Erikoissairaanhoitoa lähipalveluna – Raaseporin sairaalassa kattavat palvelut
Raaseporin sairaalan toiminta on muuttunut merkittävästi tänä vuonna, ja toimintaa on leimannut myös koronapandemia. Vuoden alussa voimaan tullut uusi toimintaprofiili on kuitenkin löytänyt nopeasti muotonsa ja sairaala tarjoaa edelleen laajasti erikoissairaanhoitoa lähipalveluna. Raaseporin sairaala palvelee ensisijaisesti Raaseporin, Hangon ja Inkoon asukkaita, mutta tarjoaa palveluja myös muualla HUSin alueella asuville.
”Olemme ja haluamme jatkossakin olla alueen väestölle tärkeä sairaala”, toteaa Raaseporin sairaalan johtava lääkäri Fredrik Forsström. ”Tavoitteenamme on turvata lähipalvelut ja kehittää niitä edelleen uuden toimintaprofiilimme puitteissa.”
Neljätoista poliklinikkaa, päiväsairaala ja yhteinen vuodeosasto
Sairaala tarjoaa erikoissairaanhoidon palveluja neljällätoista ajanvarauspoliklinikalla, joita ovat muun muassa keuhkopoliklinikka, lastenpoliklinikka, kardiologian poliklinikka ja geriatrian poliklinikka.
Raaseporin sairaala on ainoa HUSin yksikkö, jossa toimii unikoulu. Sairaala tarjoaa myös fysioterapiaa ja ravitsemusterapiaa. Päiväsairaala käsittää muun muassa 20 dialyysipaikkaa, endoskopiayksikön ja toimenpideyksikön, jossa tehdään paikallispuudutuksessa gastrokirurgisia ja käsikirurgisia toimenpiteitä sekä joitain urologisia toimenpiteitä. Erityislääkepoliklinikka ja kotisairaalayksikkö kattavat palliatiivisen hoidon.
Erikoissairaanhoidon vuodeosasto tarjoaa paitsi yleislääkäritason hoitoa myös erikoislääkäritason hoitoa usealla eri erikoisalalla.
HUSilla on Raaseporissa tarjolla myös psykiatrian palveluja, kuten lasten- ja nuorisopsykiatrian, aikuispsykiatrian ja geropsykiatrian palveluja.
Laboratorio- ja kuvantamispalveluja ympäri vuoden
Sairaalassa on myös täyden palvelun laboratorio sekä laajat kuvantamispalvelut, kuten erilaisia röntgen- ja magneettitutkimuksia.
”Tavoitteenamme on tarjota mahdollisimman paljon palveluja, jotta asukkaiden ei tarvitsisi matkustaa pitemmälle. Se on tärkeää, etenkin kun noin kolmannes asukkaistamme on yli 65-vuotiaita”, sanoo ylihoitaja Carola Lindholm.
Soita Päivystysapuun 116 117 ennen päivystykseen hakeutumista
Raaseporin sairaalan päivystys toimii nykyisin perusterveydenhuollon päivystyksenä eli yleislääkäritasoisena akuuttivastaanottona, ja se on Länsi-Uudenmaan ainoa ympärivuorokautinen akuuttivastaanotto.
Ennen päivystykseen hakeutumista soita Päivystysavun maksuttomaan numeroon 116 117.
Päivystysapu ohjaa oikeaan hoitopaikkaan tai antaa itsehoito-ohjeita. Potilas voidaan ohjata myös johonkin muuhun HUSin yksikköön, lähinnä Lohjan sairaalaan.
Hätätilanteessa (kuten voimakas rintakipu, hengitysvaikeus tai halvausoire) tulee aina soittaa suoraan hätänumeroon 112.
Raaseporin sairaalan perusterveydenhuollon päivystyksessä hoidetaan vain äkillisesti sairastuneita tai loukkaantuneita potilaita, jotka vaativat päivystyksellistä hoitoa vuorokauden kuluessa sairastumisesta tai vammasta.
Lue myös:
Yhteyshenkilöt
Fredrik Forsström
johtava lääkäri
fredrik.forsstrom@hus.fi
puh. 040 665 7620
Carola Lindholm
ylihoitaja
carola.lindholm@hus.fi
puh. 040 733 5762
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme