Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

EP:n budjettivaliokunta äänesti EU:n työllistämistuesta Microsoftilta irtisanotuille

Jaa

Euroopan parlamentin budjettivaliokunta hyväksyi keskiviikkona yli 3,5 miljoonan euron suuruisen EU-tuen 1000 irtisanotun työllistämiseen Länsi- ja Etelä-Suomessa. Tuen myöntäminen edellyttää vielä parlamentin täysistunnon hyväksyntää. Parlamentin täysistunnossa esityksestä äänestetään syyskuun puolivälissä.

- Globalisaatiorahaston tukea on esitetty Microsoft Mobile Oy:n ja sen tavarantoimittajien ja jatkojalostajien palveluksesta irtisanottujen työllistämiseen Etelä- ja Länsi-Suomessa
- Tuen tavoitteena on auttaa 1000 irtisanottua työntekijää löytämään uusi työpaikka
- Työpaikkojen menetykset johtuvat tiukasta maailmanlaajuisesta kilpailusta puhelinmarkkinoilla

Euroopan parlamentin budjettivaliokunta hyväksyi mietintöluonnoksen 3 520 080 euron suuruisen tuen myöntämisestä Suomelle Euroopan globalisaatiorahastosta äänin 33 puolesta, 4 vastaan, ei tyhjiä. Euroopan parlamentin budjettivaliokunnassa mietinnön esittelijänä toimii Petri Sarvamaa (kok, EPP).

Microsoft Mobile Oy:n irtisanomiset keskittyivät Helsinki-Uusimaan, Länsi-Suomen ja Etelä-Suomen alueille. Kaikista 1248 irtisanotusta työntekijöistä noin 1000:n odotetaan saavan joko rahallista tukea tai hyötyvän koulutuksista.

Microsoft Windows -käyttöjärjestelmän markkinaosuus pieneni samalla, kun kilpailevin käyttöjärjestelmien kuten Android ja iOS (Apple) markkinaosuus kasvoi. Vaikka ”Microsoft Mobile Oy toi markkinoille uusia mobiililaitteita ja investoi suunnitteluun, komponentteihin ja markkinointiin”, se ei kyennyt vastaamaan kilpailijoiden tarjoamiin halvempiin käyttöjärjestelmiin ja laitteistoihin, totesivat mepit.

Mepit korostivat myös, että ”työntekijävähennykset liittyvät siihen, että mobiililaitteiden valmistus siirtyy koko ajan halvemman palkkatason maihin”.

Seuraavaksi

Tuen myöntäminen vaatii parlamentin täysistunnon ja ministerineuvoston hyväksynnän. Ministerineuvosto hyväksyi tuen myöntämisen 17.7. Parlamentin täysistunnossa esityksestä äänestetään syyskuun puolivälissä.

Taustatietoa

Euroopan globalisaatiorahaston avulla osarahoitetaan irtisanottujen työntekijöiden työllistämistä tukevia kohdennettuja palveluita. Globalisaatiorahastosta voidaan jakaa tukea enintään 150 miljoonaa euroa vuodessa.

Rahaston varojen avulla tarjotaan irtisanotuille työntekijöille muun muassa tukea ja neuvontaa yrittäjyyteen, työnhakuun ja koulutukseen. Tuesta voidaan maksaa esimerkiksi starttirahoja, palkkauskannustimia sekä koulutusapurahoja, ja korvata muuttokustannuksia.

Suomi jätti hakemuksen EGR-rahoitustuen saamiseksi 1.2.2017.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin tiedotustoimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-tiedotustoimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme