Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Epidemia jatkaa rauhoittumistaan Pohjois-Pohjanmaalla

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi kevennyksiä alueella voimassa oleviin maskisuosituksiin. Maskien käytön vähentyessä turvavälien ja yleisten hygieniakäytäntöjen merkitys korostuu.

Koronaepidemia on säilynyt Pohjois-Pohjanmaalla edelleen rauhallisena. Tartuntoja on todettu kuluneen kahden viikon aikana yhteensä 21 ja ilmaantuvuusluku on 14 vuorokauden seurantajaksolla nyt 5,1.

Koordinaatioryhmän puheenjohtajan, OYSin johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan alueella on onnistuttu epidemian torjunnassa kaikkiaan hyvin.

”Kausivaihtelu ja rokotusten eteneminen rauhoittavat tilannetta selvästi, mutta meillä on myös noudatettu voimassa olleita suosituksia ja rajoituksia tunnollisesti, mistä kiitos kuuluu alueen asukkaille.”

Tilanteen ollessa rauhallinen koordinaatioryhmä linjasi kevennyksiä alueella voimassa oleviin maskisuosituksiin. Maskeja suositellaan edelleen käytettävän

  • joukkoliikenteessä
  • koronavirustestiin hakeutuessa ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • riskialueelta Suomeen saapuessa, kun siirrytään maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön, potilaiden, omaisten ja vierailijoiden maskisuositus on voimassa edelleen sairaaloissa ja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä.

Sen sijaan esimerkiksi julkisissa sisätiloissa kuten kaupoissa maskin käyttö ei ole enää välttämätöntä. Maskia on kuitenkin hyvä edelleen käyttää sellaisissa tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontaktia muihin.

Tähän saakka alueella on suositeltu, että yksityistilaisuuksia järjestettäisiin mahdollisimman pienimuotoisesti ja harkiten. Nyt tilaisuuksien järjestämiseen ei ole enää erikseen ohjeita.

”On tärkeää muistaa, että vaikka suositukset kevenevät, ei epidemia ole vielä ohi. Turvavälien ja yleisten hygieniaohjeiden noudattaminen korostuu entisestään,” Korpelainen muistuttaa.

Myös rokotuksen ottaminen omalla vuorolla on tärkeää. ”On todennäköistä, että epidemia kiihtyy jälleen syksyllä ellei rokotteita oteta riittävästi. Tärkein tie epidemiasta ulos on riittävä rokotekattavuus – rokote kannattaa siis ottaa, kun oma vuoro tulee. Nuorten rokottaminen suojaa paitsi heitä itseään myös vanhempia henkilöitä taudin vaikealta muodolta, ja omalta osaltaan mahdollistaa myös turvallisen matkustamisen.”

Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran kahden viikon päästä, 29. kesäkuuta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Korpelainen, johtajaylilääkäri, PPSHP. Puh. 0400 834 541, juha.korpelainen@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme