsk är en pionjär i många avseenden, och inte minst i att utveckla en människonära kommun. Kommuninvånarnas trivsel och välmående är viktig för oss. Likaså är det viktigt för oss att stöda de lokala entreprenörerna. Utan ett fungerande näringsliv har inte kommunen en framtid.

KUTSU: Lapinjärvi <3 vaikuttajat! Tule mukaan 19.6. tutustumaan kuntaan, lähiruokaan ja maistelemaan huippukokin tekemää menua!31.5.2018 12:00Kutsu

Luulitko, että kaikki Suomen kunnat tekevät kuolemaa? Olit väärässä! Lapinjärven kunta on Suomessa pioneeri ihmislähtöisen kunnan kehittämisessä. Meille asukkaiden viihtyvyys ja hyvinvointi on tärkeää. Meille on niin ikään tärkeää tukea yrittäjiä heidän tavoitteissaan, sillä ilman toimivaa elinkeinoelämää ei kunnallakaan ole tulevaisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme