Epäasiallinen kohtelu työpaikalla toi yhdistyksen toiminnanjohtajalle sakkoja
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi yhdistyksen toiminnanjohtajan työturvallisuusrikoksesta 25 päiväsakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 19.5.2023.
Tapauksessa oli kyse Helsingissä toimivasta yhdistyksestä, jossa muutaman työntekijän työyhteisössä oli koettu epäasiallista kohtelua ja vuorovaikutukseen liittyviä ongelmia. Työskentely siellä oli koettu kuormittavana. Työntekijä oli kokenut toistuvasti tulleensa työpaikalla epäasiallisesti kohdelluksi toiminnanjohtajan taholta. Kyse oli ollut muun muassa vähättelystä, syyttelystä ja huutamisesta, työnteon epäasiallisesta arvostelusta ja työnteon vaikeuttamisesta.
Asiassa oli käräjäoikeudessa kysymys siitä, oliko työnantajan edustaja työturvallisuuslain edellyttämällä tavalla selvittänyt ja arvioinut työn vaaroja ja haittoja jo ennakolta. Lisäksi oli kysymys siitä, oliko työntekijää kuormitettu työssään tai kohdeltu epäasiallisesti, ja mikäli näin oli ollut, oliko työnantajan edustaja laiminlyönyt asiassa toimintavelvoitteensa ryhtyä toimenpiteisiin.
Käräjäoikeus katsoi, että toiminnanjohtaja eli työnantajan edustaja ei ollut esittänyt sellaista selvitystä, jonka perusteella olisi voitu todeta vaarojen arviointi toteutetuksi. Käräjäoikeus totesi, että vaarojen ja haittojen arvioinnin ei tarvitse olla määrämuotoinen tai kirjallisessa muodossa esitettävissä, mutta kuitenkin jollakin tavoin todennettavissa. Työnantajan edustajan ei ollut katsottu täyttäneen kyseistä velvollisuuttaan eikä myöskään delegoineensa sitä kenenkään toisen tehtäväksi. Asiassa oli laiminlyöty riittävän järjestelmällisesti selvittää ja tunnistaa sekä arvioida työn haitta- ja vaaratekijöitä.
Käräjäoikeus katsoi myös, että työpaikalla oli ilmennyt työilmapiiriongelmia ja vuorovaikutukseen liittyviä ongelmia. Asiassa esille tulleen perusteella käräjäoikeus katsoi työnantajan edustajan kohdelleen työntekijää epäasiallisesti, muun muassa kohdistamalla väheksyviä ja pilkkaavia puheita työntekijään, huutamalla työntekijälle, sekä arvostelemalla ja vaikeuttamalla tämän työntekoa.
Työnantajan edustajalla oli ollut jo asemansa vuoksikin velvollisuus pidättäytyä toimimasta kyseisellä tavalla työntekijää kohtaan ja hänen oli tullut ymmärtää menettelynsä merkitys. Työnantajan edustajalla oli siten ollut koko ajan tieto epäkohdista, joita hänen menettelynsä oli itsessään aiheuttanut. Hänen olisi tullut ryhtyä toimenpiteisiin tämän epäkohdan poistamiseksi.
Käräjäoikeus katsoi työantajan edustajan tahallaan rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä. Työnantajan edustajan ei kuitenkaan katsottu olleen tietoinen mahdollisesta työssä kuormittumisesta. Käräjäoikeus toi esille, että työturvallisuusrikoksessa rangaistavuus perustuu työturvallisuusmääräysten rikkomiseen tai työturvallisuusmääräysten vastaisen tilan aiheuttamiseen, eikä asiassa edellytetä työntekijän työturvallisuuden tosiasiallista vaarantamista.
”Työssä esiintyvä häirintä ja epäasiallinen kohtelu ovat hyvin merkittäviä haitta- ja vaaratekijöitä, jotka voivat tosiasiassa aiheuttaa työntekijöille terveyshaittoja. Työnantajan tulee jatkuvasti tarkkailla työympäristöä ja työyhteisön tilaa, myös työyhteisön sosiaalista toimivuutta, jotta myös työssä kuormittumista sekä häirintää ja epäasiallista kohtelua voitaisiin havaita riittävän ajoissa. Yleisen tarkkailun lisäksi työnantajalla ja työnantajan edustajilla on velvollisuus ryhtyä toimiin tietoon tulevissa yksittäistapauksissa”, toteaa työsuojelulakimies Tiia Harainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Helsingin käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 21/6470. Tuomio ei ole lainvoimainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Tiia Harainen
p. 0295 016 553, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautus hammashoitojonoista4.7.2025 11:49:27 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella on puutteita kiireettömän suun terveydenhuollon hoitoon pääsyssä. Hoitoon pääsy ei toteudu lain vaatimusten edellyttämällä tavalla hyvinvointialueen omavalvonnallisista toimenpiteistä huolimatta. Lähes 7700 tamperelaista odotti hammaslääkärin vastaanotolle pääsyä yli kuusi kuukautta helmikuussa 2025.
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme