Epäasiallinen kohtelu työpaikalla toi yhdistyksen toiminnanjohtajalle sakkoja
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi yhdistyksen toiminnanjohtajan työturvallisuusrikoksesta 25 päiväsakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 19.5.2023.
Tapauksessa oli kyse Helsingissä toimivasta yhdistyksestä, jossa muutaman työntekijän työyhteisössä oli koettu epäasiallista kohtelua ja vuorovaikutukseen liittyviä ongelmia. Työskentely siellä oli koettu kuormittavana. Työntekijä oli kokenut toistuvasti tulleensa työpaikalla epäasiallisesti kohdelluksi toiminnanjohtajan taholta. Kyse oli ollut muun muassa vähättelystä, syyttelystä ja huutamisesta, työnteon epäasiallisesta arvostelusta ja työnteon vaikeuttamisesta.
Asiassa oli käräjäoikeudessa kysymys siitä, oliko työnantajan edustaja työturvallisuuslain edellyttämällä tavalla selvittänyt ja arvioinut työn vaaroja ja haittoja jo ennakolta. Lisäksi oli kysymys siitä, oliko työntekijää kuormitettu työssään tai kohdeltu epäasiallisesti, ja mikäli näin oli ollut, oliko työnantajan edustaja laiminlyönyt asiassa toimintavelvoitteensa ryhtyä toimenpiteisiin.
Käräjäoikeus katsoi, että toiminnanjohtaja eli työnantajan edustaja ei ollut esittänyt sellaista selvitystä, jonka perusteella olisi voitu todeta vaarojen arviointi toteutetuksi. Käräjäoikeus totesi, että vaarojen ja haittojen arvioinnin ei tarvitse olla määrämuotoinen tai kirjallisessa muodossa esitettävissä, mutta kuitenkin jollakin tavoin todennettavissa. Työnantajan edustajan ei ollut katsottu täyttäneen kyseistä velvollisuuttaan eikä myöskään delegoineensa sitä kenenkään toisen tehtäväksi. Asiassa oli laiminlyöty riittävän järjestelmällisesti selvittää ja tunnistaa sekä arvioida työn haitta- ja vaaratekijöitä.
Käräjäoikeus katsoi myös, että työpaikalla oli ilmennyt työilmapiiriongelmia ja vuorovaikutukseen liittyviä ongelmia. Asiassa esille tulleen perusteella käräjäoikeus katsoi työnantajan edustajan kohdelleen työntekijää epäasiallisesti, muun muassa kohdistamalla väheksyviä ja pilkkaavia puheita työntekijään, huutamalla työntekijälle, sekä arvostelemalla ja vaikeuttamalla tämän työntekoa.
Työnantajan edustajalla oli ollut jo asemansa vuoksikin velvollisuus pidättäytyä toimimasta kyseisellä tavalla työntekijää kohtaan ja hänen oli tullut ymmärtää menettelynsä merkitys. Työnantajan edustajalla oli siten ollut koko ajan tieto epäkohdista, joita hänen menettelynsä oli itsessään aiheuttanut. Hänen olisi tullut ryhtyä toimenpiteisiin tämän epäkohdan poistamiseksi.
Käräjäoikeus katsoi työantajan edustajan tahallaan rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä. Työnantajan edustajan ei kuitenkaan katsottu olleen tietoinen mahdollisesta työssä kuormittumisesta. Käräjäoikeus toi esille, että työturvallisuusrikoksessa rangaistavuus perustuu työturvallisuusmääräysten rikkomiseen tai työturvallisuusmääräysten vastaisen tilan aiheuttamiseen, eikä asiassa edellytetä työntekijän työturvallisuuden tosiasiallista vaarantamista.
”Työssä esiintyvä häirintä ja epäasiallinen kohtelu ovat hyvin merkittäviä haitta- ja vaaratekijöitä, jotka voivat tosiasiassa aiheuttaa työntekijöille terveyshaittoja. Työnantajan tulee jatkuvasti tarkkailla työympäristöä ja työyhteisön tilaa, myös työyhteisön sosiaalista toimivuutta, jotta myös työssä kuormittumista sekä häirintää ja epäasiallista kohtelua voitaisiin havaita riittävän ajoissa. Yleisen tarkkailun lisäksi työnantajalla ja työnantajan edustajilla on velvollisuus ryhtyä toimiin tietoon tulevissa yksittäistapauksissa”, toteaa työsuojelulakimies Tiia Harainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Helsingin käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 21/6470. Tuomio ei ole lainvoimainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Tiia Harainen
p. 0295 016 553, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Hieronta-alan yrittäjälle ehdollista vankeutta törkeästä kiskonnasta sekä useista muista rikoksista31.5.2023 10:07:23 EEST | Tiedote
Hieronta-alalla toimivan yrityksen toimitusjohtaja tuomittiin yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen useista rikoksista. Toimitusjohtaja tuomittiin muun muassa viidestä törkeästä kiskonnasta, yhdestä kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, kolmesta työsyrjinnästä, luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä sekä kahdesta nuorten työntekijöiden suojelusäännösten rikkomisesta. Käräjäoikeus hylkäsi muun muassa ihmiskauppaa ja kahta kiskonnantapaista työsyrjintää koskevat syytteet. Helsingin käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa 30.5.2023.
Yhdenvertaisuuslain muutokset voimaan 1.6.2023 – mikä muuttuu työelämän osalta?31.5.2023 07:05:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2015 voimaan tulleen yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää. Lain 1.6.2023 voimaan astuva osittaisuudistus selkeyttää työnantajan velvollisuuksia yhdenvertaisuuden edistämisen ja yhdenvertaisuussuunnittelun osalta.
Työsuojeluviranomaiset valvovat uudistetun työturvallisuuslain noudattamista31.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Työturvallisuuslain muutos astuu voimaan 1.6.2023. Lakimuutoksen tarkoitus on vahvistaa työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä sekä vähentää työkyvyttömyyttä ja ennenaikaista työelämästä poistumista.
Työtapaturmasta ylikulkuritilällä päiväsakkoja ja yhteisösakkoa30.5.2023 14:00:32 EEST | Tiedote
Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi 26.5.2023 puutavaran sahauksen ja muun jatkojalostamisen alalla toimivan yrityksen Keitele Timber Oy:n työturvallisuusrikoksesta 15 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta yrityksen tuotantopäällikön sekä tehdaspalvelupäällikön kummankin 20 päiväsakon sakkorangaistukseen. Yrityksen tuotantojohtajan osalta syytteet hylättiin, koska käräjäoikeuden mukaan hänen työtehtäviinsä ei ole varsinaisesti kuulunut työturvallisuuspuutteiden käytännön havainnointi.
Yhteiskunnan vakautta kehitetään vahvistamalla yhteisöllisyyttä ja ehkäisemällä polarisaatiota - jokaisella kunnalla on tässä tärkeä tehtävä29.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote
Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahden juhlapuhe Pielaveden kunnan 150-juhlavaltuustossa 29.5.2023 klo 14.30.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme